Kafa ile çivi çakılmaz, eser sahibi de haddini bilecek!

19 Temmuz 2014

Haberin Devamı

Muhafazakâr liberalizme gönül vermiş biri olarak “serbest piyasa” şartlarına ölümüne bağlı bir duayen yazarım.

O yüzden birileri “Korsana karşıyız” diye cırladığı zaman ayar oluyorum. Ne demek “korsana karşı” olmak?

Adam gitmiş, filmin orijinal DVD’sini para sayıp almış. Götürüp, çoğaltmış. Tanesini iki liradan satışa çıkarmış. Bunun nesi korsanlık oluyor, biri bana anlatsın.

Tam tersine, bu iş doğrudan sanata hizmettir.

Sen yapımcı olarak filmi yapıyorsun. Bir milyon seyirciyi sinemaya toplayıp 12 milyon lira ciro, üçte biri kadar da kâr sağlıyorsun. Bence o kadarı sana yeter. O filmin DVD’sini yapmak, Japonlar’a satacakmış gibi 24 liralık etiket koymak bize ters gelir.

Haberin Devamı

Benim başörtülü bacılarım, harama el sürmeyen yiğitlerim sinema sanatından nasiplenemeyecek mi? Hem bu millet hesap bilmiyor mu? İki liraya satılan DVD varken ne diye 24 lira sayıp, orjinalini alsın?

Velev ki orijinalini aldın diyelim. O da ayrı bir eziyet. Takıyorsun evindeki cihaza, film bir türlü başlamak bilmiyor.

Zaplamak istiyorsun, şifre koymuşlar yazı yerinden kımıldamıyor. O sinir bozucu yazı üç dakika ekranda duruyor. “Korsan çok ayıpmış, yakalarlarsa çok fena yaparlarmış…”

Yapmazsan namertsin? Kimsin sen be! Kimsin? Haddini bileceksin? Tercihini ucuzdan yana koyan insanımı tehdit etmeyeceksin.

Orijinal geçinen DVD’lerin başında uyarı yazısı var ya! Onun tepesine bir de FBI logosu koyuyorlar. Akılları sıra bize “Arkamızda Federaller var” şeklinde gözdağı veriyorlar.

CIA ajanları, Criminal Mind profilcileri, Law & Order dedektifleri arkanızda olsa ne yazar? Biz koskoca deniz kuvvetlerini korsanlara emanet etmiş Osmanlı’nın genlerini taşıyoruz. Hem Barbaros Hayrettin Paşa korsan değil miydi?

Barbaros denize açıldığında çıktığında IDO gemileri arkasından takip edip “Korsanlık amacıyla sefere çıkanlar cezalandırılır” diye anons mu yapıyordu?

Herkesi kendim gibi sağduyulu olmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

Sanatla halkın buluşmasını engellemek isteyen kendini bilmez bazı eser sahiplerine ünlü tarihçi John Wayne’nin “Herkes hayatında bir kez korsanlık yapmıştır.” sözünü hatırlatmak isterim.

***

Olayı halk dilinde daha anlaşılır kılmak için açık bir örnek vereyim.

Aşık Veysel’e “Korsancılık nedir?” diye sormuşlar. Büyük halk ozanı, fötr şapkasını çıkarıp dizine koyduktan sonra cevap vermiş:

“Korsancılık gerçek anlamda globalleşme ile etnosentrizmin bir arada yaşaması çelişkisinden kaynaklanan sarmal döngü şeklinde ansiyektik bir tepkidir ve telepürümür yansımaları dört boyutlu olup, içten bağlantılıdır.”

Daha açık nasıl anlatılır? Ağzına sağlık Aşık Veysel.

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları