İyi uykular, tatlı rüyalar

İş, çocuk bakımı ve aile sorumluluğu gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Hayatımızdaki olumsuzluklar da iyi bir uyku çekmemizi engelliyor. Çözüm doğru ürünler... Şehir şehir dolaşıp uyku günleri düzenleyen Maya Tekstil de düzenli uykunun sırrını arayanlardan

Sağlıklı bir uyku için sürekli araştırmalar yapılıyor, yeni ürünler geliştiriliyor. Araştırmalar toplumun yüzde 25’inden fazlasının uykusuzluk yaşadığını gösteriyor. Uykusuzluk, beraberinde başka sorunları da getiriyor. Örneğin Amerikan Uyku Vakfı’nın 2010’da yaptığı bir araştırma uyku sorunu yaşayan yetişkinlerin yüzde 60’ının uykulu araba kullandıklarını ve yüzde 37 gibi büyük bir bölümününse araba sürerken uykuya daldıklarını ortaya çıkardı. Başka bir araştırma 100 milyondan fazla Amerikalının uyku bozukluğuyla karşı karşıya kaldığı gerçeğini ortaya çıkardı. Uyku problemi kadınların yüzde 40’ını, erkeklerinse yüzde 20’sini etkiliyor. Uzmanlar uyku sorunu için bazı önerilerde bulunuyor.

KİMİ SERT SEVİYOR KİMİ YUMUŞAK

Günümüzde teknolojiyle doğallığı buluşturup sıcak havalarda terletmeyen ya da horlamaya engel olan çok çeşitli ürünler mevcut. Boyun, bel ve diz altı bölgesini tam destekleyen yastıklardan klimalı yorganlara kadar pek çok ürün hayatı kolaylaştırıyor. Antistres ürünlerle uyuyarak güne stressiz başlayabiliyorsunuz. Doğallığa önem veriyorsanız da; kaz tüyü yastık ve yorganları unutmamak gerek. En hafif dolgu maddesi olarak kabul edilen kaz tüyü, insanları gece boyunca üst üste yorgan ve battaniyelerin altında ezilmekten kurtarıyor.
Maya Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, uykunun dengeli bir diyet gibi düşünülmesi gerektiğini söylüyor: “Uykunun sadece basit bir dinlenme olarak algılanmaması lazım. Uyku, yetişkinler kadar çocukları da etkiliyor. Çoğu insan günde sekiz veya 10 saat uyumasına rağmen hala kendimizi halsiz ve yorgun hissedebiliyoruz. Bunu tetikleyen, rahatsız yatak ve yastık seçimleri. Her gün uyuduğumuz yastıkların yılda en az bir kez değiştirilmesi, yorganların düzenli aralıklarla havalandırılması ve kullanım süresine dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca kişinin anatomi ve fizyolojisine uygun yastık ve yorganı kullanması da önemli. Zira pek çok insan alçak yastık tercih ederken, bazıları yüksek; kimisi yumuşak yastık severken kimisi sert yastıkta uyumayı seviyor.”

En iyinin iyisi olmak kolay değil

60 senedir verilen IF Product Design ve Red Dot ödülleri dünyanın en önemli tasarım ödülleri arasında gösteriliyor. Kütahya Seramik, tasarımcı Yiğit Özer’in imzasını taşıyan Versatile koleksiyonuyla bu sene ‘Red Dot Design Award Best Of The Best 2011’in yani ‘En İyinin İyisi’ ödülünün sahibi oldu. Tasarımcı Yiğit Özer çalışmasını anlattı

Versatile koleksiyonun çıkış noktası kişiselleştirilebilen bir ürün olması. Mekanlar artık daha özgün ve insanların kendini tanımlayabildikleri yerler olmaya başladı. Kullanıcılarının yorumlayarak mekanlarını ifade edebilecekleri bir ürün fikri, Versatile’ı ortaya çıkardı. Koleksiyondaki üç boyutlu Arc ve Axis serileri özgün ‘V’ ve ‘S’ formlarına sahip. Ürünü en iyi tanımlayan ismin Latince’de ‘çokyönlü ve değişken veya tersi’ anlamlarında kullanılan ‘versa’ kelimesinden türeyen ‘versatile’ olduğunu düşündüm.
Projeye başladığımda günümüzün seramik karolarının uygulanış şekline ve oluşturduğu kurgulara odaklandım. Versatile başka hiçbir yan öğeye hatta renge veya desene gerek duymadan, onlarca farklı şekilde dizilebiliyor. Bir mekanın duvarlarında aynı renk ve tek çeşit karo kullanarak birbirinden tamamen farklı dört duvar algısı yaratabiliyorsunuz. Farklı renk uygulamalarıyla bambaşka sonuçlar yaratmanız da mümkün.

DEKO-ÖNERİ

Dekorasyon yapılırken, renkler mekanın büyüklüğüne ve ışık alıp almadığına göre belirlenmeli. Küçük mekanlarda, yer ve duvar renklerinin mümkün olduğunca birbirine yakın olması, mekanı büyük gösterir. Dekorasyon için genel olarak açık renkler tercih edilmeli. Ayna kullanarak da mekanları daha geniş gösterebilirsiniz.

ÇIKIYOR
* Cam ürünler

İNİYOR
* Plastik objeler

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
MURAT ŞEKER (Yönetmen)


* Müzik sistemim, hala plak dinlerim.
* Moskova’dan aldığım yağlıboya tablo.
* Dedemden yadigar tespih.
* Filmlerimin büyük boy afişleri.
* Büyük çalışma masam.
Yazarın Tüm Yazıları