Önce konfor sonra şıklık

Kar sporlarına ilgi arttıkça, kayak modasından daha fazla söz eder olduk. Modanın etkisinde kalan kar kıyafetlerinde "couture" etkileşimler gözlemlenirken, uzmanlar tasarımlara ruhunu, konfor yaratan ileri teknoloji ürünü malzemelerin verdiğini belirtiyor: Yani, moda + teknoloji = şıklık

Kayak sezonu başladı. Geçtiğimiz bayram, tüm kayak merkezlerindeki doluluk oranlarına baktığımızda, kayak malzemelerine ve kıyafetlerine olan ilginin bu kadar yoğun olmasını da normal karşılayabiliriz. Kayak ve snowboard, kış aylarının hiç şüphesiz en gözde sporları. Dünyada da bu kar sporlarına ilginin büyük olması, modanın devlerini bu alanda özel koleksiyonlar yaratmaya itmiş olacak ki, 2007 kış sezonunda, Chanel, Dior, Celine, Pucci, Burberry, Just Cavalli’nin kayak kıyafetleri ve aksesuarlarını dergilerin moda sayfalarında ve bu lüks butiklerin vitrinlerinde daha çok görür olduk.

Modayı yakından izleyen ve bu spora ilgi duyan kadınların gardıroplarında tanınmış markaların yeni modelleri daha şimdiden yerini aldı bile. Ayrıca, Adidas’ın, Adidas Stella McCartney koleksiyonundaki botlar, pantolon, mont ve eldivenlerle, Nike’ın mont pantolon takımları, ısıyı tutan içlikleri ve aksesuarları, sahip oldukları yüksek teknolojinin avantajlarını hissettiriyor.

Bu spora olan ilginin büyük boyutlarda olması elbette modayı harekete geçirdi. Kış gelir gelmez soluğu kayak merkezlerinde alanlar, iyi kayabilmek kadar, şık görünmeyi de önemser oldu. Bu nedenle her sezon kar gardıroplarını yenilemek istiyor. Ancak kar modası, sadece renklerden ve aksesuarlardan ibaret değil. Soğukta uzun süre vakit geçirdiğiniz için konfor ön planda tutuluyor ve bu nedenle bu konuda iddialı markalar teknolojiye öncelik veriyor. Su geçirmeyen, su tutulmasını engelleyen, terletmeyen ve rüzgar geçirmeyen malzemeler, giysilerin temelini oluşturuyor. Ve sonrasında işin içine tasarım ve moda giriyor... Bugün, goratex, pertex, teflon gibi malzemelerle yaratılan kar kıyafetleri, snowboard ve kayak yapanlar için farklı özelliklere sahip. En moda parçalar ise; su geçirmeyen parlak naylondan, şapkası kürklü, siyah veya beyaz yelekler (Tod’s, Geox), siyah naylon ve kapitone, büyük çantalar (Miss Sixty, vinil montlar (Burberry), kayak öncesi ve sonrasında giyilen apre-ski’ler (Moon Bott, Dior by Galliano, Burberry, Celine), yoğun yağışlarda kullanılan ve Swarovski taşlarla süslenen (Blumarine) kar gözlükleri... Sportline, Satış Direktörü Ali Koçkaya, 2007 kış sezonunda siyahın yine moda renk olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

"Siyahı, yazın olduğu gibi yine beyaz izliyor. Bu yıl, ceketlere ipod cepleri eklendi. Kendinden kulaklıklı, ipod bağlantılı kasklar ise son derece popüler. Board pantolonlarında bol, çizgili ve ekose modeller çok moda. Kadınlar kayak ve board kıyafeti alırken daha çok şıklığa, erkekler ise fonksiyonelliğe önem veriyorlar. Hatta yine kadınlar için, board seçiminde renk ve desen öncelikli."

Peki bir kıyafetin fonksiyonel olmasını ne belirliyor? Koçkaya: "Kıyafetlerin fonksiyonelliğini cm2’ye düşen delik sayısı belirliyor. 5.000 / 20.000 arasında değişen deliklerin sayısı arttıkça, rüzgar ve su geçirmezlik direnci de artar."

Pahalı bir spor (mu?)

Kayak ve snowboard’un pahalı bir spor olmadığıyla ilgili çıkan haberler, açıkçası bana o kadar da gerçekçi gelmiyor. Ancak, alışverişte "bol taksit ve şimdi al, sonra öde" fırsatlarıyla bu spora, geçen yıllara oranla daha fazla yakınlaştığımız da bir gerçek. Hatta, birçok markayı aynı çatı altında bulabileceğiniz markaların avantajlı kampanyalarını takip edebilir, özel günler dışında, tur şirketlerinin düzenlediği ekonomik turlara katılabilirsiniz.

Bu hafta, kayak ve snowboard malzemeleri satılan mekanlarda kısa bir yolculuk yaptım. Kimi kıyafetlerin içinde ısı yalıtımları bulunuyor, kimilerinde NASA teknolojisi kullanılıyor, kimilerininse cep bölgelerine, kaza anında acil bir durum yaşanırsa diye vericiler konulmuş. Ortalama fiyat aralıklarını öğrenmek için size verdiğimiz adreslerden bilgi alabilirsiniz.

ADRESLER

Intersport: Kanyon, 0212 353 06 96.

YKM: Meydan Alışveriş Merkezi, 0216 466 61 00. ANKAmall, 0312, 541 21 32. www. ykm.com.tr

Sporting Outlet: 0216 - 499 01 99. Outlet@Sporting.com.tr Sporting Shop Şaşkınbakkal: 0216 - 363 90 98. saskinbakkal@Sporting.com.tr

Sportpoint: Akmerkez, 0212 - 282 04 36. Armada, 0312 - 219 11 08. www.sportpoint.com

Hanspor: 0212 481 58 58. www.hanspor.com

MODA HABER

Dekoltede konfor dönemi

Yeni İnci, "dekolte takım" ürünleriyle, abiye kıyafetlerde kullanım kolaylığı sağlıyor. Göğüs ortası askılar ve sırtta komple şeffaf şerit sayesinde sırtı açık, askısız ve göğüs dekoltesi olan kıyafetlerde tercih edilen ürünler, görünmemesi için bütünüyle mikro kumaştan ve dikişsiz üretilmiş.

Kırmızı geri döndü

Levi’s, Levi’s RedÔ konsepti ile yarının moda öncüleri için yeni bir koleksiyon hazırladı. İlk lansmanı 1999 yılında yapılan koleksiyon, geleceğin denim koleksiyonları için bir laboratuvar niteliğinde.

Derinin yeni adresi

Abdi İpekçi Caddesi’nde, deri tutkunlarının yeni adresi Yomnia, mini elbiseler, aksesuarlarla süslenmiş bluzları, ceket, blazer, gömlek ve yelekleriyle bu malzemeye farklı bir yorum getiriyor. Günün her saati kullanabileceğiniz parçalarda deri, tekstil gibi işlenmiş bir halde, en moda form ve detaylarla vitrinlerdeki yerini almış. Yomnia tasarımları, kadına ince bir silüet kazandıran kesimleriyle de iddialı.

Yatakta Fransız şıklığı

Fransız Carven, Pijalüks’ün ortaklığıyla yatak modasını ülkemize getirdi. 2007/2008 Bayan Lingerie gecelik koleksiyonunda, ince askılı, yakası dantel işlemelerle süslenmiş, mini gecelik, kaşkorse, babydoll ve takım olarak sabahlıklar, sezonun moda renkleri olan ekru ve gül kurusu, ağırlıklı olarak yer alıyor. Pembe tonların kullanıldığı ürünlerde doğallık, ekru tonlarının hakim olduğu ürünlerde ise şıklık ön planda. Siyah ve beyaz ise bu yıl da koleksiyondaki yerini koruyor.

Bu detaylar 2008’de de var

Modada yaşanan sadeleşme, tasarımlardan birçok detayı aldı götürdü. Tarzlardaki bireyselleşmeye yön veren, trendlere etki eden bu detaylarsa, geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2008’de de gardıroplarımızda yerini alacak. Kemer, kravat, çiçekler, şapka ve bereler, etnik ilhamlara yüzünü dönen modanın farklı bir yorumla kıyafetlerimize eklediği iri kolyeler, tek bir dokunuşla izini belli ediyor.

Sarah Jessica Parker: Çiçekler, bu yıl yakalardan sonra, saçlarda ve desenlerde kendini yine gösterecek.

Sienna Miller: Sadelikte kendini gösteren ihtişamı, iri, boynu kaplayan kolyelerle yaratmak mümkün.

Kate Bosworth: Kemer ve kravat bu yıl da kendini gösterecek. İnce veya kalın kemerler, düz bir tişörtle bile sizleri stil sahibi gösterecek kravatlar, sıradışı el örügü bere ve şapkalar, günün her saatinde ve yılın her mevsiminde sizlerle birlikte olacak.
Yazarın Tüm Yazıları