Orkestra gülmekten çalamadı

Borusan ıstanbul Filarmoni Orkestrası’nın dördüncü konuk şefi Cem Yılmaz olunca, ilk kez bir klasik müzik konseri kahkahalarla izlendi.

Haberin Devamı

Ünlü komedyen, yalnızca konukları değil, orkestra üyelerini de güldürdü.

Cem Yılmaz, önceki gece Borusan Filarmoni Orkestrası’nın şefliğini yaptı. Konseri, iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin de arasında yer aldığı 2 bin 500 kişi izledi.

Konsere gelenler arasında Sitare Akdilek, Ayşe Beyazıt, Bettina Machler, Deniz Akkaya-Efe Önbilgin, Fatoş Sohtorik, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Arzu Sabancı, Linda Kuyumcuyan ve Monik Benardete gibi ünlü isimler de vardı.

Konserin ilk bölümünü, Gürer Aykal yönetti. ıkinci bölümde Cem Yılmaz, şefliği Aykal’dan devraldı. Aykal’ın elini sıkıp orkestrayı ayağa kaldıran Yılmaz, seyirciyi selamlayarak, “Ritüeller var, böyle orkestrayı ayağa kaldırmak gibi” dedi.

Kurukafalı tişörtüyle dikkat çeken komedyen, izleyicilere “Cep telefonlarını kapamanız gerekiyor. Beethoven da olsa, Ankaralı Turgut da olsa saygı göstermelisiniz” diyerek konserine başladı. Mozart, Rossini, Korsakov, Strauss ve Beethoven’dan bölümlerin çalındığı konserde ünlü komedyen, stand-up şovlarında olduğu gibi seyircilerle diyaloğa girdi.

KAÇACAK YER ARAYANLARA

Yılmaz, bir ara “Kaçacak yer arayanlar için belirtiyorum” diyerek hostesler gibi el kol hareketleriyle salondaki çıkış kapılarını gösterdi. Öğrendiği müzikal terimleri sıralayan Yılmaz, “Allegro bir pizza modeli değil mesela” diye konuştu. Orkestrayı yönetirken arada arkasına dönüp seyirciye bakan Yılmaz’a gülmekten, orkestra elemanları eserlere konsantre olamadı.

GELİR ÖĞRENCİLERE

Son parçasını Dvorak’tan seçen Yılmaz, “Bana Dvorak ceketimi getirin” diyerek kırmızı beyaz şeritli bir ceket giydi. Ahmet Kocabıyık’ın gümüş bir baton hediye ettiği sanatçı, “Klasik müziği nasıl bırakacağım bilmiyorum” diyerek ağlamaklı bir ifadeyle salonu terk etti. Büyük alkış alan Yılmaz, tekrar sahneye çıktı. Konserden elde edilen gelirle, Borusan Kocabıyık Vakfı’nın müzik öğrencilerini yurtdışında okutacağı açıklandı. Serdar BENLİ

Haberin Devamı

Şef Cem Yılmaz’dan inciler

İşte “Lütfi Kırdar, Lütfi Kırdar olalı böyle zulüm görmedi” diyen Cem Yılmaz’ın esprilerinden bazıları:
Bir hayalimi gerçekleştirdim. Daha önce Bülent Eczacıbaşı, Rahmi Koç ve Ahmet Kocabıyık yönetti. Dördüncü benim olmam gerekiyordu.
Viyolonseli tanıyor musunuz? Dizilerde başrol oyuncusu bacak arasına koyar.
Klasik müzik nereye gidiyor? Burada, right here, right now.
Trombonların seslerini günlük hayatta yalnız kaldığınızda bile duyarsınız. Sizi gidi klasik müzikseverler sizi!
Kemancılardan Eser’in kemanı 4 milyon euro değerinde. Ben şu halimle yalnızca yılda iki tane alabiliyorum.
Seçkin bir kitle burada. Herkes nota biliyordur sanırım, ben hariç. Belki benim kitleden de olanlar vardır. Onlar için çalınacak eserleri izah edeyim...
ılk bölümde iki solistimiz var. ılk olarak trompet, ardından klarnet sanatçıları gelecek. Biliyorsunuz bu üflemeli çalgılar. Bu nedenle lütfen limon yemeyin.
Klasik müzik zor konserlerdir. Ben 37 yıldır o yüzden gelmedim.
Arkadaşlar ilk bölümde mi majör Haydn... Kuşum değil, Haydn. Haydn’ın trompet konçertosu...
ıkinci eser Mozart’ın kaynı Weber’in. ınanmıyor musunuz? Mozart’ın karısının ismi neydi? Kostanza. Peki hangi aileden? Weber’lerden...
“Ezel” dizisini izliyor musunuz? “La’yı almak değil vermek lazım yiğidim...”
Klasik müzikseverlere söz veriyorum, yarın bırakıyorum.
Tramboncu iyi performans sergileyemiyorsa, eline iki çubuk verip perküsyonun yanına geçirirler. Onu da yapamıyorsa çubuğu alıp...

Yazarın Tüm Yazıları