İleriki yaşlarda düşmeler

SOKAKTA ya da evde düşmeler hepimizi sıkıntıya sokan bir durumdur.

Mars ya da Ay yüzeyini andıran ve bu adı geçen gezegenlerle kardeş şehir ilan edilen İstanbul’umuzda herhalde yürümeye çıkıp da düşmeden eve gelenlere madalya vermek gerekir.

Düşmeler bilhassa başka çeşitli rahatsızlıkları olan yaşlılarda çok korkulan bir problemdir. Gençlerde herhangi bir sorun yaratmayan düşmeler ileriki yaşlarda ciddi problemlere yol açabilir. Her 3-4 insandan birisi 1 yıl içinde mutlaka bir kere düşmektedir.

Ciddi zedelenmeler

İleriki yaş grubunda düşme sonrası kemiklerin kırılması gibi ciddi zedelenmeler olur ve iyileşmeleri uzun zaman alır. Böylece düşme korkusu ileriki yaşlarda bu kişilerin normal aktivitelerini azaltır.

Araştırmalar 3 düşmeden ikisinin evin içinde ya da çevresinde olduğunu göstermiştir. Hanımlar erkeklere nazaran 2 kez daha fazla düşerler. Ve düşmeler yaşlı insanların zedelenme nedeni ile hastaneye başvurdukları en önemli nedenlerden birisidir.

Ev etrafındaki kaldırımlar, uygun olmayan ayakkabı giyimi, görmede problemler, denge sorunları, fizik aktivitenin zayıflığı, aldığı ilaçlar, eklem kireçlenmesi gibi sorunlar düşme nedenleridir.

Riski azaltmak için neler yapabiliriz diye düşünürsek;

Yürürken zihninizin başka işlerle meşgul olmaması, uygun ayakkabı giyimi, gözlerin rutin muayenesi, daima hareketli olmak, gerekirse destek olarak baston kullanımı ve diğer rahatsızlıklar için muntazam doktor kontrolleri düşme riskini en aza indirir.
Yazarın Tüm Yazıları