SEÇİM SONUÇLARI (2024 YEREL SEÇİM SON DURUM): Sandıklardan gelen veriler açıklanmaya devam ediliyor... İşte sayımların ardından partilerin aldığı canlı ve anlık oy oranları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2024 21:54

Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için bugün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirleniyor. 32 doğu ilinde sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemleri 16:00’da sona ererken, diğer illerde ise oy kullanma süreci saat 17:00 itibariyle sona erdi. Oy verme işleminin bitmesinin ardından açıklama yapan YSK Başkanı Ahmet Yener seçim yasaklarının kaldırıldığını açıkladı. Saat 04:10 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99'ü açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gitti. 31 Mart yerel seçimlerinde 81 ilin ve 973 ilçeyle beraber 390 beldenin belediye başkanı belirleniyor. Oy verme işlemi 17.00 itibariyle sona erdi ve ilk veriler gelmeye başladı. Saat 04:10 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99'ü açıldı. İşte dakika dakika tüm gelişmeler...

SEÇİM SONUÇLARI (2024 YEREL SEÇİM SON DURUM): Sandıklardan gelen veriler açıklanmaya devam ediliyor... İşte sayımların ardından partilerin aldığı canlı ve anlık oy oranları

SANDIKLARIN YÜZDE 99'U AÇILDI

Saat 04:10 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 83'ü açıldı.

SANDIKLARIN YÜZDE 83'Ü AÇILDI

Saat 00:15 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 83'ü açıldı.

FATİH ERBAKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Erbakan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Şu ana kadar sandıkların %75'i açılmış durumdadır. Çıkan sonuç, Yeniden Refah Parti'miz Türkiye genelinde oy ortalaması olarak %6 oy oranına ulaşmış, oylarını 14 Mayıs'a göre %100 artırmış ve Türkiye'nin üçüncü partisi olmuştur. Belediye Meclis üyeliği sonuçlarında Türkiye genelinde %8.7 oy oranına ulaşmıştır.

Yeniden Refah Partimiz, 31 Mart seçimlerinin tartışmasız galibi durumundadır.

Bu sonuçlara göre, sandıklardan gelen verilere göre Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini Yeniden Refah Partimiz kazanmış durumdadır. Yozgat Belediyesini kazanmıştır. Ve bu iki il belediyesine ilaveten 43 ilçe, 24 belde kazanmıştır. Toplamda 69 belediyeyi Yeniden Refah Partimiz kazanmış bulunuyor."

AKŞENER GENEL MERKEZDEN AYRILDI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip ettikten sonra açıklama yapmadan ayrıldı. Akşener, seçim sonuçlarına ilişkin yarın basın toplantısı düzenleyecek.

EKREM İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi. İmamoğlu, "En son sizlerle paylaştığım süreçten bu yana artık seçimin son anlarına yaklaşmış durumdayız. Şu anda bizim sistemimizde teknoloji ile birlikte elde ettiğimiz farklı veri akışlarının bir arada değerlendirilmiş hali ile yüzde 96’sının sonuçları elimizde var ve 1 milyonun biraz daha üzerinde farkla birinci durumdayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri bu an itibarıyla yeni dönemdeki yetkiyi İstanbul halkı bize vermiştir diyebiliriz. Elbette resmi açıklamaları YSK ile birlikte esas olan mazbata anıdır. Şu an itibarıyla 1 milyonun üzerinde oy ile sonuçlar belli olmuştur diyebilirim. Yüzde 52’ye yakın bir oy oranımızla yüzde 39.5 civarında bir oy oranı iki rakip arasındaki farkı tariflemekte." dedi.

SANDIKLARIN YÜZDE 77'Sİ AÇILDI

Saat 23:35 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 77'si açıldı.

OY TORBALARI İLÇE SEÇİM KURULLARINA GELMEYE BAŞLADI

Sabah saat 08.00'da başlayıp, saat 17.00'da sona eren oy verme işleminin ardından okullarda sayılan oylar, sandık başkanları eşliğinde Fatih Spor Kompleksi'nde bulunan İlçe Seçim Kurul Başkanlığı'na getirildi.

Polis ekipleri, Fatih Spor Kompleksi içinde ve girişinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Sandık başkanları, oy torbaları ve tutanaklarıyla birlikte seçim kuruluna geldi.

Polis nezaretinde içeri giren sandık başkanları, bulundukları bölge önüne gelerek içlerinde oyların bulunduğu çuvalları teslim etti. Tutanakla alınan oy çuvalları belirlenen güvenli bölgelere konuldu.

SANDIKLARIN YÜZDE 67'Sİ AÇILDI

Saat 22:53 itibarıyla Türkiye genelinde sandıkların yüzde 67'si açıldı.

YSK BAŞKANI YENER'DEN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 22.46'da açıklama yaptı. Yener, konuşmasında şunları söyledi.

Şu an itibarıyla sandıkların %51.2 'si açılmıştır. Bu süreçte görev alan il, ilçe seçim kurulu başkanlarına, YSK personeline, sandıkta görevli olan kamu görevlilerine çalışmaları için teşekkür ediyorum. Veri akışı devam etmekte. Şu anki açıklanan sonuçların siyasi partilere, Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum.
Seçime katılma oranı vereceğimiz rakam yanıltıcı olabilir. Gün içinde paylaşabiliriz.

MANSUR YAVAŞ: ROZETİMİZİ ÇIKARACAĞIZ

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Çalışmalarımıza inanan, bizlere güvenen, her zaman yanımızda olan başta Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere önceki dönem başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na, partimizin yönetim kademesinden tüm gönüllülerimize kadar herkese, tüm teşkilatlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim bu seçimde asıl kahramanlarımız sizler yani isimsiz olanlardı. Cadde cadde, sokak sokak bir kaldırım taşını eksik bırakmayacak şekilde çalışan, birçok fedakarlıkta bulunan başta gönüllülerimiz olmak üzere tüm kadınlara, gençlerimize, emeklilerimize, esnafımıza, muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, kanaat önderlerine, Ankara halkının tamamına yürekten teşekkür ediyorum.

Kendilerine atılan iftiralara rağmen bana güç veren, gözlerine her baktığımda hayatın anlamını yeniden keşfettiğim biricik aileme ve çocuklarıma çok teşekkür ediyorum. Değerli Ankaralılar 2019 seçimlerini kazandığımızda kullandığım cümleleri yine tekrarlıyorum. Biz bu seçim sonuçlarını zafer olarak görmüyoruz, bizim karşımızda düşman yok. Hepimiz bu kentin onurlu bir ferdiyiz. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, dünyaya bakışımız farklı olabilir ama artık seçimimiz bitti, rozetimizi çıkaracağız 6 milyon Ankaralıya kimseyi ayırmadan hizmet etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

TURGUT ALTINOK'TAN İLK AÇIKLAMA

AK Parti ABB Başkan Adayı Turgut Altınok, sandıklardan çıkan ilk sonucu değerlendirdi. Altınok, "Vatandaşımız karar vermiştir, saygı duyarız, hayırlı olsun." dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kameralar karşısına geçerek "CHP örgütüne teşekkür ediyorum. Seçim sonuçları göstermiştir ki, bugün seçmen Türkiye'de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. CHP ve milletimizle kurduğumuz Türkiye İttifakı tarihi bir sonuç elde etmiştir. Bu galibiyetin bir kaybedeni yoktur. Bizim başarımız kimsenin hezimeti olmayacaktır, hezimeti değildir." açıklamasını yaptı.

SANDIKLARIN YÜZDE 51'İ AÇILDI

İlk verilere göre Türkiye genelinde sandıkların yüzde 51'i açıldı

KILIÇDAROĞLU'NDAN PAYLAŞIM

CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim sonuçlarının belli olmaya başlaması üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Cumhuriyet'in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun. Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı. Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak… Ağaçlar dikip ormanlara kavuşacağız, rüzgarda dans eden yapraklar gibi, yağmura değecegiz, bir olup mücadelemizi sürdüreceğiz, hep beraber ülkemizi aydınlığa kavuşturacağız.

SANDIKLAR HIZLA AÇILIYOR

Türkiye'de sandıkların yüzde 47'si açıldı

SANDIKLARIN YÜZDE 26'SI AÇILDI

Türkiye genelinde sandıkların yüzde 26'sı açıldı.

İŞTE İL İL SON DURUM

SANDIKLARIN YÜZDE 21'İ AÇILDI

Türkiye genelinde sandıkların yüzde %21'i açıldı. Oylar sayılmaya devam ediyor. 

İMAMOĞLU: GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ SANDIKLARDA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaparak 'Şu anki fotoğraf bizi memnun ediyor. Gözümüz kulağımız 33 binin üzerindeki sandıklarda" dedi.

 

SANDIKLARIN YÜZDE 14'Ü AÇILDI

Yayın yasaklarının kalkmasıyla seçimden ilk sonuçlar geldi. Saat 19:40 itibarıyla sandıkların yüzde 14'ü açıldı. İşte Türkiye geneli il il son durum...

İŞTE 2024 SEÇİM SONUÇLARI

YSK YAYIN YASAĞINI KALDIRDI, İLK SONUÇLAR GELDİ

Yüksek Seçim Kurulu'nun yayın yasağını kaldırmasıyla seçimden ilk sonuçlar geldi. YSK Başkanı Yener, "Seçimlerde büyük özveri ile çalışan hakimlerimize, personelimize ve görevlilerimize teşekkür ediyorum Yayın yasağına riayet eden sizlere teşekkür ediyorum. Biz açıklamadan yasak delen kanallar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Şu an itibariyle yayın yasağı kalkmıştır" dedi.

YSK Başkanı: Veri akışı devam ediyor

YSK Başkanı Ahmet Yener, oy verme işlemi son bulduktan sonra açıklamada bulundu. Yener, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Sayım ve döküm işlemleri tamamlanan sandıkların veri girişleri sisteme verilmeye başlanmıştır. Kurum içerisinde hazırlanan ekranda siyasi partilerimizin temsilcileri anlık olarak seçim sonuçlarını izlemeye devam edecektir.

Mahalli idareler seçimlerinin hayırlı olmasını diliyorum. Merakla beklediğiniz yayın yasağıyla ilgili sayım döküm işlemlerine başlandı, kurul birazdan toplanıp bu konuyu değerlendirecek.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi sandıklara, oylara sahip çıkma vakti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 17.00'de oy verme işleminin bitmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Erdoğan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Kıymetli yol ve dava arkadaşlarım…

Saat 17.00 itibarıyla tüm yurtta oy verme işlemi sona erdi.

Şimdi sandıklara, oylara sahip çıkma vakti.

Son oy sayılana ve sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimden görevli oldukları sandıkların başından ayrılmamasını, milletin iradesine sonuna kadar sahip çıkmasını önemle rica ediyorum…

OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

Yerel seçim sürecinde saat 17.00 itibarıyla oy verme işlemi sona erdi ve sayıma geçildi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayın yasağı kaldırıldığında sonuçlar hurriyet.com.tr'de olacak.

YSK BAŞKANI YENER'DEN YENİ AÇIKLAMA

YSK Başkanı Yener, "Saat 17:00 itibarıyla kalan illerimizdeki oy verme işlemi sonlanacaktır. Kurulumuz toplantıya geçip yayın saatlerini kaçta kaldıracağımıza yönelik karar vereceğiz. Sizlerden ricamız YSK'nın 21:00'a kadar olan yayın yasağına uymanız" dedi.

32 İLDE OY KULLANMA İŞLEMİ BİTTİ

 

YSK, mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak bu seçimde doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat öne çekmişti. Bu nedenle Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hâkkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis’te ve bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme 07.00’de başlayıp saat 16.00’da sona erdi.

 

FATİH ERBAKAN, ANKARA’DA OYUNU KULLANDI
FATİH ERBAKAN, ANKARA’DA OYUNU KULLANDI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Ankara’da oyunu kullandı.

KARAMOLLAOĞLU OYUNU KULLANDI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Çankaya Lisesi'nde 1052 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Oy verme işlemlerinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Karamollaoğlu, "Allah hayırlı etsin inşallah. Seçimler vesilesiyle beldelerimizi, ilçelerimizi, illerimizi kimler yönetecek belirlenmiş olacak. Milletin tercihi; hepimiz de bu seçime saygı duymak mecburiyetindeyiz. Hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

MURAT KURUM'DAN SANDIK MESAJI

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Kurum sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda ise, 'Sevgili İstanbullular, Sandıkların kapanmasına az bir zaman kaldı. 17.00’de oy verme işlemi bitecek ve oy sayımına geçilecek.

'MUTLAKA OYUNUZU KULLANIN'

Sizlerden ricam; bir oyla ne değişir demeyin ve mutlaka oyunuzu kullanın. Vereceğiniz oylar sizin ve sevdiklerinizin geleceği demektir. Demokrasimize, İstanbul’umuzun geleceğine sahip çıkalım. Sandıklarda görev yapan tüm teşkilat üyelerimize ve sandık sorumlularına tekrar teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

CEMİL TUGAY: HALKIMIZIN KARARI BİZİM İÇİN EN DOĞRU OLANDIR

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, 31 Mart yerel seçimleri için oyunu Karşıyaka’da eşi Öznur Tugay ile birlikte kullandı.

Oy kullanma işleminden sonra konuşan Cemil Tugay, “Beklediğimiz gün geldi. Yaklaşık 2 ay süren kampanya döneminden sonra nihayet bugün karar verme günü. Bugün artık bizlerin değil tüm yurttaşlarımızın konuşma günü. Demokrasi ortamını yaşamaktan çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Kendi adıma CHP'nin değişim sürecinden sonra girdiği ilk yerel seçimde başarılı çıkacağımıza inanarak, akşam saatlerini büyük bir heyecanla bekliyoruz. Halkımızın teveccühüne ulaşmayı diliyoruz. Ama sonuç ne olursa olsun, halkımızın kararı bizim için en doğru olandır. Katılan, katkı veren, emek harcayan, burada sandık başında görev yapan, bu yarışa katılan herkesi kutluyorum, herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı olsun şehrimiz için, Türkiye'miz için ve güzel günlerim başlangıcı olsun diyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU OYUNU KULLANDI

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Arjantin İlkokulu'nda 4246 numaralı sandıkta oy kullandı.

Oy verme işlemlerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Oyumuzu kullandık ve partimize gerekli desteği verdik. Böylesine güzel bir günde oy kullanmak da güzel bir şey, hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

ÖMER ÇELİK OYUNU KULLANDI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, oyunu kullandı. Çelik, "Vatandaşlar milli iradeye sahip çıkıyor. Seçim bir rekabet, rakip olabiliriz, hasım değiliz. Seçimde kimse kaybetmeyecek. Milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU SEÇİM YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Erdoğan, "Çok yoğun bir kampanya geçirdik. Bu kampanyadan sonra da bugün bu seçimleri icra etmek suretiyle yerel yönetimlerde inşallah ülkemiz, milletimiz için hayırlı bir netice çıkar diye düşünüyorum. Bu seçim ülkemizde birbirine yakın süreçte yeni bir dönemin başlangıcına vesile olacak" dedi.



MUHARREM İNCE OYUNU KULLANDI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Çankaya ilçesindeki Özel Şener Çakmak Anadolu Lisesi 4683 numaralı sandıkta, eşi Ülkü İnce ile oy kullandı. İnce, oyunu sandığa attıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Seçim günlerinin düğün günü olduğunu belirterek, memlekete hayırlı olmasını dileyen İnce, "Bu düğün meşru; ama adil değil. Seçim sonuçlarını daha şimdiden tanıyoruz; ama adil değil. Bazıları memleketin uçaklarıyla, memleketin helikopterleriyle, hazinenin parasıyla kampanya yaptı. Bazıları da belediyenin parasıyla kampanya yapmış. Yani milletin cebinden millete propaganda yaptılar. Birisi de çoluk çocuğumuzun harçlığından" ifadelerini kullandı.

ALİ BABACAN OYUNU KULLANDI

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çankaya ilçesindeki Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'nda 4624 numaralı sandıkta eşi Zeynep Babacan ile oy kullandı. Babacan, "Demokrasimize sahip çıkalım. Demokrasimize sahip çıkmanın en önemli yolu da sandıkta irademizi millet olarak ortaya koymak" dedi.

BAKAN TUNÇ: TÜRKİYE'DE SEÇİMLER ŞEFFAF ŞEKİLDE YAPILIR

Bartın’ın Amasra ilçesinde oyunu kullanan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Türkiye'de seçimler şeffaf bir şekilde yapılır ve dünyaya örnek gösterilecek seçimleri biz bugüne kadar gerçekleştirdik. Bugün de böyle olacaktır” dedi.

 

İMAMOĞLU: 5 YILLIK EMEĞİN HELALLEŞME ANI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için oyunu Beylikdüzü Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 2244 numaralı sandıkta kullandı.

“BENİM İÇİN DUYGUSAL BİR GÜN, 5 YILLIK EMEĞİN HELALLEŞME ANI”

“Benim için duygusal bir gün 5 yıllık emeğin helalleşme anı” diyen İBB Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Bugün Türkiye’nin her yerinde yerel seçim yaşıyoruz. Ramazan ayındayız dilerim ve isterim ki bugün Ramazan ayının bütün güzel duygularının yaşandığı ve hem oy kullanma esnasında hem sonrasında hiçbir sorunun sıkıntının olmadığı sandık iradesinin kimsenin hakkına gelmeden sonuç ne ise vatandaşımız kime oy kullanmışsa onun en doğru şekliyle sonucun ilanıyla göreve başlamasının ülkemiz demokrasisi ülkemizin birlik ve beraberliği açısından çok önemlidir. Bu duygularla bu seçimin problemsiz geçmesini elbette diliyorum. Bugün ailemizle eşim ve iki oğlumla birlikte oylarımızı kullandık. Oy demokraside vatandaşlarımızın kutsal hakkıdır. Bu hakkın sandığa atıldığı an itibarıyla korunması da şarttır. Elbette bunun korunması bunun muhafaza edilmesiyle ilgili kurumlar bellidir ama Türkiye’de bazı konulardaki eksiklikler giderilmediği için sandığın muhafaza edilmesi şahitliğin ötesinde görev alan vatandaşlarımızla birlikte yürütülmekte umarım çağdaş bir seviyeye ulaşır. Ülkemizde oy kullanma biçiminin oy sayım ve tasnif biçiminin ve sonuca dönüşmesinin hiçbir sorun yaşanmayacağı şekilde var olmasını da ilerleyen seçimlerde yıllarda hep birlikte yaşarız. Bugün biraz da benim için duygusal bir gün 5 yıllık emeğin helalleşme anı vatandaşımızın oyuyla en güzel yorumlanabilir. Umarım halkımız bu helalleşme duygusunu bana yaşatır. Ben kendi adıma elimden gelenin en iyisini yapmayı bütün çalışma arkadaşlarımı bütün mesai arkadaşlarımı, siyasi arkadaşlarımı en yüksek seviyede yatırımcı, dayanışmacı bir süreci İstanbul’umuza ve eşitlik ilkesi doğrultusunda hiçbir ilçeyi birbirinden ayırmadan asla siyasi unsurları önüne koymadan partizanlığı önüne koymadan bireylerin eşitliği insanların eşit hizmet alma hakkı üzerinden hareket ettiğimi ifade etmek isterim. Birini kırdıysam üzdüysem bu koca şehirde elbette af dilerim.”

BAHÇELİ OYUNU KULLANDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu Ankara Anıttepe Ortaokulu'nda kullandı. Bahçeli, "Seçimlerin milletimiz için, devletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah çok daha güzel günler çok daha güzel seçimler gerçekleştirilecektir" dedi.


KURTULMUŞ: ŞİMDİDEN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, oyunu kullandı. Kurtulmuş, "Türkiye bu yerel seçimi de geride bırakır, şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Büyük bir olgunluk içinde seçimler tamamlanacaktır. Seçilecek olanlara başarılar diliyorum. Bir hizmet dönemi olsun. Demokratik olgunluk açısından da faydalı olacaktır. İstanbul’dan takip edeceğim" diye konuştu.

HAMZA DAĞ OYUNU KULLANDI

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oyunu Bayraklı İlçesi Gümüşpala Mahallesi'ndeki Şehit Nazım Bey İlkokulu'nda kullandı. Oy kullanmaya eşi Zeynep Dağ, kızı Zümra Dağ ile gelen Dağ, bir süre vatandaşlarla sohbet de etti. Dağ, eşi, kızı ve AK Parti Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar ile oyunu 2153 nolu sandıkta kullandı. Hamza Dağ, kızının 25 Mart 2006 doğumlu olduğunu belirterek, ilk kez oy kullandığını söyledi. Zümra Dağ'a, sandık kurulu başkanı ilk kez oy kullanan vatandaşlara olduğu gibi şeker hediye etti.

Oyunu kullandıktan sonra açıklamada bulunan Dağ, "Kampanya dönemi geçirdik. İzmir'de heyecanlı, keyifli, saygıyı aşağı indirmeyen, saygılı, birbirine karşı yıkıcı olmayan, yapıcı bir şekilde bir kampanya dönemi geçirdik. Ben ilk günde söz vermiştim. 'Kısır polemikler içinde bizi görmeyeceksiniz. Sadece projelerimizi konuşacağız' demiştik. 70 günü bu şekilde geçirdik. Şimdi bugün de demokrasi sınavının en güzelini yaşıyoruz. İnşallah huzurlu bir seçim dönemi ve seçim günü geçiririz. Bu akşam çıkacak olan sonuçta ve inanıyorum ki 4,5 milyon İzmirli hemşehrimiz kazanacak. Hiç kimse kaybetmeyecek. Herkesin kazandığı bir dönem olacak. Ve yarından itibaren de 30 ilçemiz, büyükşehrimiz ve muhtarlarımızla birlikte inşallah çok güzel bir hizmet süreci başlayacak. İnşallah bugün çıkacak olan sonuç hiç kimsenin kaybetmediği 4,5 milyon İzmirli hemşehrimizin kazandığı bir sonuç olacak. Hayırlı olsun" dedi.

Dağ'a, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve partililer de eşlik etti. Okul bahçesinde yaptığı açıklamada da çok güzel bir seçim kampanyası geçirdiklerini belirterek, "Neredeyse girmediğimiz sokak kalmadı, her yeri dolaştık. Hemşirelerimizin derdini dinledik. Biz de İzmir sevdamızı anlattık" dedi. Seçim çalışmaları süresince herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını belirten Dağ, "Huzurumuz ve muhabbetimiz bizim için her şeyden önemli. Bu nedenle herkese hassasiyet göstermesi konusunda çağrıda bulunuyorum" dedi. Dağ, seçime adaylığını koyan herkese başarı da diledi. Kadir ÖZEN/ İZMİR, (DHA)

TURGUT ALTINOK: DEMOKRASİ HERKESİN HÜR İRADESİNİN TECELLİSİDİR

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Ankara'nın Keçiören ilçesindeki Kocatepe İlkokulu’nda oyunu kullandı. Altınok'a, eşi Süreyya Altınok, kızları Aybüke Altınok Köksal ve Ayça Altınok da eşlik etti.

Oy verme işlemlerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Altınok, "Temennimiz, vatandaşlarımızın olgunlukla oylarını kullanmaları. Demokrasi herkesin kendi hür iradesinin tecellisidir. Vatandaşımızın verdiği karara, oyuna, iradesine sahip çıkıp saygı duyacağız" diye konuştu.

Ankara'nın sıradan bir başkent olmadığını ifade eden Altınok, "Ankara ülkemizin vitrini ve aynası. Ankara sıradan bir başkent değil Milli Mücadelemizin başkenti. Şu an bulunduğumuz mahallenin adı da Karargahtepe Mahallesi'dir. Atatürk, 1919'da Ankara'ya geldiğinde Keçiören'e geliyor; dolayısıyla şu an bulunduğumuz okul Milli Mücadelemizin şekillendiği yerdir. Ülkemize hayırlı olsun, hayırlı hizmetlere vesile olsun. Kazanan, şehirlerimiz ve ülkemiz olsun" dedi.

TANSU ÇİLLER OYUNU KULLANDI
TANSU ÇİLLER OYUNU KULLANDI

 

Eski Başbakan Tansu Çiller, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri çerçevesinde oyunu Sarıyer Yeniköy İlkokulu’nda kullandı.

Oy kullanmasının ardından sandık görevlileriyle hatıra fotoğrafı da çektiren Çiller, ‘’Biz birlikte, kardeşçe, bir olduğumuz zaman güçlüyüz. Bu gücü kaybetmemek lazım. Tekrar ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum’’ ifadelerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ OYUNU KULLANDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında oyunu Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 4101 numaralı sandıkta kullandı. Yavaş ile birlikte aynı sandıkta eşi Nursen Yavaş ve kayınvalidesi Nevin Kıvanç da oy kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Yavaş, "Ankara için hayırlı uğurlu olsun. Seçimlerin sonucu hakkında hiçbir tereddüdümüz yoktur. İnşallah akşam 21.00'den sonra belediyenin bahçesinde buluşmak üzere" ifadelerini kullandı.

MURAT KURUM: TÜM VATANDAŞLAR OYLARINI KULLANSIN

AK Parti'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, oyunu Kağıthane İmece İlkokulu'nda oyunu kullandı.

Kurum yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Değerli arkadaşlar, öncelikle burada hepinizi saygıyla selamlıyorum. 3 aydır projelerimizi, hayallerimizi paylaştık. Vatandaşlarımızın misafiri olduk, semtlerine gittik. Tüm hemşerilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Oyumuzu kullandık, oğlum Mehmet ilk oyunu kullandı. Oyumuzun ülkemize, İstanbul'a milletimize hayırlı olmasını biliyorum. Bugün İstanbul'un geleceği adına çok önemli bir karar vereceğiz.

Deprem riskinin kaldırılacağı, trafik çilesinin biteceği adımı sandıkta hep birlikte atacağız. Tüm vatandaşlarımızın oyunu kullanmasını, sandıklarına sahip çıkmasını istiyorum. İnşallah erken bir bayramı kutlayacağız. İl başkanlığımızda süreci takip edeceğiz.

Halkımıza teşekkür ediyorum. Teşkilatlarımıza, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bizi desteklediği, yanımızda olduğu için teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyorum."

BAKAN YERLİKAYA OYUNU KULLANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri çerçevesinde oy kullanmak için Çankaya İlkokulu'na geldi. Eşi Hatice Nur Yerlikaya ile birlikte 1151 numaralı sandıkta oy kullanan Bakan Yerlikaya, kabin sırası beklediği esnada bir süre gazetecilerle sohbet etti.

Zarfı sandığa eşi ile birlikte attıktan sonra açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya şunları dedi:

“Bugün söz de, karar da milletin. Hep beraber aziz milletimizin kararının sandığa güzellikle tecelli etmesi için gayret gösteriyoruz. İçişleri Bakanlığı olarak oy sayımının huzur ve güven ortamında gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Temennimiz, her zaman olduğu gibi demokrasi bayramının en güzel şekilde neticelenmesi ve tamamlanması.”

AKŞENER: HER ŞEY İYİ OLACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Çankaya ilçesindeki Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'nda 4625 numaralı sandıkta eşi Tuncer Akşener ile oy kullandı.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Akşener, "Hür ve müstakil olarak ve ittifak siyasetine mahkum olmadan bu ucube sistemin dayattığı bu sistemin dışına çıkmak elbette çok yorucu. Bana göre partinin hemen hemen her bireyinin haksızlığa uğradığı, çok iftiralarla karşı karşıya kaldığımız; ama bu direnmenin Türkiye açısından göreceksiniz ki siz gençler açısından neye tekabül ettiğini 1 yıl sonra daha iyi anlayacağız. Dolayısıyla zorlu bir süreçti. Ben miting yerine, ilçelerde ve il merkezlerinde esnaf gezerek propaganda yaptım. Bedensel bir çalışma olduğu için bayağı da yoruldum. İnşallah hayırlısı olur. Seçim sonuçlarının Türkiye açısından iyi olacağını düşünüyorum. Bizim açımızdan da iyi olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Proje üzerinden rekabet etme siyaseti ve odakta seçmenin olduğu bir siyaset dilinin hakim olması için çaba gösterdiklerini belirten Akşener, "ani mesela basın emekçilerinin maaşı hiç konuşulmuyor fakındaysanız. Bunların konuşulabildiği, yerel basının durumunun konuşulabildiği seçimler ve bir siyaset dilini inşallah oluşturacağız diye ümit ediyorum" dedi.

'ANKARA'DA ÇOK İLGİNÇ GEÇECEK'

Akşener, Ankara'da seçim tahminine ilişkin soruya, "Seçim Ankara'da çok ilginç geçecek" diye cevap verdi. Akşener, ilk kez Ankara'da oy kullandığı hatırlatılınca da "Biz Ankara'da kiralık bir eve taşındık. Dolayısıyla kirası biraz yüksekçe bir ev. İstanbul'daki evimizi kiraya verdik. O kirayla burayı ödüyoruz. Yani onun için Ankaralı oldum. Onun için bunların konuşulması gerekiyor. Orta oyunu bu. Yani benim kaşım şöyle, gözüm böyle kime ne? Halbuki basın emekçilerinin sendikası yok. Canı istendiği gibi maaş veriyor. Yerelde asgari ücretin düşüğü maaş alıyor bu çocuklar. Siyasetçi kadar yorulan insanlarsınız siz. İnşallah iyi olacak. Her şey iyi olacak. Yani bizim durumumuz iyi olacak" diye konuştu.

(Umutcan ÖREN/ DHA)

ÖZEL'DEN 'KUTLAMALARDA SİLAHTAN UZAK DURUN' ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu kullanacağı Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik İlkokulu'na eşi Didem ve kızı İpek Özel ile geldi.

Oy kullanma işleminin ardından Özel, açıklamalarda bulundu. Özel, "Vatandaşlarımız da ülkenin 5 yıllık geleceğindeki yerel yöneticilerini seçmek için sandık başındalar. Öncelikle bu demokrasi şölenine katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye'deki başta muhtar adayları olmak üzere hangi siyasi partiden olursa olsun yönetim noktasında iddia koyan, aday olan ve seçmenden oy isteyen herkese başarılar diliyoruz. Seçim geçmiş süreçlerde elbette siyasi tartışmalar oldu. Şikayet ettiğimiz haksızlıklar oldu. Ancak çok büyük aksilikler olmadan, çok büyük kaza olmadan, çok üzücü olaylar olmadan bugüne kadar geldik. Dün Bursa'da yaşanan bir olayda hayatını kaybeden bir vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Yüksek Seçim Kurulu'nu takip ediyoruz. Sayın Başkanın ifadesiyle şu ana kadar Türkiye'de seçimin sorunsuz ilerlediği söyleniyor. Siyasi partimize mensup herkese ve sözüme değer veren herkese sesleniyorum. Zaman zaman seçimlerde tansiyon yükselebilir. İstenmeyen olaylara gebe birtakım durumlar ortaya çıkabilir. Herkese bugün sakinliğini koruması, itidalli davranmaları, seçimin huzur ve güven içinde gerçekleşme temenni ediyorum" dedi.

'BİR KURŞUN BİR HAYATIN KAYBEDİLMESİNE SEBEP OLUYOR'

"Sandıklar açıldığı andan sonuçlar ilan edilene kadarki süreçte özellikle kazanma sevinciyle kutlamalarla ilgili noktada vatandaşlarımızı silahlardan uzak durmaya davet ediyorum" diyen Özel, şöyle devam etti:

"Böyle günlerde olmadık bir sevinç gösterisinde kullanılan bir kurşun, bir hayatın kaybedilmesine bir evladımızın kaybedilmesine sebebiyet verebiliyor. Silahlardan uzak durmayı öneriyorum. Yine partimize mensup veya bize oy atıp sonuçlardan memnun kişiler olacak. Elbette sevinç gösterileri olacaktır. Taşkınlıktan uzak durmayı ve bu seçimin kaybedeninin olmadığını hatırlatmak isterim. Sevinç gösterileri sırasında başkalarını üzmek, rencide etmek Türkiye'nin birliğine, beraberliğine zarar verir. Biz bugün belki sandıkta 20 milyon kişiyiz. 30 milyon kişiyiz. Ama yarın Türkiye'de hep beraber 84 milyon kişiyiz. Yarın yüz yüze bakacağız. Siyasiler de böyle yapacak. Vatandaş da böyle yapacak. Seçim geride kalacak. Hep birlikte önümüze bakacağız."

Özel, "Biri yanımda olmak üzere. Türkiye'de her birinin üstlendikleri görevi dört dörtlük yapacaklarına inandığım adaylarla halkımızın karşısındaydık. Dilimiz döndüğünce kampanyamızı yaptık. Ama bundan sonra karar milletin ve hepimiz bu karara saygılı olacağız. Bundan sonraki süreçle ilgili de dikkatle takip ediyoruz. Özellikle biraz önce gencecik okul sorumlularımız, kat sorumlularımız, sandık sorumlularımızla merhabalaştık. Bu sabah 8.30 itibariyle partimden yapılan raporlamada Türkiye genelinde yüzde 98,5 oranında sandık görevlilerinin gelip yerlerine oturduklarını öğrendim. Ortaya çıkan boşluk, hastalık çeşitli aksiliklerden dolayı gelemeyenlerin yerine ise yedek arkadaşlarımızla doldurduk. Şu an adayımızın olduğu hiçbir yerde eksik sandık görevlimizin olmadığını öğrenmiş durumdayım. Bu benim adıma çok önemli bir veridir. Bunun tüm siyasi partiler açısından da olmasını ümit ederiz. Çünkü oy sandığa atılana kadar vatandaşın namusudur. Atıldıktan sonra hangi partiye atıldıysa o partinin namusudur. O şekilde oylar korunacak. Bundan sonraki süreçte hep birlikte başarılı olacağımızı düşünüyorum. Sonuçlar hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)

YSK BAŞKANI: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

YSK Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için mezun olduğu Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Arjantin İlkokulu'nda 4254 numaralı sanıkta oyunu kullandı. Basın mensuplarına açıklama yapan Yener, yurt genelindeki tüm sandıklarda oy verme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Saat 16.00'da 32 ilimizde saat 17.00'de ise kalan ilerimizde oy verme işlemleri sonuçlanacak. 17.00'den sonra kurul toplanacak, yayın yasaklarının hangi saatte kalkacağına dair bir karar verip, bunu da siz değerli basın mensuplarıyla paylaşacağız. Basın mensuplarından ricamız, yayın yasağı kalkmadan paylaşımda bulunmamalarıdır. Biz Yüksek Seçim Kurulu olarak tüm siyasi partilerimizi Yüksek Seçim Kurulu'na davet ettik. Sonuçları bizim hazırlamış olduğumuz ekrandan siyasi partilerimiz anbean paylaşacaklardır. Basın mensuplarımız için de Yüksek Seçim Kurulu'nda sağlıklı bir şekilde yayın yapmaları için tüm tedbirler alınmıştır. Şu an itibarıyla sıkıntısız bir şekilde demokrasi şenliği, demokrasi bayramı devam etmektedir" dedi.

Yener, mezun olduğu okulda oy kullandığının hatırlatılması üzerine, "Arjantin İlkokulu benim mezun olduğum ilkokul. Bu okulda oy kullanmak ayrı bir duygu, bu tarif edilemez" diye konuştu.

'BUNLAR İDDİADAN İBARETTİR'

Yener, özellikle doğu illerinde bazı güvenlik görevlilerinin kayıtlı olmadığı yerde oy kullandıkları iddiasıyla ilgili, "Bu iddiaların hepsi kurula gelmiş, değerlendirilmiştir. Oy verme esnasında da kayıtlı olmayan bir seçmenin başka bir yerde oy kullanması söz konusu değildir. Kurul önüne bu tür konular gelirse de değerlendirir, bir sonuca varır. Bunlar iddiadan ibarettir. Şu ana kadar da kurul önüne gelen tüm sorunları cevaplandırmış ve seçimle ilgili tüm hazırlıklarını sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. Şu an itibarıyla da seçim iş ve işlemleri sorunsuz olarak devam etmektedir" dedi.

81 İLDE OY KULLANMA İŞLEMİ BAŞLADI

Saat 08.00 itibarıyla batıdaki 49 ilde de oy kullanma işlemleri başladı. 49 ilde oy kullanma işlemi 17.00'da sona erecek.

İSTANBUL'DA 33 BİN 228 SANDIKTA OY KULLANILACAK

İstanbul'da, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 33 bin 228 sandıkta 11 milyon 314 bin 516 kişi oy kullanacak. İstanbul'da en az seçmenin bulunduğu Adalar'da 13 bin 682 kişi oy kullanacak, en çok seçmenin yer aldığı Esenyurt'ta ise 642 bin 455 kişi sandığa gidecek. Kentin en kalabalık ilçelerinden Esenyurt ve Bağcılar'da dörder ilçe seçim kurulu görev yapacak. Bu seçimlerde, her gün binlerce kişinin adım attığı İstanbul'un en uğrak yerlerinden Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki Sarıdemir ise kentte en az seçmenin sandığa gideceği mahalle olacak. Bu seçimde Sarıdemir Mahallesi'nde yalnızca 8 seçmen oy kullanacak.




SANDIK YEMİNİ EDEREK GÖREVE BAŞLADILAR

İstanbul'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Üsküdar, Aziz Mahmud Hüdayi Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kağıthane Aşık Veysel İlkokulu'nda oy verme işlemi başlamadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.

Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

32 İLDE OY VERME İŞLEMLERİ BAŞLADI

Yurt genelinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimine ilişkin 32 ili kapsayan erken oy kullanma işlemi sabah saat 07.00 itibari ile başladı.

ERKEN OY KULLANILMAYA BAŞLANAN ŞEHİRLER

Güneşin doğuş ve batış saatlerine ilişkin erken oy kullanmaya başlanan şehirler ise şunlar:

​Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

OY PUSULALARI OKULLARA GETİRİLDİ

İstanbul'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanma işlemi başlamadan önce görevliler, oy pusulalarını seçim kurullarından sabahın erken saatlerinde aldı. Oy pusulaları güvenlik önlemleri altında okullara getirilmeye başlandı.

4 OY PUSULASI OLACAK

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri şöyle:

BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı,

TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri,

MAVİ: Belediye başkanları,

SARI: Belediye meclisi üyeleri.

34 SİYASİ PARTİ KATILACAK

Yerel seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri de belirlenecek.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELER?

Oy verme günü, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak. Bütün eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek servisi yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK’nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak, YSK bu süreyi öne çekebilecek.

MUHARREM İNCE OYUNU KULLANDI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Çankaya ilçesindeki Özel Şener Çakmak Anadolu Lisesi 4683 numaralı sandıkta, eşi Ülkü İnce ile oy kullandı.

İnce, oyunu sandığa attıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Seçim günlerinin düğün günü olduğunu belirterek, memlekete hayırlı olmasını dileyen İnce, "Bu düğün meşru; ama adil değil. Seçim sonuçlarını daha şimdiden tanıyoruz; ama adil değil. Bazıları memleketin uçaklarıyla, memleketin helikopterleriyle, hazinenin parasıyla kampanya yaptı. Bazıları da belediyenin parasıyla kampanya yapmış. Yani milletin cebinden millete propaganda yaptılar. Birisi de çoluk çocuğumuzun harçlığından" ifadelerini kullandı. Tuğba SIR-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)

10 ADIMDA OY VERME REHBERİ

Yerel seçimde seçmenler adım adım şöyle oy kullanabilecek:

Nerede oy kullanacağınızı öğrenin

1- Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK’nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması’ndan veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden öğrenebilirsiniz.

Oy verme saatlerine dikkat edin

2- Doğu’daki 32 ilde seçim saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

TC kimlik numaralı belge şart

3- Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.

Cep telefonu yasak

4- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.

Oy pusulasına işaret koymayın

5- Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey de konulmayacak.

Tüm pusulalar tek zarfa

6- Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.

Oy pusulasını katlarken dikkat

7- Uzun oy pusulasını, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek için dikkatle katlayın. Yoksa oylarının geçersiz sayılma ihtimali bulunuyor.

İmza atmayı unutmayın

8- Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.

Önce hangi oylar sayılıyor

9- Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde, sırasıyla, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Yurt dışı seçmen oy kullanacak mı

10- Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy veremiyor. Milletvekili, Cumhurbaşkanı ve halkoylamasında oy kullanıyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

BAKMADAN GEÇME!