Oya Berberoğlu: Devletin ihalelerdeki zararı 110 milyar dolar






Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

O ünlü MGK toplantısının başında, toplantıyı terkettikten bir saat sonra, Türkiye'ye ve dünyaya ‘‘Kriz vaaar’’ diye demeç veren Başbakan Bülent Ecevit Hükümeti'nin yarattığı kara pazartesi gününün akşamıydı.

Tekstil ve konfeksiyoncuların buluştuğu kokteyldeydim. Oğuz Satıcı'nın sahibi olduğu Texfil firmasının etkinliğiydi. İşadamları şoktaydı, kimse inanmak istemiyordu. ‘‘Nasıl böyle bir demeç verilir, bu ne sorumsuzluk, herşey bitti artık, hepimiz mahvolduk’’ diyorlardı birbirlerine. Cep telefonları susmuyordu, bunca fedakárlık boşa gitmişti, enflasyonu düşürme programından vazgeçildiği şamarı daha o gün suratlara inmişti.

Sektörün duayenlerinden Erkan Ayan mikrofona davet edildi. Sözleri, çoğumuzun gözlerini yaşarttı. Diyordu ki, ‘‘Ömrümüz günümüzü görmek istemekle geçti. 60 yılından bu yana ne darbeler ne krizler yaşadım. Her seferinde bugünden daha kötü günümüz olmayacak, en kötü günümüz bu, bundan kötüsü olamaz diye düşündüm. Bugün olanlara bakın. Gün göremeyeceğiz anlaşılan...’’

Bu konuşmaları dinler, bir yandan Ankara'ya kulak verirken, o gün okuduğum bir rapor aklımı kurcalıyordu.

Rapor, eksper görüşü olarak elime ulaştı. Hesabı yapan bir işadamı. ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a da sunmuş öğrendiğime göre. Bazı başka siyasi parti liderlerine de. O kadar çarpıcı, o kadar insanı isyan ettirir bir tutar ki. Dağlara çıkmalı dağlara!

Hep diyoruz ya Türkiye'nin kaynakları kötü yönetimden, siyasi istismardan dolayı heba ediliyor. Aslında IMF'ye, ona buna avuç açmak zorunda kalmazdık diye.

Uzatmayayım ilgilenenler biliyor, Türkiye'nin dış borcu geçen yıl sonu itibariyle 110 milyar dolar. İç borç 57 milyar dolar. Son beş yıllık iç borç faiz ödeme toplamı 106.8 milyar dolar. 2001 yılı iç borç faiz ödeme tahmini (TÜSİAD) 45 milyar dolar (revize olacaktır). Sıkı durun şimdi, lafı eveleyip geveliyorum da esas canımızı daha çok yakacak miktara geliyorum. Sevgili okurlar son 15 yıldaki kamu ihalelerinde devletin uğradığı-uğratıldığı zarar 110 milyar dolar olarak hesaplanmış.

Yukarıdaki rakamları tekrar okuyun. Ve bir kez daha düşünün.

Temizel'in konuşmasını Cottarelli çevirdi

MERKEZ Bankası'nın geçen salı gecesi Ankara'daki lokalinde yapılan ekonomi zirvesinde İngilizce konuşulmuş.

Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, meramını Fransızca dile getirmiş. Stanley Fischer'in de olduğu o toplantıda tercümanlık, bürokrat ve işadamlarının ‘bizim Cotta’ dedikleri IMF Türtkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'ye düşmüş. Temizel'in Fransızca konuşmasını İngilizce'ye Cottarelli çevirmiş.

Biliyorsunuz Türkiye başarısızlığından dolayı Cottarelli'nin görevden alınacağı söyleniyor. IMF sorumluluk sahibi gibi duruyor, bakalım...

Bizde de hükümet ve ekonomi bürokrasisinde revizyon olacak. Hükümet istifa edemedi, şaşırmadık!

Bu arada, BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in adını da görevden alınabilecekler arasında sayanlar oldu. Ancak, BDDK'nın özerk yapısı nedeniyle böyle birşey pek mümkün değil. Yine de bunun düşünülmesi, dedikodusunun çıkarılması bile ‘Temizeller Operasyonu’na sekte vurmaz mı?

Yazarın Tüm Yazıları