Olimpiyat ve siyaset

SPOR, günümüzün en önemli iletişim ve propaganda elemanlarının başında geliyor. Sporun ülke tanıtımında en fazla kullanıldığı yerler ise hiç kuşkusuz tüm dünyanın gözünün dikildiği Olimpiyat Oyunları. Sporu sadece ülkeler ve sporcular kendi popülaritelerini artırmak için kullanmıyorlar.

Spor, siyasetçiler için de bulunmaz bir propaganda malzemesi. Onlar her fırsatta sporu ve sporcuları kullanarak onlara verdikleri destekle sempatilerini artırmaya çalışıyorlar. Pekin Olimpiyatları’nda da siyasetçileri bolca bir şekilde spor dünyası içinde görebiliyoruz. Bu liderlerin başında da elbette ABD Başkanı George W.Bush geliyor.

Başkanlık misyonunu bu yıl sonunda tamamlayacak Bush için Olimpiyat Oyunları kelimenin tam anlamıyla bir sempati toplama merkezi. Dünyanın bu en ünlü liderini Amerikalı sporcuların tüm etkinliklerine destek verirken görmek mümkün. Bir bakıyorsunuz Bush, yüzme havuzunda...

Oradan çıkıp cimnastiğe gidiyor. Daha sonra Bush’u, beach volley’de sporcularla sarmaş dolaş fotoğraf çektirirken görüyorsunuz. Tabii ABD Başkanı, en büyük şovu da Rüya Takımı olarak nitelenen ABD Basketbol Takımı’nın maçlarında yapıyor. Amerika’nın, Çin’i yendiği maça gelen Bush’un, özellikle salonu tıklım tıklım dolduran Çinli sporseverlerden gördüğü ilgi gerçekten şaşırtıcıydı.

Phelps’i motive etmiş

Dün ikinci dünya rekoruna imza atıp, ikinci altın madalyasına kavuşan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’in başkanın tribünde kendisini izlemesini, yarış öncesi ve sonrası kendisine yaptığı işaretlerin motivasyonunu artırdığını, rekorlarını kırmasında önemli bir rol oynadığını söylemesi bunun en açık göstergesiydi.

Kısacası, buranın en önemli şovlarından birine imza atan Bush, her gittiği yerde en fazla ilgi çeken isimdi.

Çin halkı da onun burada olmasından son derece memnun. Bush’u Amerika Takımı’nın bir numaralı destekçisi olarak ilan ettiler bile... Ayrıca onun salona giriş-çıkışlarında trafiğin uzun süre kesilmesine de en ufak bir tepki bile vermeden durumu büyük bir hoşgörü ile karşılamaları da son derece ilginç. Hal böyle olunca da Bush, Olimpiyatları bir propaganda malzemesi olarak en iyi şekilde kullanma fırsatından bol bol yararlanıyor.

İşte dünyanın en önemli liderinin spora ve olimpiyatlara bakışını bundan daha başka ne anlatabilir ki...

Havayı değiştiriyorlar

Çin’e geldiğimizden bu yana oldukça nemli ve sıcak giden hava son iki gündür yerini zaman zaman yağan ağır bir yağmura bıraktı. Havanın birden bire böyle değişmesinin altında yatan ilginç bir gerçek var. Burada Çinlilerin oluşturduğu bir havayı değiştirme ve temizleme merkezi var. Bu merkez, yaptığı çalışmalar sonunda birkaç gün süreyle bulutları tohumlayarak yağdıracağı yağmurla atletizm başlayana dek havanın nemini azaltmayı planlıyor. Ve böylece atletlerin yüzde 80’lere varan nemden daha az etkilenmesini amaçlıyor. Kısacası Çin, bu olimpiyatların en iyi şekilde düzenlenmesi için gereken her türlü çabayı gösteriyor. Hatta, bunun için Tanrı’nın işine karışıp havayı bile değiştirmeye çalışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları