Kar az ama gizli buza dikkat

Bugünden itibaren batı bölgelerden başlayarak soğuk biraz kırılıyor ama yalnızca gündüzleri, gece ise dondurucu soğuklar var.

Sıcaklıklar Marmara’da sıfır derecelerde, Güneydoğu, İç Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in iç kesimlerinde eksi 3-4, İç Anadolu’da eksi 5, Doğu Anadolu’da eksi 15 derecelerde.

Mutlu bayramlar! Bayram nasıl geçiyor? Kavurmalar, tatlılar, çikolatalar! Kavurma, yanında karabiberli pirinç yemede yanında yat derler ya, ama unutmayın aslında bayramlar biraz da kalori günleri oluyor. Bayramda, 3-4 günde alınan kilolar bazılarının üzerinde kalıyor, bazıları da vermek için haftalarını aç geçiriyor (örnek: Ben). Olayın sağlık yönüne hiç değinmedim bile! Neyse sağlık olsun...

Kurbanlarını kesenler bugün nispeten işlerini bitirmişlerdir, yardımlarını yapanlar yine aynı şekilde bugünden itibaren dinlenmeye, akraba ziyaretlerine, belki de tatillerine başlamışlardır. Bayramlar yardımların yapıldığı, mutlulukların neşelerin paylaşıldığı, insanların kucaklaştığı günler, ama maalesef bazıları için bayramlar hüzne dönüyor. Trafik kazaları ve bu kazalarda kaybedilen canlar!

*

Yurdun büyük kısmında yüksek basınç ayaz oluşturuyor. Bugünden itibaren batı bölgelerden başlayarak soğuk biraz kırılıyor ama yalnızca gündüzleri, gece ise dondurucu soğuklar var. Sıcaklıklar Marmara’da sıfır derecelerde, Güneydoğu, İç Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in iç kesimlerinde eksi 3-4, İç Anadolu’da eksi 5, Doğu Anadolu’da eksi 15 derecelerde. Yağış olmadan bu gece soğukları kendini gösterince siyah buz riski ortaya çıkıyor. Zeminin rengini alan bu buz açıkçası çok tehlikeli, fark edilemeyebiliyor. Siyah buz dediğimiz bu gizli buz sıcaklığın en düşük olduğu sabaha karşı ve sabahın ilk saatlerinde etkili olur. Bu saatlerde seyredeceklere hızınızı düşük tutmanızda fayda var diyoruz. Bir de ayaz biliyorsunuz sis işaretçisidir, bölgesel sislere de dikkat diyoruz. Özellikle iç bölgelerde. Hep uyarı, hep uyarı sıkıldık diyenlere, bu uyarılar tatlı bayramınızın tatsızlaşmaması için...

Böyle bayram seyranlarda günah keçisi yine havalar oluyor. Evet meteorolojik koşullar kazalar üzerinde ciddi birer faktör ama işin bir de mantığı var. Ancak otomobil ya da araç kullanırken bu mantığı gözetmiyoruz. İnsan küçükleri ile farklı, büyükleri ile farklı konuşuyor, salonunu farklı, yatak odasını farklı döşüyor, hafta sonu farklı, hafta içi farklı giyiniyor, ama iş araç kullanmaya gelince mevsimsel farklılıklar, gece gündüz farkı, şehir içi şehir dışı farkı düşünülmüyor. Bir de millet olarak hepimizin acelesi var! Sonuç ne oluyor? Kazalar!

Gelişmiş ülkelerde trafik kurallarına uyma oranının yüksek olduğunu görüyoruz, enteresan adamların hiç aceleleri yok. Yola yarım saat ya da bir saat önce çıkıyor, acele etmiyor. Ya da aceleciliklerini farklı alanlarda gösteriyor, trafikte değil!!!

Bunun üzerine bir de bugünlerde herkesin sorusu şu: Bayramda kar var mı? Bir de kar mı yağsın? Aman yağmasın yaa! Evet kara ihtiyacımız var ama bayramda yok! Millet yollardayken yağmasın! Bakın kalbim temizmiş, yalnızca Karadeniz ve Doğu Anadolu’da görülen kar yarından itibaren iyici etkisini yitirmeye başlıyor.

Bayram bitiyor, hemen arkasından yılbaşı geliyor. Kar sevenler için umalım yılbaşında kar yağsın. Aslında yalnızca kar severler için değil, biliyorsunuz kar bir anlamda doğal baraj. Su dağlarda kar olarak tutuluyor, baharla beraber yavaş yavaş eriyerek tarlaları suluyor, nehirleri canlandırıyor. Şu andan itibaren beklediğimiz ilk soğuk 31 Aralık’ta, yani yılbaşı gecesinde geliyor. Hem kesin değil, uzun vadeli değişebilir, hem de o soğuk Marmara’da pek kar oluşturabilecek gibi değil, yine Karadeniz’e ve iç bölgelere kar gelebilir. Detaylar önümüzdeki günlerde bültenlerimizde!

Bu bayramda da büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öpüyorum, ortancalara bir şey yok :)
Yazarın Tüm Yazıları