İdrarda kan görülmesi (Hematüri)

Normalde bir insanın idrarında gerek gözle görülen, gerekse idrar tahlilinde mikroskopla belirlenen kanama olmaması gerekir.

İdrarda kanama, aksi kanıtlanıncaya kadar çok ciddi bir bulgu olarak kabul edilir. Bu nedenle kanamaya neden olan etkenin tanısı konuncaya kadar, gereken tanı yöntemleri kullanılarak araştırılmalıdır. Çünkü idrardaki kanama çok basit bir üşütmeden kaynaklanabileceği gibi üriner sistemde oluşan bir tümörün ilk belirtisi de olabilir.

Bazen sık taş düşüren hastalar, idrarlarında kanama olduğunda yine taş düşürdüğünü düşünerek olayı önemsemezler. Birçok durumda olduğu gibi, doktora danışmadan kendi başına antibiotik veya antiseptik ilaçlar alıp kanamanın geçirilmesi yanıltıcı olur. Bazı insanlarsa kötü bir hastalık çıkabilir endişesiyle doktora gitmeyi ihmal ederler.

Daha da sık rastlanılanı idrardan bir kez kan gelmesi, ama başka hiçbir ağrı ve rahatsızlık olmamasıdır. Kanama tekrarlamayınca kişi hem sevinir hem de olayı unutur. Oysa belki de bir tümörün ilk haberi, ilk belirtisidir bu kanama... Aradan aylar, bazen yıllar geçer ve karşımıza klinik bulgularıyla oluşmuş ve artık tedavisi mümkün olmayacak derecede ilerlemiş bir üriner sistem kanseri olarak çıkar.

Bir de düzenli kontroller (check-up) yaptırıp tesadüfen idrarlarında mikroskopla kanama belirlenen hastalar vardır. Bu kişilerin de tanısı konuncaya kadar tetkik edilmesi gereklidir. Yapılacak olan görüntüleme yöntemleri (Ultrasonografi, ürografi, gerekirse de bilgisayarlı tomografi veya MR) tanı koymada yetersiz kalırsa, idrar kesesine (mesane) bir optik yardımıyla direkt bakma (sistoskopi) yöntemini mutlaka uygulamak ve olası sinsi bir mesane kanserini erken teşhis ederek, tedavisine olanak sağlamak gerekmektedir.

Özellikle hanımlar sistit (mesane enfeksiyonu) olmaya daha yatkındırlar. Bu nedenle olası bazı kanamaları onlar da önemsemeyebilir ve sistitten olduğunu düşünürler. Asıl tehlike ve yanılgı da işte tam bu noktada başlar. Nedeni ve tanısı belirlenmemiş böyle sistit sanılan durumlar yüzünden, sonraları çok ciddi sorunlarla doktora başvurmak zorunda kalabilirler. İdrarınızda kanama olursa lütfen ciddiye alın.

Özet olarak idrarında kan görülen veya idrar analizinde mikroskopik kanama belirlenen her kişinin kesinlikle ayrıntılı ürolojik muayeneden geçmesini ve tanı konuncaya kadar gereken tüm tetkiklerin yapılması gerektiğini önemle hatırlatıyorum.

Peygamber sünneti vakası ameliyatla tedavi edilir

SORU: Oğluma doğduğunda hipospadias (peygamber sünneti) teşhisi koydular, ama en hafif tipi... İdrar deliği olması gerekenin çok az altında. Çocuk cerrahları ‘Ameliyat olsa da olur, olmasa da’ dediler, ama olursa daha iyi olacağını söylediler. Eğer olmazsa ileride çok büyük bir tehlike teşkil eder mi? Açıkçası ameliyattan korkuyoruz. Oğlum şu an 20 aylık, 11 kilo 400 gram ağırlığında ve 84 santim boyunda... Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Hipospadias, idrar deliğinin penisin alt kısmında bir noktaya açılması demektir. Çeşitli tipleri vardır. Sizin anlattığınız en basit tipine giriyor. Muayene etmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak bahsettiğiniz basit tipin ameliyatı da çok zor değildir ve ben olmasından yanayım. Bir ürolog veya çocuk cerrahisi uzmanına muayenesini ve tedavisini öneririm.

HUZURSUZLUK NEDENİ ANDROPOZ OLABİLİR

SORU: 44 yaşında bir bayanım. Eşim 54 yaşında. Bugüne kadar mutlu bir yaşantımız oldu. Ancak son iki yıldır eşimde artan bir huzursuzluk başladı. Özellikle de cinsel hayatımızda bazı aksamaların yaşanmasıyla, bu huzursuzluklar ilişkimize direkt yansıdı. Geçen gün Hürriyet’teki yazınızda andropoz’dan bahsetmiştiniz. Acaba eşimde de andropoz’dan dolayı mı bu huzursuzluklar oldu? Eskiye nazaran sertleşmede yeterli olamıyor. Ben sorun etmesem de o bu durumdan çok rahatsız. Ne yapmamız lazım, lütfen yardımcı olun.

Erkeklerin cinsel sorunlarını günlük hayatlarına da yansıtmaları çok olağan bir durum... Gerek evde, gerekse iş ortamlarında daha gergin, huzursuz ve mutsuz bir tavır sergileyebilirler. Bu bazen saldırganlık düzeyine dahi varabilir. Cinsel hayatınıza, 50’li yaşlardan sonraki hormonal değişim süreci yansımış olabilir, ama sertleşme sorununa yol açan bir damarsal hastalık ihtimali de var. Bu nedenle önerim bir uzmana başvurmanız ve bu durumun hormonal mi yoksa damarsal bir sorundan mı kaynaklandığını saptamanızdır.

PENİS EĞRİLİĞİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN

SORU: Geçen yazılarınızdan birinde doğuştan penis eğriliklerinin tedavisinin mümkün olduğunu yazmıştınız. Benim penisim de delikanlılığa geçtiğimden beri daha da belirgin olarak aşağıya ve yana doğru eğri. Gerçekten tedavi olma şansım var mı? Bu tedavi nasıl olur? Ameliyat olmadan tedavi olabilir miyim?

Doğuştan penis eğriliklerinin kesin tedavisi cerrahidir. Başarı şansı çok yüksektir ve bu durumdan tamamen kurtulabilirsiniz. Ameliyatsız bir tedaviniz olamayacağı kanaatindeyim. Hemen bir üroloji uzmanına başvurun, tedaviniz sizin azalan özgüveninizi de yerine getirecektir.
Yazarın Tüm Yazıları