Bu mantının yıldızı milföy: Fırında çıtır mantı

Topraklarımızda asırlardır en sevilen lezzetlerden biri olan mantının bizim için anavatanı her ne kadar Kayseri kabul edilse de aslında kökeninin Orta Asya olduğunu biliyor muydunuz? Mantı, her ne kadar göçebe Moğol atlıları tarafından Anadolu’ya getirilse de takvimler ancak 13. yüzyılı gösterdiğinde Türk mutfağındaki yerini alabilmiş. Hamur, kıyma ve yoğurdun muhteşem uyumu olarak tanımlayabileceğimiz bu yemek için Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden desem hiç de abartmış sayılmam sanırım. Üstelik yaklaşık bin yıldır milyonlarca insanı bir araya getiren bir lezzetken. Öyle dayanışmayı diri tutan bir yemektir ki mantı, Anadolu’da kadınlar hala mantı hazırlayabilmek için bir araya gelir, hamurunu birlikte açar ve elleriyle tek tek içlerini kıyma ile doldurur.

Haberin Devamı

Anadolu’da mantı, çeşitli baharatlarla harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılırken, iş Balkanlarda bambaşka bir hal alıyor. Özellikle Boşnak halkı mantıyı, ağızda dağılan çıtır çıtır el açması hamuru küp küp keserek ve içine kıyma doldurup bohça şeklinde kapatarak hazırlıyor. Yani Anadolu’nun aksine mantıyı suda değil, fırında pişiriyorlar.

Tabii ki iki mantı çeşidi de tamamen el mahareti gerektiren yöntemlerden geçerek sofralara ulaşıyor. Bense size bu hafta inanılmaz pratik ve bir o kadar da leziz bir fırında çıtır mantı tarifi vermek istiyorum. Evet, yanlış okumadınız. Mantı yapmak artık gözünüzde büyümeyecek. Vereceğim bu çıtır mantı tarifi, hem zamanı dar olan çalışan kadınlarımızın hem de mutfakta yeni olan hanımlarımızın bolca yüzünü güldürecek.

Tarife geçmeden önce hamur kıvamı tutturmaya uğraşmayacağınız, hatta elinize oklava dahi almayacağınız bu mantının yapılışından bahsetmek istiyorum. Burada hamurunuz için ihtiyacınız olacak en önemli ve en pratik malzeme milföy hamuru. Mantınızın lezzetini tamamlayacak unsur ise kıyma, kuru soğan, sarımsak, tuz ve karabiberin muhteşem uyumuyla hazırlanan iç harç olacak. Minik minik kestiğiniz milföy hamuru, enfes iç harçla buluştuğunda ise üzerine yalnızca ekürisi olan baharatlarla lezzetlendirilmiş yoğurdunu isteyecek. Artık malzemelerimiz hazırsa, çıtır mantımızın detaylarına geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu mantının yıldızı milföy: Fırında çıtır mantı


Malzemeler

4 adet milföy hamuru
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Üzeri için

1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
4-5 dal maydanoz

Yapılışı

. Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp tavada kızdırdığınız yağda kavurun. Kıyma, tuz ve karabiberi ekleyip tüm malzemeleri güzelce karıştırıp pişirin. Daha sonra ılıması için kenara alın.

. Milföy hamurlarını hafif buzluyken, bir bıçak yardımı ile içine kıymalı harç sığacak büyüklükteki karelere bölün.

. Hazırladığınız harcı minik karelerin üzerlerine paylaştırın vemantı kapatır gibi köşelerinden kapatarak yağladığınız fırın tepsisine dilediğiniz gibi dizin.

. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

. Fırından aldıktan sonra üzerine yoğurdu daha sonra tereyağında kızdırdığınız pul biberi ve ince kıyılmış maydanozu serperek servis edin. Deneyen herkese afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları