Oya Berberoğlu: Performans mı?






Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

AMAN ne yorumlar yapılıyor...

Bankacılık sektöründe genelde olduğu gibi ekibiyle geçmişti Kentbank'a Veysel Bilen. Kentbank, işadamı Mustafa Süzer'e ait. Geçen hafta yazdık, Kentbank'taki Toprakbank kökenli üst düzey yöneticiler işten çıkarılıyor diye. (2 genel müdür yardımcısı, 17 bölge ve şube müdürü) O yazıda, Süzer Grubu'nun üst düzey yetkililerinden aldığımız bilgilere de yer vermiştik. Performans kriterlerine bakıldığını, işten çıkarmaların bundan kaynaklandığını söylemişlerdi.

Ancak, o yazıdan sonra Kentbank'tan bazı şube müdürleri aradılar, geldiler. Hassasiyetlerini ortaya koydular. İşten çıkarılma nedenlerinin ‘‘performans kriterleriyle alakası olmadığını’’ söylediler. Banka'nın genel durumu ve şubelerinin performanslarını içeren raporları gösterdiler. Gördüğüm kadarıyla yüzde 100'ler yüzde 600'lere varan kárlı şubeler.

Diyorlar ki ‘‘Kentbank'ı amatör kümeden birinci lige çıkardık. Bizler 20 yıllık bankacılarız. Bankacılık onurumuzla oynatmayız. Haksız gerekçelerle yargılanmayalım.’’

Her işletme istediği tasarrufu yapar, kimse karışamaz tabii. Burada biraz da anlaşıldığı kadarıyla Kentbank Genel Müdürü Veysel Bilen'in getirdiği ekibe sahip çıkamaması durumu var.

Gelelim bizim yazıdan sonra finans piyasalarındaki iddia ve yorumlara.

‘‘Bu bir nevi Halis Ağa'nın Süzer'le işbirliği yaparak intikamıdır. Kentbank'la Toprakbank birleşecek herhalde. Kentbank Genel Müdürü Veysel Bilen de görevinden ayrılacak!’’

Süzer Grubu yetkililerine bu iddiaları sordum. İki bankanın birleştirilmesi gibi bir durumu kesinlikle yalanladılar. Genel Müdür operasyonu konusunda ise yorum yok...

Huylu ve huysuz ihtiyarlar

‘Huysuz İhtiyar’ lakabı ona hiç uygun değil. Babıali'de kıskananlar takmıştır. Benim nazarımda o ‘Tatlı Adam’

Oğuz Aral'a çok methiyeler düzmek isterim de kifayetsiz kalıyorum.

Huysuz olan, hadi gerçeği itiraf edeyim disiplinsiz olan benim. Ama sağolsun Oğuz Bey genelde beni kurtarır. Demek istediğim şu ki bugünkü köşemizde karikatürü yok, ben de ondan bahsedeyim, sahneye koyduğu oyundan azıcık söz edeyim istedim.

Önce şunu bilmenizi isterim ki Oğuz Aral bu köşeye gönülle çiziyor, mecburiyetten değil. İlk böyle bir köşeye başladığımızda yalvardım kendisine bu doğru. Ama bir yıl bekledi, çizmedi. Bir gün ‘‘Yarınki yazılarını gönder bakalım’’ dedi, ben havalara uçtum tabii. O gün bugündür de bizi şereflendiriyor. Ülkemizde olup bitenlerin perde gerisi gerçeklerini kalem darbeleriyle önümüze koyuyor.

Oğuz Aral'ın oyunu demiştim. ‘Huylu İhtiyar’ diyelim, büyük oyuncu Müşfik Kenter oynuyor. Tek kişilik, iki perdelik bir komedi. Oğuz Aral yazdı, yönetti. Sahnede Müşfik Kenter var, ama o sanki Oğuz Aral. Ses tonu, vurguları, jest ve mimikleri, bir oyuncu bu kadar mı bütünleşir. Bu kadar mı mükemmel olunubalir. Bir kez daha hayran olmamak mümkün değil gerçekten. Müşfik Kenter Gösterisi'ni, Huysuz İhtiyar'ı mutlak izlemelisiniz. Finali dokunaklı, ama o Oğuz Aral işte finaldeki gibi bir adam.

Çalışanları Koç'a ortak oluyor

KOÇ Holding, Türkiye'nin en köklü, büyük kurumlarından.

Bu yıl 75. yıldönümlerini kutlayacaklar. Kurucuları rahmetli Vehbi Koç'u da 5. ölüm yıldönümünde, kişiliğine, kurum kültürlerine yaraşır biçimde anacaklar.

1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Koç Grubu'nda yıldönümü etkinlikleri önümüzdeki ay başlayıp haziran ayına kadar sürecek.

Holding'in kuruluş yıldönümü mayıs ayında. Kuruluş yerleri olduğu için büyük kutlamaları Ankara'da yapmayı planlıyorlar.

Niye bunları yazıyorum. Bir farklılık, bir boyut ortaya koyacaklarını duyduğum için. Çalışanlarına bir sürprize hazırlanıyorlarmış. Koç Holding'in 75. kuruluş yıldönümünde, çalışanlarını Holding'e ortak edeceklermiş. Koç Holding hissesi hediye vereceklermiş, tüm çalışanlarına. Artık bir lot mu olacak, yoksa daha fazla mı bilemiyorum. Hisseler o günkü değerden tabii. Koç Holding'de 40 bini aşkın kişi çalışıyor. Yıldönümü kutlamalarındaki sloganları ise çok anlamlı. ‘‘Dürüsttüz, ahlaklıyız, ayaktayız...’’

Yolsuzluklara karşı operasyonların peş peşe geldiği, temiz toplum özlemlerinin yükseldiği şu günlerde bundan iyi bir slogan olamazdı.

Vehbi Koç'un ölüm yıldönümü demiştim. O da önümüzdeki şubat ayında. Anma etkinlikleri içinde Koç Üniversitesi'nde Vehbi Koç Kürsüsü açılması var. Vehbi Koç Mükemmellik Ödülü var.

İhale paneli

MALİYE ve Bayındırlık Bakanlıkları'nın ortak hazırladıkları Devlet İhale Kanunu Tasarısı, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir panelde tartışılacak. Oradan çıkacak sonuçlara göre son düzenlemeler yapılıp muhtemelen mart ayı başında tasarı Başbakanlığa sunulacak. Meclis aşamasından sonra bu sene yürürlüğe girer herhalde.

İhale paneli sanıyorum önümüzdeki şubat ayının son haftasından Ankara'da olacak. Tarihi henüz kesinleşmedi. Panele davet edilecek kuruluşlar (Tasarı bunlara 15 gün önceden gönderilecekmiş) şöyle: TOBB, TMMOB, TMMMB, ATO,ASO, Türkiye Belediyer Birliği, Müteahhitler Birliği, İntes, Sayıştaş Başkanlığı, DPT, Karayolları, Yapı İşleri, Köy Hizmetleri, DLH Genel Müdürlükleri, Toplu Konut İdaresi, İller Bankası, DSİ, TİMSE, TEAŞ.

Dün yasa tasarısının can alıcı noktalarını yazmıştık. Bazı okurlarımız, ‘‘Devletin yapım işleriyle ilgili düzenlemeleri yazdınız da peki devletin satım işleri nasıl yapılacak’’ diye sordular.

Devlet İhale Kanunu Tasarısı, kamunun satım işlerini içermiyor. Bu kapsamdan çıkarılmış. Ayrı bir yasa düzenlemesi yapılacak. Bilginize.

Yazarın Tüm Yazıları