Damak çatlatan Güneydoğu Anadolu lezzeti: Malta eriği kebabı

Yaz aylarının kıymetli üçlüsü can eriği, Malta eriği ve kirazı sevmeyenimiz yoktur sanıyorum. Köşemin bu haftaki konuğu sarışın lezzet Malta eriği olsun istedim. Ona yeri gelmiş Akdeniz’in merkezinde bulunan Malta Adası’nın adını vermişiz, yeri gelmiş uzak diyarlara yakıştırıp yenidünya demişiz. Hatta mayhoş tadından ötürü muşmula olarak dahi isimlendirmişiz.

Haberin Devamı

Sulu ve tatlı ekşimsi yapısıyla hem meyve tabaklarına hem de yemeklere kolaylıkla eşlik edebilen Malta eriğinin aslında çok gizemli bir geçmişi var. Örneğin; Malta eriği desek de bu meyvenin Maltalı değil aksine Uzak Doğulu olduğunu bliyormuydunuz? Aslen Çinli bir Japon olan bu meyve geçmişinde Çin’de yaşarken ticaret yoluyla Japon adalarına göç etmiş, burada da Batılıların radarına girmiş. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen Malta eriğinin ülkemize de Lübnan ve Cezayir’den geldiği bilinir. Şu anda da ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.

Sarı turuncu renge sahip olan Malta eriği, bu rengi, içerdiği bolca A vitamininden alır. Aynı zamanda yüksek oranda B ve C vitaminine de sahip olan bu meyve yine yüksek miktarda demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum içerir. Anlayacağınız tam bir şifa deposu. Akdeniz bölgesinde Malta eriğinden sirke, marmelat, komposto hatta sirke dahi yapılıyor. Bunlar yaz aylarında hazırlanıp, tüm yıl boyunca tüketiliyor. Ben de her yıl mevsimi geldiğinde mutlaka mutfağıma misafir ederim bu kıymetli meyveyi. Bu hafta da sizi Gaziantep mutfağına misafir edip, Malta eriği kebabıyla buluşturmak istedim.

“Meyveden kebap mı olurmuş?” demeyin. Zira Osmanlı mutfağında meyvelerin yemek reçetelerinin ne denli baş tacı olduğunu hatırlatmama gerek yoktur sanıyorum.😊 Oldukça farklı lezzetleri bir araya getirmeyi seven Gaziantepliler, bu kez mayhoş tadıyla mest eden Malta eriğini etle buluşturmuş ve efsane bir tat elde etmişler. Malta eriği kebabı, orada daha çok şişe geçirilerek mangalda pişiriliyor. Fakat evde fırınlanarak da çok lezzetli şekilde yapılabiliyor. Siz mangalda denemek isterseniz aynı şekilde Malta eriğini ve köfteyi şişe dizip pişirebilirsiniz.

Yalnız Hatay mutfağında da sıkça yapılan bu lezzetin tarifine geçmeden küçük bir ipucu paylaşmak istiyorum. Malta eriği kebabı için seçtiğiniz eriklerin henüz olgunlaşmamış, hatta ekşi tada sahip olması büyük önem taşır. Çünkü buradaki asıl önemli nokta etin yağı ile eriğin mayhoşluğu arasında iyi bir kombinasyon yakalamaktır. Şimdi, malzemelerimiz hazırsa tarife geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Damak çatlatan Güneydoğu Anadolu lezzeti: Malta eriği kebabı


Malzemeler

1 kg Malta eriği

800 gr hafif yağlı kıyma

1 adet kuru soğan

Yarım çay kaşığı karabiber

Haberin Devamı

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

1 adet kapya biber

4-5 diş sarımsak

1 çay kaşığı biberiye

Yapılışı

. Kıymanızı genişce bir kaseye alın. Üzerine kurusoğanırendeleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyerek elinizle güzelce karıştırarak bir kenara alın.

. Malta eriklerini bol suda güzelce yıkayıp kurulayın. Bıçak yardımı ile sap ve baş kısımlarını kesin ve ortalarından bölerek çekirdeklerini çıkarın.

. Kasedeki kıymanızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayın ve yardığınız Malta eriklerinin arasına yerleştirin. Erikler bitine kadar aynı işlemi tekrarlayın ve fırın tepsisine gelişi güzel dizin.

. Üzerini soyduğunuz sarımsaklar, biberiyeler ve şeritler halinde kestiğiniz kapya biberlerle süsleyin.

. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında ortalama 30-35 dakika kadar pişirin.

Haberin Devamı

Malta erikleri suyunu bırakarak köftelerle bütünleşecek böylece ortaya harika bir lezzet çıkacaktır. Dolayısıyla üzerine ekstra herhangi bir şey eklemenize gerek yok. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları