Hun İmparatoru Attila büyük büyük dedem olur

Dünyanın en büyük GSM operatörü İngiliz Vodafone’nun Türkiye Genel Müdürü Attila Vitai, adından da anlaşılacağı gibi bir Macar. Üstüne üstlük, Büyük Hun İmparatoru Attila’nın soyundan.

Ailesi, Sovyetler Birliği’nin Macaristan’ı işgalinden sonra İngiltere’ye kaçmış. Vitai, anadilini ise ülkesine atandığında öğrenmeye başlamış. Sıkı bir golf ve tenis ustası, Manchester United fanatiği. Macaristan Golf Federasyonu Başkanlığı yapmış. Londra Üniversitesi Ekonomi mezunu. Sekiz yıl Londra Filarmoni Orkestrası mütevelli heyetinde bulunmuş. İngiltere Kraliçesi’nin, "Officer of the Order of the British Empire-OBE" ve Macaristan’ın "Knight’s Cross" nişanlarına sahip. İngiliz eşi Susan da kendisi gibi ekonomist. İki çocukları var, oğulları Max sekiz, kızları Sophie 15 yaşında. İsterseniz, Macar Profesör Zaajti Franes’in 10 Kasım 1938’de yazdığı şu satırlarla gireyim söze: "Türkiye’yi /images/100/0x0/55eb3b08f018fbb8f8b3c3dabir arı kovanına ve bütün Türkleri de bal aramaya çıkmış çalışkan arılara benzetiyorum. Nasıl arılar beylerinin etrafında toplanıp çalışırsa, bütün Türk Milleti bugün büyük dahi Mustafa Kemal etrafında toplanmıştır." Isten hozott - Hoş geldiniz, Bay Attila Vitai.

"En değerli çabalarınızın arkadaşlarınız tarafından lanetleneceğini bilin. Siz mükemmel oldukça en çok acıyı çekecek onlardır. Eğer hareket ve istekleriniz onları tehdit etmiyorsa, önemsiz biri olma yolundasınız demektir."

- Attila Han, benim anne tarafından büyük, büyük, büyük, büyük, büyük, büyükbabam. Onun soyundan gelmekten gerçekten gurur duyuyorum. Attila hakkında bilinen çok az gerçek var. Sanırım, Attila Han hakkında çıkan bütün kitaplara sahibim, hepsini okudum. Hem onunla aynı adı taşıyorum, hem de akrabasıyım.

TANRI’NIN KIRBACI

Attila Han o günlerde kötü nam salmıştı, "Tanrı’nın kırbacı" bile diyorlardı. Ama o da Romalıların ya da diğer barbar toplumların yaptıklarının aynısını yapıyordu. Sizce Attila bu saydıklarımdan daha mı kötüydü yani? İnsanlar çarmıha /images/100/0x0/55eb3b08f018fbb8f8b3c3dcgeriliyordu, Romalılar, Afrikalı köleleri colosseum’lara koyup aslanlara yem ediyordu. Attila Han bunlardan daha kötüsünü mü yapıyordu? Elbette hayır. Toplum 1600 yıl önce, bugünkü kadar gelişmiş değildi. Barbar bir lider olarak Attila’nın yaptıklarını normal karşılayabiliriz. Sözde medeni olmakla övünen Roma, aslında köylülerine çok kötü davranıyordu. Roma’da köle olmak, Attila Han’ın kölesi olmaktan daha mı farklıydı? Hayır, her ikisi de kötüydü. Attila’nın neden böyle kötü bir nama sahip olduğunu anlamıyorum. Bence Attila Han, böyle kötü bir şöhreti asla hak etmiyor.

"Büyük komutanlar asla kendilerini fazla ciddiye almazlar."

- Bugün Türkiye’de ikinci GSM operatörü konumundayız, geniş bir müşteri tabanımız var. Buradaki hedeflerim, Macaristan’da önümüze koyduklarımdan farklı. Macaristan, bizzat benim başlattığım yeni bir operasyondu. Türkiye’de de, ülkenin en çok hayranlık duyulan şirketini yaratmak istiyorum. Müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, iş ortaklarımızın, devletin, çalışanlarımızın, genel olarak bütün toplumun saygı duyduğu bir şirket. Üniversitede okuyanlar, "Hayalimdeki iş Vodafone’da çalışmak" dediği zaman bunu başarmış olacağız. İlk kez hat alan müşterilere, öteki operatörleri hiç düşündürtmeden "Sadece Vodafone var" dedirtebilmeliyiz. Siyaset, ekonomi ya da iş dünyası bir fikir istediklerinde ilk olarak bizi aramalı. Herkes "Vodafone topluma yararlı, müşterilerine ve çalışanlarına iyi davranan, yenilikçi, dürüst ve harika bir şirket" diyebilmeli.

"Doğal davranmalı, mevkiinizin size getirdiği sahte bir gurura kapılmamalısınız."

- İyi bir yönetim ekibine sahibim, çalışanlar da herhangi bir Vodafone grubu şirketindekiler kadar iyi. Marka olarak iyi bir konumda değiliz ama, zaten onu değiştireceğiz. Halihazırda 12 milyon olan müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek için sıkı çalışıyoruz. Altyapımıza ve çalışanlarımıza yatırım yapıyoruz. Görev yaptığım ülkelerdeki tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, mobil telefonlar ve operatörler arkadaş ortamında seçiliyor. Arkadaşlarınız Vodafone’u seçmişse, sizin de Vodafone’u seçmeniz çok büyük bir olasılık.

"Görevinizdeki başarınızın çok çalışma hevesine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Alın teri, daima ilhamdan önce gelir."

- Türkiye’deki tüketicilerin dakika bazlı olarak, Avrupa’daki en düşük fiyatlardan birine sahip olduğunu sanıyorum. Kontürlü hatlar arasında da en düşük fiyatlara sahip olan da yine biziz. Daha da aşağı çekebilir miyiz? Çok büyük ölçülerde olabileceğini zannetmiyorum, çünkü zaten düşük. Ben, mevcut durumda fiyatlarımızın makul ölçülerde olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de enflasyon yüzde 11-12 dolaylarında. Buna rağmen fiyatlarımızı artırmazsak, fiyat artışına gitmeyen çok nadir birkaç sektörün arasında yer alırız. Biz adil olmayı, müşterilerimize makul fiyatlar sunmayı istiyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde yapacağımız bu yatırımlarla en iyi şebekeye ve hizmetlere sahip olacağız. Bu miktar öyle küçük bir rakam değil, 1.2 milyar dolar.

Fiyatlar makul

Yaklaşık üç bin kişiye maaş ödüyoruz. Enflasyon dolayısıyla çalışanlarımıza yaptığımız ödemeyi artırmamız gerekiyor. Türk Lirası, öteki paralar karşısında değer kaybediyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türk Lirası’nın dengede kalabileceğini görebilseydik durum çok daha farklı olabilirdi. Ancak, o zaman da benim işim pek eğlenceli olmazdı. Burada olmamın nedenlerinden birisi de, işin zorlu olması.

Kalkan’da yaşamak isterim

Zor günlerde, ulus her zaman en acımasız komutanının önderlik etmesini ister."

- Türkiye’ye ilk ziyaretim 1980 yılında oldu. Turist olarak önce İstanbul’a, sonra da Fethiye’ye gittim. Bir tekne turuyla Ölüdeniz’den hareket edip Kaş ve Kalkan’a kadar gittim. Kalkan’ı görür görmez aşık oldum, bunu hiç unutmuyorum. O zamanlar oraya karayoluyla gidilmiyordu, hiç İngiliz de yoktu. En son iki yıl önce gördüm, hálá pek bozulmamış, eskisi gibi. Kalkan Patara’da bir ev almak istedim ama, nedense bir türlü olmadı. İlk fırsatta orada bir ev almak istiyorum, emekliliğimde yaşam için. Kalkan’ın doğası, denizi dünyanın hiçbir yeriyle mukayese edemeyeceğim kadar güzel. Fethiye’yi, Ölüdeniz’i de çok seviyorum. Bodrum, Antalya pek bana göre değil.

Bizde yasadışı telefon dinleme olmaz

"Komutan arkadan gelirse, asla lider olamaz."

- Vodafone, etik değerlerine sahip çıkan bir İngiliz şirketi. İngiltere ve New York borsalarında önemli bir yere sahip. Hiçbir Vodafone çalışanı ya da yöneticisi, bilerek asla yasadışı bir şey yapmaz. Bütün çalışanlarımız yerel ve uluslararası yasalara uymakla yükümlüdür. Türkiye’de mahkeme kararı olmadan telefon dinlemek yasak. Vodafone asla bunun dışına çıkmaz, kimse çıkaramaz. Öncesini bilmiyorum ama, Vodafone’un Telsim’i satın almasından bu yana şebekemize erişen hiç kimse olmadı.

Acılı ezmeye bayılıyorum

"En iyi komutanlar, en uygun zamanda soru sorma yeteneğini geliştirenlerdir."

- Çok büyük bir kavım var, ne kadar şarabım olduğunu bilmiyorum bile. Fransız, İtalyan, Macar, her çeşidinden var. En sevdiklerim ise Pichon Longueville, Chateau Palmer ve Chateau Talbot. Türk şaraplarını içmeyi de seviyorum. Bence 10 yıl tattıklarıma öncesine kıyasla çok daha iyiler. Gelelim yemek konusuna, en favori Türk yemeğim köfte ve bol acılı Adana kebap. Acılı ezmeye de bayılıyorum. Bizim ünlü Gulaş çorbası da çok acılı ve baharatlıdır. Balık ve deniz mahsulleri yemekleri de çok güzel.
Yazarın Tüm Yazıları