İsrail: Suudi Arabistan yazılı garanti verdi

Güncelleme Tarihi:

İsrail: Suudi Arabistan yazılı garanti verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 19:05

Kızıldeniz'de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının hakimiyetini Mısır'dan devralan Suudi Arabistan’ın, gemi ve uçaklarının boğazı serbestçe kullanmaya devam edebileceği yönünde İsrail'e yazılı garanti verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, savunma muhabirlerine yaptığı açıklamada, "Kızıldeniz'de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının hakimiyetini Mısır'dan devralan Suudi Arabistan, İsrail'in gemi ve uçaklarının boğazı serbestçe kullanmaya devam edebileceği yönünde yazılı garanti verdi" dedi.

Yalon, Suudi Arabistan'ın, İsrail ile Mısır arasında 1979'da yapılan anlaşmada söz konusu adalarla ilgili belirlenen duruma bağlı kalacağını kendilerine yazılı ilettiğini ileri sürdü.

Söz konusu anlaşmaya göre, Kızıldeniz'den Hint Okyanusu'na açılan boğaz, uluslararası karasu sayılıyor ve gemi veya uçaklar bu alanı serbest olarak kullanabiliyor.Mısır Bakanlar Kurulu, Kızıldeniz’de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının, iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığını açıklamıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!