Kış mutfaklarının vazgeçilmezi: Kışlık domates sosu tarifi

Bir yaz mevsimini daha geride bırakırken yepyeni bir mevsimi karşılamaya hazırlanıyoruz. Eylülün hepimize bolluk, bereket, huzur ve sağlık getirmesini diliyorum. Tabii bu arada kış da yavaştan yüzünü göstermeye başlayacak. Yaz aylarının o al al mis kokulu domatesleri ve körpe biberleri de yerini tatsız, kokusuz sera domateslerine bırakacak. Size tavsiyem, hala vaktiniz varken domateslerin henüz en bol ve en leziz oldukları bu dönemde bol bol satın alıp sos haline getirmeniz. Kavanozlarla depolayacağınız bu soslar inanın kış aylarında sofralarınıza yaz tazeliğini taşıyacak.

Haberin Devamı

Ben her yaz sonunda hummalı bir kışlık hazırlığına girişirim. Beni tanıyanlarbilir ki her meyvenin ve sebzenin mevsiminde değerli olduğuna inananlardanım. Bu nedenle domates soslarının yanı sıra bir de biber turşusu kavanozları hazırlarım. Bu biber turşuları akşam yemeklerimizin bir numaralı tamamlayıcı, bilhassa et yemeklerimizin de en leziz yandaşı olur. Şu sıralar evleri bir kışlık domates telaşı almışken ben de bu dönemde en çok soruların başında gelen “Kışlık hazırlıklarda başı çeken domatesi nasıl hazırlayacak, nasıl saklayacağız?” sorusuna yanıt bulmaya geldim. Bu kez sizinle pişirilmeden hazırlanan, kavanozlandığında da uzun süre dayanabilen pratik ve lezzetli bir sos tarifi paylaşmak istedim. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan bu sosu meze olarak da tüketebilirsiniz. Bu tarifi hazırlarken domates, biber, maydanoz ve sarımsağın buluşup nefis bir sos olmasına tanıklık edeceksiniz.

Fakat tarife geçmeden burada ufak bir detay paylaşmak istiyorum. Sos yapımının tüm aşamalarında hijyen en çok dikkat etmeniz gereken konuların başında geliyor. Cam kavanozları kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılmalı, kavanoz kapaklarının da paslı olmamasına dikkat etmelisiniz. Hatta mümkünse konservelere özel yeni kapaklar alınmalı ve bu yeni kapaklar kaynatılmalıdır.

Hazırlayacağınız tüm sosu steril kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirmeli ve üzerlerini bir bezle örtmelisiniz. Kavanozları soğuduğunda ise güneş göremeyen bir yerde bekletmelisiniz. Haydi o zaman, çocukluğumuzun o mis kokulu domates sosu için, o muhteşem tarife…

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kış mutfaklarının vazgeçilmezi: Kışlık domates sosu tarifi


Malzemeler

3 kg domates

1 kg yeşil biber

Bir demet maydanoz

6 diş sarımsak

2 yemek kaşığı limon tuzu

3 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı sirke

2 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı

. Domatesleri soyun ve küp küp doğrayın.

Haberin Devamı

. Daha sonra biberleri, maydanozları ince ince kıyın.

. Hepsini bir karıştırma kabına alın. Üzerine sarımsakları dilimleyin.

. Tuz, limon tuzu, sirke ve zeytinyağını ekleyerek güzelce karıştırın.

. Daha sonra kavanozlara alın ve serin bir yerde muhafaza edin. (Bu tarifle 1 litrelik kavanozlardan 6 adet sos çıktı.)

Yazarın Tüm Yazıları