Pembe şehir çöp şehir oldu

FRANSA’nın Toulouse şehri dünyaca ’pembe şehir’ olarak bilinir. Ama bu günlerde pembe şehir çöp şehir olmuş durumda. La Depeche Gazetesi’nin haberine ve gazeteye gelen şikayetlere göre hem Toulouse şehrinin esnafı hem de vatandaşlar yaşadıkları şehrin çöple kaplanmasından rahatsızlık duyuyor.

AB tarafından her yıl seçilen "Kültür başkentleri" arasına bugüne kadar giremeyen, önümüzdeki yıllarda da girme olasılığı bulunmayan Toulouse’luları bu çevre kirliliği daha da üzüyor.

Peki pembeler şehrinin kültür başkenti olma olasılığı ne? İşte bu soru La depeche gazetesi okuyucularının sorduğu en sık soru oldu şu sıralar. Okuyuculardan Danielle de Colomiers şunları söylüyor: "Eğer Toulouse Avrupa Başkenti olmak istiyorsa, ki benim dileğim de bu yöndedir, daha temiz bir şehir olması gerekmez mi? Duvar yazıları temizlenmeli, kaldırımlarda çöpler olmamalı ve en önemlisi evcil hayvan pisliklerinin de sokaklarda bırakılmaması gerek."

Şehrimiz temiz mi

Gazetenin internet sitesinden yapılan ankette okuyuculara ’Şehrinizi temiz buluyor musunuz?’ diye soruldu. Okuyucuların çoğunluğu şehri temiz bulmazken nedenini köpek ve kuş pisliklerinin temizlenmemesine bağladı.

Çevre için 16 kilometre

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’ya bağlı Northern bölgesi’nde geçen hafta ilginç bir yürüyüş düzenlendi. Londra çevre örgütü bölgede yaşayanları rahat bir ayakkabıyla yürüyüşe davet etti. Yürüyüşçüler Eden Dene kalesinden Wynyard Woodland parkına kadar toplam 16 kilometre yol katettiler. Çevre örgütü üyelerinden Joe Davies, "Bu sene yürüyüşün ikincisini düzenliyoruz. Umarız bu olay daha çok seneler devam eder. 16 kilometre yol katederek sesimizi duyurduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Daha az teneffüs daha fazla ders

İngiltere’nin kuzey batısında bulunan Manchester kentinde bir okulda öğrenciler, geçirdikleri zamanı yeterli bulmazken, okulda daha fazla vakit geçirmek istiyor.

St Augustine’s CE ilkokulu öğrencileri derslere sabah 08.50’de başlıyor ve 15.15’te okuldan ayrılıyor. Kendilerine bu sürenin az geldiğini söyleyen öğrenciler okulda çok eğlendiklerini, çok şey öğrendiklerini ve daha fazla ders saati konması gerektiğini söylüyor.

Okula gelen müfettişlere de bu isteklerini ileten öğrenciler okullarında geçirdikleri vakit süresince kendilerini geliştirdiklerini söylediler.

Okul öğrencilerinden 11 yaşındaki Georgia Edwards "Okul süremiz uzatılmalı. Daha çok ders olmalı. Burada bulunduğumuz sürece daha çok şey öğreniyoruz. Okulda bulunmaktan çok memnunuz. Burada arkadaşlarımla daha çok kalmak daha çok şeyi beraber öğrenmek çok güzel. Eğer okul süresi daha fazla olursa hem öğretmenimizle de daha fazla vakit geçirme imkanımız olur hem de gezilere çıkabiliriz. Bu da daha fazla şey öğrenecek olmamız anlamına gelir" dedi. Okul öğretmenlerinden Cath Potter öğrencilerin bu taleplerinden memnun olduğunu ve okulun öğrenciler için yaşanılacak bir cennet haline getireceklerini söyledi.
Yazarın Tüm Yazıları