Made in Doğa

Haberin Devamı

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve resimleri iletebilirsiniz. Tabii
güzellikleri de..

İbrahim IRMAK: Tel: 0533 414 24 57
Mail: cevreciiirmak@hotmail.com
+++++++++++++++++

Vitrinlere kocaman kocaman yazıp asıyorlar.
"Doğal gıda" diye etiket koyuyorlar.
Herşey o kadar bozulmuş ki.
Garanti belgesi olarak Doğa'yı sunuyorlar.

Süleyman Şahin, Dalaman Çevre ve Turizm Derneği Başkanı. Şahin, "Tek amacımız, yöremiz çevresini korumak, turizmini geliştirmek, kaybettiğimiz çevre özelliklerinin yeniden geri kazanılmasını sağlamak" diyor. Doğayı gelecek nesillere en azından bugünkü haliyle devretmek isteyen Şahin, bizden bölgede kuruyan Sığla ağaçları ve kirlenen Kocagöl için yardım istiyor.

Biz işin uzmanı değiliz. Biz sadece gazeteciyiz.
O nedenle konuyu bilim adamına danıştık.
Dalaman'ın sorunlarını Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Kesici'ye sorduk. Kesici, "Kocagöl’ün sorunları doğal göllerimizin sorunlarından farklı değil. Hastalık belli. Nedeni insan müdahaleleri sonucu doğanın yapaylaşması. Korumayı düşünmeden kullanma, tedavide gecikme, yöntem farklılıkları ve geç kalınmalar söz konusu" dedi.
Göllerin ve doğal yaşam alanlarının çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Kesici, "Doğa’ya, doğal olana, doğru bakmak gerekir. Elbette doğadan ekonomik yönden de yararlanacağız ama koruyarak sabırla “altın yumurtlayan tavuğu kesmeden” diyor.

Haberin Devamı

Made in Doğa

SULAK ALANLARI KORUMA FORMÜLÜ:
Göllerden insan elini çekin

Sulak alanlar ve göllerle ilgili yıllardır araştırma yapan EKODOSD Bilim Kurulu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, doğal göllerin biyolojik çeşitliliği ve doğal tür zenginliği göllerin ekolojik yapısının korunmasında belirleyici oluyor" dedi.

Made in Doğa

Haberin Devamı

Dün Kocagöl’ü koruyan müdahalesiz doğası, gölün doğal çanak yapısı, doğal biyolojik çeşitliliği olduğunu da belirten Kesici, "Gölün aortu olan yönü Tersakan Çayıydı ve yağış rejimiydi. Yüzlerce yıldır gölün sorunsuz bir şekilde yaşamını sürdürmesine olanak sağlamıştı doğal denge, ta ki insanların sadece kendilerinin var olduğunu düşünerek yaptıkları müdahalelere kadar. Müdahalelerde doku uyumu şarttır. Göllerin balıkları, bitkisi, kuşları, börtüsü- böceği onun organlarını oluşturur. Organ kayıpları bünyenin kaybolmasına neden olur. Buna ilave  su seviyesinde  azalma, hava- toprak kısacası çevre kirliliği canlıyı olumsuz etkiler. Bafa Gölü ile Kocagöl oluşum ve biyolojik çeşitlilik yönünden birbirine çok yakındır ve sorunları da aynıdır. Kocagöl; Dalaman lagün alanı olarak tüm gölleri, dere ve çaylarıyla ele alınmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Made in Doğa

 

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer haksızsam
Serçe bile döver beni.
Dayak yerim karıncadan

Haklıysam eğer
Fil'i deviririm
Vız gelir aslan kaplan

Tahsin Şentürk

 

 

Yazarın Tüm Yazıları