Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

İzmir’in kara noktaları

TRAFİK canavarıyla başetmeye çalışan İzmir Polisi, kazaları değerlendirip, ‘‘Kara noktalar’’ belirledi. Trafik denetleme Şube Müdürlüğü'nün istatistik bürosu elemanları her gün ekiplerden aldıkları bilgileri bilgisayarlara yükleyip, İzmir haritası'nda işaretliyor.

Bu ylılın ilk 3 ayında İzmir'de 2049 trafik kazası oluştu, 6 kişi yaşamını yitirdi, 335 kişi yaralandı. Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Tekin Akdoğan, kazaların sık meydana geldiği bölgeleri belirleyip buralarda polis ve altyapı önlemlerinin yeniden gözden geçirildiğini, eksik varsa giderildiğini söyledi.

Herkes tanıyor

DEDEKTİF Haydar, kesesine uygun bir otomobil almıştı. Ehliyeti yeniydi. Bu yüzden çok temkinli davranıyordu. Yıllık izine çıktığında eşini ve iki çocuğunu alıp Balıkesir'deki akrabalarını ziyaret için yola çıktı. Sabuncubeli'ni geçmişler Manisa ovasında yol alıyordu.

Bu arada yanından geçen otomobiller sürekli korna çalıyor, ellerini kollarını sallıyordu. Dedektif Haydar da yanındaki eşine döndü, ‘‘Bak hanım, kocanı buralarda bile tanıyorlar. Herkes bana el sallıyor’’ dedi.

‘‘Artık dayanamayıp söyleyeceğim’’ diyen eşi açtı ağzını, yumdu gözünü:

‘‘İzmir'den çıktığımızdan beri 40 kilometre süratle, bir de yolu ortalayıp gidiyorsun. Arkamızda konvoy oluştu. Adamlar yol boşken bu kadar yavaş gittiğine sinirlenip, isyan ediyor. Yaptıkları el hareketleri de bu yüzden...’’

İşte en çok kaza olan 10 nokta:

‘‘ANADOLU Caddesi'nin Soğukkuyu Kavşağı ile Çiğli arasındaki bölümü 206 kaza, 2 ölü, 38 yaralı. Akçay Caddesi'nin Gaziemir, Karabağlar arası 131 kaza, 1 ölü, 29 yaralı. Karabağlar Yeşillik Caddesi 1.2. dönerli kavşaklar ve son durak 129 kaza, 1 ölü, 24 yaralı. Altınyol Kahramanlar bölümü 77 kaza, 1 ölü, 15 yaralı. İnönü Caddesi 203 kaza, 25 yaralı. Bornova Ankara Yolu'nda çoğunluğu Özkanlar Üst Geçit yakını ve Osman Kibar Meydanı 164 kaza, 28 yaralı. Yeşildere Altınyol'un özellikle Şirinyer çıkışı ile Vezirağa Köprüsü virajı 136 kaza, 15 yaralı. Şirinyer Menderes Caddesi'nin demiryolu geçidi ve İşçievleri dönüşü çoğunluk olmak üzere 90 kaza, 16 yaralı. İkiçeşmelik Caddesi 57 kaza, 13 yaralı.’’

Reklamlı broşür

İZMİR Polisi, vatandaşları hırsızlara, yankesicilere ve dolandırıcılara karşı uyarmak için broşür bastırıp dağıtıyor. Broşürleri kendi imkanlarıyla bastıran polis, bu kez sponsor buldu. Polis, bir ‘‘Kilit‘‘ firmasına bir kapağına kendi reklamlarını koyma karşılığında broşür bastırttı. Birinci sınıf kağıda ve renkli 500 bin broşür bastırıldı. ‘‘Otomuzu nasıl koruruz?’’, ‘‘Yankesici ve dolandırıcılardan nasıl korunuruz?’’ ve ‘‘Hırsızlardan nasıl korunuruz?’’ başlıklı broşürler polis tarafından vatandaşlara dağıtılıyor.

Doğu Timor’a İzmirli şef

İÇ savaşın yaşandığı Doğu Timor'da huzurun sağlanması için oluşturulan Birleşmiş Milletler gücüne Türk Polisi de katılıyor. Binlerce kilometre uzaklıktaki adada görev yapacak kafilede görevli, iyi derecede yabancı dil bilen 19 polis Ankara'da eğitimden geçirildi. Polis timine İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Mehmet Kılıç sorumlu olarak atandı. 1 yıl Doğu Timor'da kalacak olan tim, iç güvenliğin sağlanması, gözlemcilik ve bu ülkenin polisinin yapılanmasını sağlayacak. Kafile bu hafta sonunda Doğu Timor'a hareket edecek.

Servisçi kim?

İZMİR yakında tanınmış bir otomobil şirketinin satış, tamir ve bakım işlerini yürütecek büyük bir servis istasyonuna sahip olacak. Bu servis istasyonunun işleriyle yakından ilgilenen bir polis şefi varmış. Etkili bir şubede görev yapan bu polis şefinin kağıt üzerinde bir ortaklığı yokmuş, fakat usta bulmadan tutun, işyerinin tefrişiyle birlikte her işiyle ilgileniyormuş. Emniyet Müdürlüğü'nde son günlerde bu konu konuşuluyormuş. Ben de merak ettim, servisçi polis şefi kim?

Yazarın Tüm Yazıları