Hamile kalmak cinsel hayatın sonu değil

Gebelikte cinsel ilişki

n Eşim üç aylık hamile ve eşim istediği halde ben cinsel ilişkiden kaçınıyorum. Çocuğa bir şey olabilir diye endişe ediyorum. Eşim doktoruna danışmış, doktor ilişkiye girebileceğimizi söylemiş. Ben yine de ikna olmadım. Ne yapmalıyız?

Gebelikte eğer risk oluşturacak bir durum yoksa ve kadın doğum doktorunuz da onay verdiyse, cinsel ilşkinin sakıncası yoktur. Genellikle yedinci ayın sonuna kadar izin verilmektedir. Ancak doktorunuzun bilgi ve onayını almanızı öneriyorum.

By-pass olanlar da ilaç kullanabilir

n İki yıl önce by-pass ameliyatı olan 61 yaşında bir erkeğim. Özellikle ameliyat sonrası sertleşme sorunu yaşıyorum. Aldığım bazı ilaçların da bu sorunu artırdığını düşünüyorum. Cinsel hayatıma yeniden kavuşmak istiyorum ama denemelerim hep başarısız oluyor. By-pass olduğum için ilaç kullanmaya korkuyorum. Bana ne önerirsiniz?

By-pass ameliyatı olarak damarlarınız yenilenmiş, deyim yerindeyse rektifiye olmuşsunuz! Bu nedenle ameliyatınızdan endişe etmeyin. Kardioloğunuzun da kontrolü ve önerisiyle, eğer nitrat içeren ilaçlar da almıyorsanız PDE 5 inhibitörü ağızdan alınan ilaçlardan kullanabilirsiniz.

Kızımız oldu amaisteğimiz azaldı

n Merhaba doktor bey. Eşimle 10 yıllık evliyiz. Evliliğimizin yedinci yılında tedaviyle bir kızımız oldu. Hamilelik sürecimle başlayan sıkıntılı günlerle beraber, eşim ve benim cinsel isteğimiz azaldı. Kızım üç yaşında. Eşimle iki ayda bir kez ilişkiye giriyoruz. Cinsel isteğimizi artırmanın yollarını öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.

Cinsel isteğinizi artırmadan önce isteksizliğiniz var mı, onu araştırmak gerekir. Bu amaçla da bazı hormon tetkiklerinin yapılması uygundur. Eğer sorununuza neden olacak hormonal eksiklik varsa, hormonal tedavi ile sorun çözülür. Değilse belki de bu durumu açıklayacak altta yatan psikolojik bir sebep bulunabilir. Konunun uzmanı bir psikolog veya psikiyatrist yardımcı olacaktır.

Sertleşme tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar

Sertleşme sorununun birinci basamak tedavisi ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bu ilaçlara PDE 5 inhibitörleri deniyor. 1998’de sildenafil (Viagra) ile başlayan vardenafil (Levitra) ve tadalafil (Cialis) ile devam etmekte olan bu ilaçlar, ereksiyon fizyolojisinin önemli bir aşamasına etkili olan etkin ilaçlardır.

Sertleşme sorununa neden olan birçok hastalıkta, etkin ve güvenilir ilaçlar olarak dünyanın her tarafında yaygın olarak kullanılmaktadır. Her 9 saniyede bir tablet ilacın satıldığı, çok geniş bir pazar oluşturmaktadır. Bu ilaçların kullanımındaki temel unsur cinsel ilişkiden yaklaşık 30-60 dakika- öncesinden alınması ve etkisinin oluşması için de cinsel uyarının alınması gerekliliğidir.

Cinsel uyarı olmadan bu ilaçların yeterli etkiyi göstermesini beklemek, yanlış durakta yanlış otobüsü beklemek gibi düşünülmelidir. Cinsel uyarıyla birlikte ilaçlar aktive olmakta ve cinsel ilişkiyi gerçekleştirecek sertliğe ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu ilaçların etkinliği hakkında kanıya varmak için de en az 6-8 kez denenmiş olması gerektiğini hatırlatıyorum.

Her ilacın olduğu gibi bu ilaçların da bazı olası yan etkileri vardır. En sık görülen yan etkileri baş ağrısı ,sıcak basması ve mide-barsak sistemine ait bazı yan etkilerdir.

Bu ilaçlar hipertansiyon, diabet ve hafif derecedeki kalp hastalarında dahi güvenle kullanılabilir. En önemli kontrendikasyonu yani kullanılmaması gereken durum, nitrat içeren kalp ilaçları alan kişilerdedir. Nitrat alanlar PDE 5 inhibitörleri ilaçları kullanmamalıdırlar. Bu hastalarda PDE 5 inhibitörleri ciddi bir risk oluştururlar. Bu ilaçları almasalar da cinsel ilişkinin risk oluşturabileceği ileri derecedeki kalp hastalarının da ilaçları kullanması önerilmez.

Bu ilaçların farmakolojik etkileri aynı sisteme etki edecek olmakla birlikte, formüllerinde ve dolayısıyla da etki özelliklerinde bazı farklılıklar olabilir. Örneğin yarılanma ömrü uzun olan ilaçların etki süresi biraz daha uzundur veya hücre içi etkileşiminde bazı farklılıklar bulunabilir. Ancak genel anlamda PDE 5 inhibitörleri etkili ve güvenilir ilaçlardır.

Yalnız bu ilaçların sertleşme sorununa neden olan etkenleri değil, sertleşme sorunu semptomunu gideren ilaçlar olduğunu belirtmek ve bu nedenle de sertleşme sorunu yaşayanların her cinsel ilişkiden önce almaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Uzun süreli kullanımının gerçek tedavi oluşturup oluşturmayacağı ise henüz tam olarak bilinmemektedir.
Yazarın Tüm Yazıları