İsrail tepemize ’tank’ bıraktı

Güncelleme Tarihi:

İsrail tepemize ’tank’ bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 00:00

Suriye’nin, sınır ihlali nedeniyle İsrail savaş uçaklarına ateş açıldığını duyurduğu saatlerde, Hatay’ın sınır bölgelerine iki ’harici yakıt tankı’ düştü. Savaş uçaklarının menzil artırmak için kullandığı, atış altında ya da hafiflemek için bıraktığı tankların İsrail F-15ı’larına ait olduğu anlaşıldı.

İSRAİL uçaklarının üç gün önce Suriye sınırını ihlal ettiği saatlerde, gece saat 24.00 sıralarında Hatay’ın Suriye sınırındaki Samandağ ilçesi yönünden gelen bir grup savaş uçağı, Kırıkhan üzerinden çok alçaktan geçerek kuzeye doğru uçtular.

ÇOBANLAR BULDU

Bu ilçedeki yurttaşlar, 3-4 uçağın yerden 500 metre kadar yüksekten uçtuğunu, camların sarsıldığını söyledi. Uçaklar Hassa İlçesi’ne doğru gözden kayboldu. 15 dakika kadar sonra bu kez kuzeyden güneye yine alçaktan bir uçuş gerçekleşti. Hatay’ın Hassa ve Gaziantep’in Oğuzeli ilçelerinde 2 yakıt tankı boş arazilere düştü. Suriye sınırına 3 kilometre uzaklıkta Hassa’nın Büyükger Mezrası yanında yaklaşık 4 metre uzunluğundaki yakıt tankını, öğleden sonra mezraya koyun otlatmaya giden çobanlar fark etti. Jandarma ekipleri, parçaların savaş uçağı tankı olduklarını belirledi. Uzmanlara göre, sınırın üç kilometre yakınına düşen yakıt tankları, İsrail Hava Kuvvetleri’nin F-15I Ra’am (Gök gürültüsü) uçaklarına ait. Özel yapım, 600 Galon (2 bin 268 litre) kapasiteli tankların neden atıldığı ise bilinmiyor. Uzmanlara göre Suriye kendi topraklarında Şanlıurfa’nın altına denk gelen bir noktada dinleme istasyonu kurdu. İsrail bu istasyonlar hakkında uçakla istihbarat topluyor. Keşif sırasında Suriye’nin yerden havaya atılan SAM füzelerinin İsrail jetlerine kilitlendiği ve F-15I’ların kaçma manevrası yapmak amacıyla yakıt tanklarını atmış olabileceği ileri sürülüyor.

İran için üretildi

Amerikan Boeing şirketinin F-15E uçağından geliştirdiği F-15I’lar İsrail Hava Kuvvetleri’ne 1999’da katıldı. İsrail’in artan İran tehdidine karşı aldığı 25 uçak, taşıdığı özel atış sistemleri ve lazer güdümlü bombalarıyla çok hassas hedefleri vurabiliyor. Kanat altında iki adet 600 galonluk yakıt tankı taşıyabilen F-15I’lar yakıt ikmaline gerek kalmadan çok uzun mesafelere uçabiliyor. Uzmanlar, F-15I’ların İsrail’den yaklaşık 1300 kilometre uzakta İran
/images/100/0x0/55eb183bf018fbb8f8aaafae
hedeflerini yakıt ikmali yapmadan bu yakıt depolarını kullanarak vurup üslerine geri dönebileceklerine dikkat çekiyor.

İsrail sessiz

SURİYE ordusu, İsrail savaş uçaklarının çarşamba gece yarısı hava sahasını ihlal ederek Türkiye sınırındaki El Ebyad bölgesinde alçak uçuş yaptığını iddia etmişti. Suriyeli askeri yetkililer, yerden ateş açtıkları İsrail uçaklarının bunun üzerine boş araziye "mühimmat" bıraktığını ve Akdeniz üzerinden İsrail’e döndüklerini bildirmişti. Yabancı haber ajansları, Suriye’nin açıklamasında "bomba" ifadesinin kullanılmamasını uçaklardan bırakılanın yakıt deposu olabileceği şeklinde yorumlamıştı. Suriye’nin füzeyle mi, yoksa uçaksavar ateşiyle mi karşılık verdiği de açıklanmamıştı. Olayın ardından 24 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen İsrail hükümeti "dikkatli bir sessizlik politikası" izliyor. İsrail ordu sözcüsü "askeri operasyonları tartışamayacağını" belirterek yorum yapmaktan kaçınmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!