İmar değişti, AKP’li Dişli ve ortağı 3.5 milyon dolar kazandı

Güncelleme Tarihi:

İmar değişti, AKP’li Dişli ve ortağı 3.5 milyon dolar kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin imzaladığı bir protokol, Silivri’deki bir arazinin imar değişikliğiyle 1.5 yılda kendisi ve ortaklarına 3.5 milyon dolar kazandırdığını ortaya koydu.

Dişli’nin ortağı olduğu şirketin aldığı arazi, imar değişikliği sonrasında Tesco Kipa’ya 8.6 milyon dolara satıldı. İmzalanan protokole, Dişli’ye de 1 milyon dolar ödenmesi maddesi kondu.

AKP Genel Başkanı Yardımcısı Şaban Dişli ile ortaklarına bir buçuk yıllık bir sürede yaklaşık 3.5 milyon dolar kazandıran imar değişikliğinin belgeleri ortaya çıktı. Dişli ile ortaklarının imzaladığı 31 Ağustos 2006 tarihli protokolde, Silivri’deki üç parsel arazinin 2.2 milyon dolarının banka kredisi, bir kısmının da öz kaynakla karşılanarak "tüm ticari taramalar ve imar değişiklikleri sonrasında" 8.6 milyon dolara satılması ve teminat olarak kendi parasını gösteren Dişli’ye 1 milyon dolar ödeneceği hükme bağlandı. Protokol ile, imar değişikliği yapılacağı bir yıl öncesinde belgelenen Silivri arazisi üzerinde gerçekten de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 Nisan 2007, Silivri Belediyesi’nin de 11 Mayıs 2007 tarihli kararlarıyla değişiklik yapılarak arsa Tesco Kipa’ya satıldı.

Kipa Tesco’ya satıldı

Dişli ile ortakları, Türkiye’ye, İzmir kökenli perakende zinciri Kipa’yı satın alarak giren dünya devi Tesco’ya yapılan bu satışla 3.5 milyon dolar kazandı. Geçen hafta Kurtköy’de mağaza açan Tesco, yıl sonuna dek açmayı planladığı Silivri’deki mağazanın kurulacağı 19 dönümlük arazi için, Akademi Ofset Matbaacılık’a 17.5 milyon YTL ödediği haberleri basında daha önce yer almıştı. AKP’li Dişli’ye, Silivri’deki arsanın 8.6 milyon dolara satıldıktan sonra 1 milyon dolar ödeneceğini hükme bağlayan sözkonusu protokolde de Akademi Ofset adına Mehmet Karasu’nun imzası bulunuyor. Aziz Sezginer ile Mehmet Solak’ın "birinci ve ikinci şahit" sıfatıyla imzalarının bulunduğu protokol metni şöyle:

Kredi Denizbank’tan

"Silivri İlçesi, 79 Ada, 6,7,8 no’lu parsellerin kısmen özkaynak, kısmen de (2 milyon 200 bin dolar) Denizbank kredisi ile alınıp (Akademi Ofset A.Ş’nin üzerine) tüm ticari taramalar ve imar değişiklikleri sonrasında gerçekleşeecek satışından (8 milyon 600 bin dolar) Şaban Dişli’nin şahsına veya işaret edeceği özel veya tüzel kişiliğe, sözkonusu banka kredisinden kaynaklı faiz, harç ve bunun gibi tüm masraflar içinden düşülmek ve hesaplanmak kaydıyla, brüt 1 milyon dolar ödenmesi, peşinen kabul edilmiştir."

CHP: İş takipçiliği yaptı 1 milyon dolar komisyon aldı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Şaban Dişli’nin Silivri ilçesinde E5 ana karayolunun kenarındaki parselle ilgili "iş takibi" protokolü yaptıktan sonra arsanın değerini artırarak rant sağladığını öne sürdü. "Bu belge para karşılığı iş takipçiliğinin sıradanlaştığının, olağan hale getirildiğinin tipik bir örneğidir" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Sözleşme 31 Ağustos 2006 tarihlidir. Arsa düşük yoğunluklu imarlı olarak satın alındıktan sonra, önce 2 Nisan 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde imar planı değiştirilerek gereği için Silivri Belediyesi’ne gönderilmiştir. Yapılan değişiklikle otopark alanı emsale dahil olmaktan çıkarılmış, ticaret alanlarında ise yapı boyutları tümüyle serbest bırakılmıştır. Bu değişiklik 11 Mayıs 2007’de Silivri Belediye Meclisi toplantısında CHP’li üyelerin ret oyuna karşılık, AKP’lilerin oylarıyla aynen kabul edilmiştir. Bu değişiklik, arsa sahiplerine olağanüstü rant sağlamıştır."

İbret belgesidir

Kılıçdaroğlu, Şaban Dişli’nin protokole bağlanan 1 milyon doları alıp almadığını tekrar sorarak, şunları dile getirdi: "Dişli, imar durumunu değiştirmek karşılığı 1 milyon dolar iş takibi ücreti talep etmiş ve bu talebi ilgili şirket tarafından yazılı bir protokole bağlanmıştır. Şimdi soruyorum, bu rantı karşılığı olarak Şaban Dişli, 1 milyon dolar aldı mı? Düne kadar fakir fukara, garip gurebadan söz eden AKP yönetimi ve Sayın Başbakan bu iş takipçiliği karşısında merak ediyorum ne yapacak? Sayın Dişli, para karşılığında iş takibi yapacağına ilişkin bir belgeyi şahitler huzurunda imzalamaktan kaçınmamaktadır. Bu iş takibinin artık AKP döneminde meşrulaştığının bir ibret belgesidir. İş takibi belgelerinin altına genel başkan yardımcıları imza atmakta, sanki bir banka muamelesi yapılır gibi iş takibi işlemi yapılmaktadır. Dişli, AKP’nin ekonomi işleri ile ilgili MYK üyesidir. Bu belge Dişli’nin ekonomiden, kendi ekonomisini anladığını göstermektedir. Temiz eller temiz politikacılar sayesinde hayata geçirilir. Bu belgenin altına imza atanların elleri temiz olamaz, bunları partilerinde himaye edenlerin de elleri ve vicdanları temiz olamaz."

Dişli: O 1 milyon doları dışardaki hesabımdan teminat diye getirmiştim

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, sözkonusu protokolde kendisine ödeneceği belirtilen 1 milyon doların, kendisinin bu arsa satışı için, "teminat" niteliğinde koyduğu ve yurt dışındaki mevduat hesabından getirdiği, 1 milyon doların karşılığı olduğunu söyledi. Dişli, bu arsa satışından kendisi ve ortaklarına yaklaşık 3.5 milyon dolar kaldığını ifade etti. Dişli Hürriyet’e, protokole konu olan parsellerin, ortağı bulunduğu Akademi Ofset’in Silivri’deki arazisine "komşu" ve diğer ortaklar Aziz Sezginer ile Mehmet Solak’a ait olduğunu kaydetti. Bu arsa için banka ile üçlü toplantı yaptıklarını ve tapu henüz elde olmadığı için ipotek konulamadığını, 1 milyon dolarlık mevduatını da bu nedenle getirdiğini belirten Dişli, "Protokolde imzası bulunan herkes, birlikte iş yaptığım kişiler" dedi. Dişli, şunları söyledi:

Ben de zekiyim

"En az onun kadar benim de zekam var. Herhalde iş takipçiliği yapsam böyle bir belgeye imza atmam. Özel bankadan kredi alınıp finanse edilmiş bir iş. Kendi paramı teminat olarak yatırmışım. Ondan sonra alınan bedel belli, satılacak rakam belli ve bu ticaretten çıkacak rakam belli. Vergisi, KDV’si ödenmiş, normal bir ticaret. Aynı kişiyle 1997’de Aleksta şirketini kurmuştuk. Orada yüzde 33 ortaklığımız vardı. Akademi’de daha düşük ortaklığım var. Başka şirketlerimiz de var. Sonra siyasete geçince bu ortaklıklarımı azalttım. Oradaki para yurt dışından getirdiğim mevduatım. Meclis’e yaptığım bildirimlerde bu kaynak da görülür, ortaklığım da görülür. Bunlar ne ekonomiye duyarlı, ne siyasi ahlaka duyarlı."

İmar değişikliği

Dişli’ye 1 milyon dolar ödenmesini öngören sözkonusu protokolde, henüz imar değişikliği yapılmamış bir arsanın bir yıl sonra 8.6 milyon dolara satılacağının belli olması dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!