Liderliğe giriş 101

Schalke’yi saf dışı bırakan Galatasaray’ın teknik patronu, adeta liderlik dersi verdi.

Haberin Devamı

"Schalke tur öncesi favori görünüyor ama Fatih Terim’in bir numarası daha olduğunu biliyorum. Bu yüzden endişelenmeliler."

Büyük usta, Arsenal teknik direktörü Arsene Wenger'in Schalke 04 ile Galatasaray arasında oynanacak rövanş maçı öncesi yorumları bunlardı. Türkiye futbol tarihinin en başarılı teknik patronu için söylenen bu sözler hem Adana'lının ne kadar iyi tanındığının kanıtıydı hem de gerçeklerin... Fatih Terim büyük bir liderdi ve bu liderin şapkadan çıkartacağı tavşan hâlâ o silindirin içinde bir yerlerdeydi.

*************************

Açık söyleyim benim müsabakadan fazla umudum yoktu. İlk maç sonrası moral ve özgüven kazanan, hafta sonunda oynanan Ruhr Derbisi'nde B. Dortmund'u 'haşat' eden Schalke, kendi evinde tura biraz daha yakın olan taraftı. Ancak doğup büyüğüdü topraklarda, yıllarca ekmeğini yediği camiayı nefis bir golle üzen Hamit ve bu sezon ayrı bir boyutta dolaşan Burak Yılmaz 'Nazilerin sempati beslediği' takımın umutlarını söndürdü...

*************************

Haberin Devamı

Umut'un attığı son saniye golünde ise bir şey dikkatimden kaçmadı... Fatih Terim'in içinde bulunduğu kadrajda bir dünya yıldızı umutla izliyordu gol pozisyonunu... Gözleri parlıyordu ve ağlar sarsılıp, meşin yuvarlak içeri süzülünce Wesley Sneijder çok büyük bir sevinç yaşadı. Bunu da yanındaki hocasıyla paylaşmak istiyordu, Terim'le...

*************************

Fatih Terim'e, "kendisine Almanya seyahatinden oyuncak getiren ailenin zengin amcası" gibi bakan bu adam altyapıdan henüz çıkmış bir çocuk değil... Sneijder! Hatırlatalım, bu adam biraz küstah, değerinin doruk noktasında olduğunu bilen, dünya futbol tarihinin en kaliteli 10 numalarından biri olarak gösterilen Hollandalı'sı... Normal şartlarda oyundan aldığı için üzülmüş, hatta sinirlenmiş bile olabilirdi. Ancak o sevinci 'komutanının' yanında yaşamayı uygun gördü. Üstelik onun gözlerinin içine bakarak ve adeta 'Lütfen benimle sevin' der mimikleriyle... Bu sekans Fatih Terim'in ne denli büyük bir 'lider' olduğunun en önemli göstergesiydi.

*************************

Haberin Devamı

Warren Bennis liderlik için şöyle der, "Liderlik kapasitesi vizyonu, gerçekliğe dönüştürmeyle doğru orantılıdır" der. Fatih Terim bu vizyonu, gerçekleştirmeye doğru adım adım ilerliyor ve bunu oyuncularına aşılamış. Bu kesin! Sneijder'in gol sevincini bu şekilde yaşaması, Didier Drogba gibi bir ismin kötü şut çektiğinde ya da hatalı pas verdiğinde, mahcup bir ifadeyle kendisine özür diler gibi bakması bunun kanıtı...

Terim'in maç sonrası yaptığı açıklamalar da Johann Wolfgang Von Goethe 'Liderlik' tanımıyla bire bir örtüşüyor. Alman edebiyatçı "Harika bir insan, harika başka insanları çeker ve onları bir arada tutmayı başarır" şeklinde konuşmuş dost sohbetinde. Bu sözler Terim'in "Oyuncularımı tek tek tebrik ediyorum. Harika bir iş yaptılar. Onları alınlarından öpüyorum" minvalindeki, öğrencilerini öven cümlelerinin altında yatan birlikteliği vurgulaması adına hem pekiştirici, hem de onaylayıcı bir cümle pek tabii.

*************************

Haberin Devamı

Fatih Terim'i sevmeyebilirsiniz, hareketlerini onaylamayabilirsiniz; ya da aranızda ona bayılan milyonlarca insan olabilir. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki, Galatasaray'ın çizdiği bu takım tablosunun ressamı ne Ünal Aysal ne de transferlere milyonlar döken yönetim kuruludur. O ressam ve lider Fatih Terim'dir.

Eğer şu anda futbolcular ve teknik kadro 'Ben' yerine 'Biz diyor ve Şampiyonlar Ligi'nin son 8 takıma arasına girmeyi başarıyorsa bu Terim'in liderlik vasfıyla gelmiştir, milyon dolarlık transferlerle ya da yıldızlarla değil.


 

Yazarın Tüm Yazıları