Güreşe kafakol

SIK sık kural değişiklikleriyle dünya güreşinin yapısıyla oynayan FILA, son uygulamasıyla tehlikeli bir oyunun içine girdi.

FILA'nın dünya güreşinin sonunu getirecek bu yeni kural ve uygulamaları, Ankara ile İstanbul'da yapılan Türkiye şampiyonalarında bilhassa grekoromen güreş adına S.O.S verdi.

FILA'nın bu yeni kuralları ile grekoromen stilde yer güreşi kalkmış, ayakta tempoya dayalı,(o da itiş-kakıştan Sumo benzeri) seyri çekilmez bir görüntü ortaya çıkmış.

Burada Türk güreşinin grekoromen stilde tehlikeli bir oyuna getirildiğini düşünmek olası... Türk güreşçilerinde yer güreşinin önemi yadsınamaz. Bizim grekoromen starlarımız başta Hamza Yerlikaya olmak üzere, Şeref Eroğlu, Bayram Özdemir, Nazmi Avluca, Mehmet Özal, Bünyamin Emik ve diğerleri yer güreşinde dünya minderlerinin etkili isimleri. Yeni uygulamada pasivitenin kalkması sonucu, yer güreşiyle birlikte grekoromenin enstantane ve oyun zenginliği de bitti artık.. Künde, supleks, bel kündesi, çırpma bizim dünya starlarımıza maçları kazandıran oyunlar. İşte yeni uygulamada bu oyunlar rafa kalkmış, ayakta tempoya dayalı, temaşa vermeyen kısır, çekilmez bir güreş ortaya çıkmış. Şimdi burada insanın aklına ister istemez şu soru takılıveriyor..

FILA, bu kural değişikliği ile Türk güreşini hedef alıp, grekoromen güreşimizin önünü mü kesmek istiyor?

Seyredilir yanı kalmadı

Örneği ortadaydı. Grekoromen stilde Türk güreşçilerinin yaptığı oyunların yüzde 95'i yer güreşinde geçer. Maçlar künde, supleks ve çırpmalarla kazanılır. Yıllardır "Salto bağlama" pozisyonunda hakemlere ve güreşçilere büyük sorunlar yaratan yeni "bağlama" kuralının, kısır oyunlu bu uygulamada çok can yakacağı Türkiye Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda apaçık görüldü. Yeni kurallarla grekoromen stilin seyredilir, güreşilir ve yönetilir bir yanı da kalmadı. Hakem insiyatifinin fazla olduğu bu yeni kurallar, güreşin ruhunu zedelemekte ve kısırlaştırmaktadır. Ancak yıllar önce IOC'nin grekoromen güreşini feda etme çabası da unutulmamalı.

Şimdi yapılacak tek şey var... Her zaman dünya güreşinin lokomotifliğini yapan Türk güreşi, FILA nezdinde harekete geçmeli ve FILA'nın grekoromen güreşi bitirme ve önümüzün kesilmesi operasyonuna dur denmelidir. Diğer ülke federasyonları ile ortak hareket edilerek grekoromeni çirkinleştiren bu kural değişikliğine son verilip, grekoromen güreşinin itibarı iade edilmelidir. Zararın neresinden dönülürse kardır..
Yazarın Tüm Yazıları