Fonksiyonel bir oturma odası

Oturma odası evin en temel yaşam alanı. Bu odada dinlenip misafirlerinizi ağırlayabilir ya da çalışabilirsiniz. Tüm bu eylemler için de birçok eşyaya ihtiyaç duyarsınız. Tabii bu eşyaların hepsinin ortada olmaması ve çok yer kaplamaması lazım. İşte oturma odalarını en fonksiyonel şekilde kullanmak için tüyolar.

Haberin Devamı

Evlerin en çok zaman geçirilen, konforu ve kullanım biçimiyle kişiye özel ihtiyaçların karşılandığı odaların başında oturma odası geliyor. Bu yüzden oturma odaları, farklı durumlarda ortaya çıkan çeşitli ihtiyaçlar için yeniden düzenlenebilme esnekliğinde dekore edilmeli. Bunun için öncelikle bu odada yapacağınız aktivitelere karar vermelisiniz. Sonra da bunlara uygun fonsiyonlarda mobilya seçmeye başlamalısınız. Ardından aksesuvarlarla odanın atmosferi tamamlayabilirsiniz.
Oturma odasında kullanılacak renklere karar verirken, bu alanın misafirler tarafından da sık kullanılacağı unutmayın. Uzun süre bu odada kalındığında rahatsız etmeyecek pastel tonlarda bir zemin yaratmak faydalı olabilir. Büyük mobilyaları bile bu renklerde seçmek size büyük avantaj sağlayacak. Odayı sıkıcılıktan ve tekdüzelikten kurtarabilmek içinse, birbiriyle uyumlu tonları ve desenlerden yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

ODANIZIN KULLANIM KALİTESİNİ ARTTIRIN

Oturma odasına mobilyaları yerleştirirken odanın şeklini ve boyutlarına dikkat etmek lazım. Alanı fonksiyonel olarak kullanabilmek önemli. Örneğin, televizyon, DVD oynatıcı gibi birçok elektronik eşyanın bulunduğu bu alanda çok iyi bir kablo düzenlemesi yapmak, derli toplu görünmesini sağlar. Kutular gibi, düzen sağlayacak birçok aksesuvar bu konuda işinize yarayabilir. Ha keza çekmece ve kapaklı dolaplar da... Alan darsa odanın yüksekliğinden yararlanabilir; ek üniteler veya raflarla dikey saklama çözümleri yaratabilirsiniz.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

Ikea’da oturma odaları için 8 bini aşkın ürün var. Mesela ‘Hatten sehpa’, üstü açılabilir tasarımıyla ihtiyaç duyulduğunda tepsi vazifesi görüyor. Saklama bölmesi eşyalarınızı toparlıyor. Flört kumandalık aynı anda dört kumandayı farklı bölmelerde saklayabildiği gibi, el altında bulunması istenen gazete veya dergilere de yer açıyor. Lerberg CD/DVD duvar rafı gizli duvar bağlantıları ve şık tasarımıyla odanın görüntüsünü bozmadan fonksiyonellik sağlıyor.

KANUNİ’NİN TASARIMLARI

Muhteşem Yüzyıl senaryosu ve kostümleriyle gündemde. Tabii bir de dizide kullanılan aksesuvarlar var. İşte Kanuni ve Hürrem’in elinde gördüğünüz bardaktan sahana pek çok ürün Lale Devri markası imzalı. Markanın ‘Muhteşem Yüzyıl’ macerası dizinin sanat yönetmeni Nilüfer Giritlioğlu’nun mağazayı ziyaret etmesiyle başladı. Mağazadan ürünler seçildiği gibi 50’den fazla sıfırdan tasarım hazırlandı. Kanuni adında bir seri yaratıldı. Dizide kullanılan gümüş ürünlerin bir kısmı 925 ayar saf gümüş, geri kalanıysa mikron kaplama.
İlk mağazasını Eylül’de İstinye Park’ta açan bu markanın ardında üç kadın girişimci var. Kendilerini “Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşıyan kadınlar” olarak tanımlıyorlar. Lale Devri fikri de akıllarına bir gün birlikte yemek yerken gelmiş. Geleneksel ev hayatından banyo kültürüne kadar 300’e yakın pek çok ürün bulmanız mümkün. Bütün ürünler sınırlı sayıda ve el işçiliğiyle üretiliyor. Örneğin markadaki cam bardakların işçiliği tam bir hafta sürüyor. Porselenler elle boyanıyor.

DEKO ÖNERİ

Haberin Devamı

Giyinme odaları genellikle geniş ve yüksek tavanlı evlerde tercih ediliyor. Bir odanın bölünmesi veya küçük bir odanın dolaba dönüştürülmesiyle yaratılan giyinme odaları son senelerde rağbet görüyor. Giysilerinizi bir anda görmenizi ve daha kısa zamanda kolay seçim yapmanızı sağlıyor. Ağırlıklı olarak açık sistem dolaplar kullanılıyor. Dolapların içlerine alacağınız aksesuvarlar da hacimlerini daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Tek sorun, açıkta kalan kıyafetlerin tozlanma ihtimali. Ama onun da çaresi var, penceresi daha az açılan veya camında tel olan, evin orta noktasında yer almayan bir oda ideal.

ÇIKIYOR
* Koltuğa uzanarak TV karşısından iş yapmanızı sağlayan bilgisayar sehpaları

Haberin Devamı

İNİYOR
* Eski model çalışma masaları

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
ÇİÇEK GÜNEY (Sporcu)

* Abimin rahat koltuğunda DVD seyretmek
* Ailemin işleriyle de ilgilendiğim için çalışma odam ve bilgisayarım
* Kütüphanem
* Tabloların varlığı beni sanatla yakınlaştırıyor ve mutlu ediyor

Yazarın Tüm Yazıları