Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

‘‘Suç’’ ortada kaldı

ÖNCE İzmir'de başlayıp, ardından Gaziantep'te Altınbaş Holding'in sahibinin tutuklanmasıyla gündeme oturan hayali ihracatta kimse suçu kabullenmiyor. EBSO Başkanı Atıl Akkan'ın, 71 yeminli mali müşavirin hayali ihracata karıştığını ileri sürmesi ortalığı ayağa kaldırdı. Akkan'a yanıt YMM Oda Başkanı Ünal Aydın da, ‘‘Bu işi yapanlar ihracatçılardır. Yolsuzlukta menfaatin büyüğü ihracatçıya ait olacağına göre, organizatörün müşavir değil, ihracatçı olması doğaldır’’ diyerek savunma yaptı.

YANİ ortada bir suç var, fakat kimse kabullenmiyor, ‘‘Hata bizlerde‘‘ deme cesaretini gösteremiyor. Peki devleti trilyonlarca lira hortumlayan hayali ihracatları kim yaptı, yoksa sanıkları da mı ‘‘Hayali’’.

YMM Oda Başkanı Aydın'a sormak isterim: Sizler, devlet adına ihracat bilgilerini onayladıktan sonra KDV alınabiliyor, işlemler resmileştiriliyor. Yeminli mali müşavirler olarak hangi hayali ihracat olayını çıkarıp ihbarda bulundunuz? Devletin kaç parasını kurtardınız? Ayrıca kaç üyeniz hakkında bu olaylara karıştığı için ceza verdiniz?

BİLDİĞİM kadarıyla son aylarda ortaya çıkarılan trilyonluk operasyonlar hep Mali Polis'in gayretleriyle oldu. Bu arada hayali ihracat operasyonları da işadamı geçinen bazı kişilerin kirli çamaşırlarını ortaya döktü. İşadamlarını bünyelerinde toplayan kuruluşların bu işe bulaşmış kişilere karşı mesleki yaptırımlarda bulunmaları da gerekir. Çünkü özellikle Dahilde İşleme İzin Belgesi'yle yapılan hayali ihracat gerçek işadamlarının iç piyasada rekabet şansını ortadan kaldırıyordu.

Hırsıza karşı izinli teşvik

İZMİR'de hırsızlık ve kap-kaç olaylarına karşı polis şefleri her türlü önleme başvuruyor. Sokaklarda devriye sayısı artırılırken, amirler görevli ekiplerden her gün belirli sayıda, genellikle kap-kaç olaylarında kullanılan plakasız mobilet yakalamasını ve şüpheli kişileri gözaltına almalarını istiyor. Ayrıca tüm birimler 12 saat mesai, 12 saat istirahat uygulamasına geçti. Bu arada personeli teşvik etmek için ilginç yöntemler de bulunuyor. Bunlardan biri de ‘‘İzin’’. Büro amirleri panolara astıkları duyurularda, ‘‘hırsızları suçüstü’’ yakalayan personelin bir günlük izinle ödüllendirileceğini bildiriyor. Bakalım bu teşvik ne denli etkili olacak? Ayrıca bir öneri de bizden. Başarılı personel her hafta emniyetin görevli verdiği feribotla Venedik'e gitsin.

Dostluğa ‘‘Yunus’’ katkısı

ZEYTİN ve zeytinyağı lobisi oluşturmak için Akdeniz turuna çıkan Yunanlı motosikletçiler İzmir'e uğradı. İşte bu gruptan doktor karı kocanın motosikleti Yeşildere Altınyol'da arızalandı. Çift ne yapacaklarını şaşırırken, Yunus ekibi imdada koştu. Yunuslar, Yunanlıların aynı marka motosikletinin arızasını hemen belirledi. Yunanlıları tim merkezine davet ettiler, çaylarını içerken de motosikletin fren düzeneğindeki arızayı gideriverdiler. Polis memurları Şükrü Teke ve Vahip Özdemir'in ilgilerinden çok memnun kalıp teşekkür üstüne teşekkür eden Yunanlılar, Yunuslar'ı da ülkelerine davet etti.

Akaryakıtta yeni oyun

GEÇEN hafta mazottaki oyunlara değinmiştik. Bu konuda herkes çok dertli. Karşıyaka'dan Nuri Yiğit, tanınmış bir firmanın akaryakıt istasyonunda fatura sahtekarlığı yapıldığını önesürerek, ‘‘Aldığım mazotun karşılığında fatura istedim. Görevli faturanın iki nüshası arasındaki karbon kağıdını farkettirmemeye çalışıp kaydırdı. İlk nüshaya mazotun miktarını ve fiyatını yazıp verdi. Kendilerinde kalan ikinci nüsha boş kalmıştı. Belli ki bana verdikleri mazot kaçaktı, faturayı bu nedenle yazamadı’’ dedi. Vatandaşlar katkılı benzinden de şikayetçi. Solvent türevi maddeler karıştırılmış benzinlerin taşıtların bozulmalarına neden olduğu ve bu sahteciliğin önüne bir türlü geçilemediği belirtiliyor.

TEBESSÜM

‘‘Ben kimim’’

DEDEKTİF Haydar genel uygulamada trafik görevlileriyle kontrol yapıyordu. Kusurlarına rağmen ceza ödememek için çeşitli mazeretler öne sürüp, kendilerinin ne kadar önemli kişi olduğunu anlatan bazı sürücüler Dedektif Haydar'ı bıktırmıştı. Kontrol için durdurduğu otomobilin sürücüsü emniyet kemerini takmamıştı. Kelli felli dedikleri cinsten olan, ağzı purolu sürücü, ehliyet ve ruhsatını isteyip, emniyet kemerini takmadığı için ceza yazacağını söyleyen Dedektif Haydar'a şöyle bir bakıp, ‘‘Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz’’ der. Canı burnunda Dedektif Haydar, şaşırmış gibidir, kısa süre düşündükten sonra telsizin mandalına basıp, ‘‘Amirim, burada kim olduğunu bilmeyen bir sürücü var. Zannedersem hafızasını kaybetmiş. Hastaneye götürmemiz gerekiyor, bir ambulans istiyorum’’ diye anons eder. Bu kez şaşırma sırası kendisine gelen sürücü, yaptığı kabalığı anlayıp Dedektif Haydar'dan özür diler ve cezasını ödeyip yoluna devam eder.

Anında ceza

GEÇEN hafta kenar kapakları olmayan ve üstüste yığılı çuvallarda dört işçinin faciayı davet edercesine yolculuk yaptığını yazmıştım. Trafik Denetleme Şube Müdürü Süleyman Oğuz, ekiplerine emir vermiş ve 35 HEN 30 plakalı kamyonu buldurup, şoförü Cuma Vuralma'ya ‘‘Fazla yük ve bu yükün üzerinde yolcu taşımaktan’’ 17 milyon 100 bin lira cezası kestirerek, bir daha bu şekilde davranmaması için ikaz ettirmiş. Oğuz, yollarda ekiplerin yaptığı uygulamaların yanısıra vatandaşların ihbarlarının da anında ve titizlikle değerlendirildiğini belirtti.

Yazarın Tüm Yazıları