Harcamak ya da harcamamak

Yeni yıl yaklaşırken hükümetin gelecek dönemle ilgili ekonomik hedefleri de belli oldu.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetiminin “gaz, fren” tartışmalarının gölgesinde hazırladığı yol haritasının en dikkat çeken tarafı “tasarrufların artırılması, harcamaların azaltılması” vurgusu oldu.
Hükümet, bir taraftan bütçe hedeflerini yakalamak için elektriğe ve doğalgaza zam yaparken kamu kurumlarına da “harcama” uyarısı eklendi. Maliye Bakanlığı bürokratları bu konuda çoktan çalışmalara başladı. Oluşturulacak bir ekiple kurumların harcamaları 2013 yılında adım adım takip edilecek.

Harcama hafiyeleri takipte

Kurumlara izleyecek olan harcama hafiyeleri bütçe hedeflerini saptıran kurumları uyaracak. Yıllardır savurganlık hastalığına tutulan kurumlar bu tedbirlere ne kadar uyduğu gelecek yılın bütçe rakamlarıyla ortaya çıkacak. Ancak görünen o ki bunu sağlamak çok kolay olmayacak. Konuştuğum bir ekonomi bürokratı ise uygulanacak tedbirleri şu sözlerle özetledi:

Haberin Devamı

10 taşıt varsa 11. taşıt yok

“En ufak harcamalar için bile Maliye Bakanlığı’ndan onay alınması gerekecek. Hazırlanan Taşıt Kanunu çerçevesinde mesela 10 taşıtı olan bir kamu kurumunun 11. taşıt almasına izin verilmeyecek. Taşıt alımları çok acil ve zorunlu hallerde Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak. Yakıt tüketimini azaltmak için de çok yakan araç yerine az yakan araçların kullanılması sağlanacak.”
İşin özeti bu, ancak şu gerçek var ki alınacak tedbirlerin çok sıkı yürütüleceğinin sinyalini veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sözleri bugüne kadar tasarrufun “t”sini uygulamayan kurumları bayram havasından, hüsran havasına sokmuş görünüyor.

 
Tasarruf cihazına aldanmayın

TASARRUF demişken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sahte tasarruf cihazlarıyla ilgili uyarısını geçen hafta Ankara Hürriyet’ten okudunuz. Haberin ardından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da bu cihazların satışının durdurulması için ilgili kurumlara mektup gönderdi. Vatandaşa “Sözde tasarruf cihazları bir kandırmacadan ibaret” diyen EMO’ya göre bu cihazların enerjiden tasarruf sağlaması mümkün değil. Bakanlığın ve EMO’nun girişimlerinin nasıl sonuçlar vereceğini izlemek gerekiyor. Uyarıları dikkate alarak siz siz olun enerjiden tasarruf etmek uğruna bu cihazlara aldanarak cebinizdeki parada olmayın.

Yazarın Tüm Yazıları