Kedilerde diyafram fıtığı

Kediniz şiddetli bir çarpmaya maruz kaldıysa, trafik kazası geçirdiyse, yüksekten düştüyse dikkat!

Haberin Devamı

Diyafram göğüs kafesi içindeki organlarla karın bölgesindeki organları birbirinden ayıran geniş bir kas tabakası. Bu iki vücut kompartımanını birbirinden ayırmanın yanı sıra kasılma ve gevşeme hareketleriyle solunuma da destek veren bir yapıya sahip. Kedilerde genellikte şiddetli çarpma, trafik kazaları ve yüksekten düşmeye bağlı travmalar sonucunda bu kas tabakasında değişik büyüklükte yırtılmalar oluşabiliyor. İstatistiki bilgilere göre kedilerde en yaygın diyafram yırtılması sebebi trafik kazaları. Çok nadir olarak doğuştan itibaren mevcut kongenital diyafram yırtıkları da görülüyor.
Diyaframda bu tarz yırtıklara ‘diyafram fıtığı’ (hernia diaphramatica) adı veriliyor. Böyle bir yırtık oluştuğu zaman karın içindeki mide, karaciğer ve bağırsak gibi organlar bu yırtıktan içeri doğru fıtıklaşarak göğüs kafesi içine girebiliyor ve akciğerler üzerinde basınca sebep olabiliyor.
Diyafram fıtıklarının en bariz belirtisi solunum güçlükleri.
Yırtığın büyüklüğüne göre şiddetli vakalarda dil ve mukozalarda morarmalar, kusma ya da yemek yememe gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları da dikkati çekiyor. Hayati risk diyaframdaki yırtığın yer ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Küçük bir yırtık herhangi bir ciddi belirtiye sebep olmadan kedinin normal yaşamını sürdürmesini engellemez. Ancak şiddetli ve büyük yırtılmalarda belirtiler hayati tehlike oluşturacak tarzda dikkati çekiyor.

HAYATİ TEHLİKESİ VAR

Haberin Devamı

Şiddetli solunum sorununa yol açan ve akciğerler üstündeki basıncın kedinin hayatını tehlike atacak düzeye ulaştığı durumlarda yapılabilecek tek tedavi cerrahi müdahale. Ameliyat yöntemleri iyi bir teknik donanım ve uzman hekimler eşliğinde gerçekleştirildiği takdirde başarı oranı yüksek. Bu ameliyatlar Türkiye’de fakültelerin cerrahi bölümlerinin yanı sıra teknik donanımı ve uzman hekimi bulunan özel klinik ve hayvan hastanelerinde de başarıyla yapılıyor.


PAKO pano

? Şeker çok cana yakın ve sevimli bir dişi. Beş buçuk aylık. Aşıları tamam, tuvalet terbiyesi var. Onu ömür boyu seveceğim diyorsanız,
lütfen arayın.
(532) 426 15 60.

Haberin Devamı

? Viki sekiz aylık, erkek, aşıları tam. Taşıma kutusu, tuvalet kabı, mama kapları ve mamasıyla komple çeyizini de vereceğim. (530) 641 82 30.


? İki ay önce barınak ziyaretinde gördük bu güzel kızı. Minikken geçirdiği bir hastalıktan dolayı bir gözü ne yazık ki görmüyor. Onun dışında çok sağlıklı. Dört aylık, aşıları yapıldı, tuvalet alışkanlığı var. (555) 986 97 30.

? İki aylık pırıl pırıl tüyleri olan Zeytin’e iyi bakacak bir yuva arıyoruz. İlk bakımlarını yaptırdık, parazit aşısı yapıldı, tuvalet alışkanlığı edindi. Çok güzel kuru mama yiyor. (216) 384 51 65.


? Dört aylık erkek yavru kedimiz parazit tedavisi oldu, tırnak çıkarma huyu yok ve onu ömürlük sevecek İstanbul’da oturan yeni ailesini arıyor. (536) 989 80 74.

Yazarın Tüm Yazıları