Esad ile iliÅŸkilerde Türkiye’nin önceliÄŸi artık göç

KADDAFİ’ye karşı daha hızlı tepki gösteren Arap Birliği Beşar Esad konusunda isteksiz.

Haberin Devamı

Çünkü Suriye’de yerinden oynayan taşların kimin kafasına düşeceği belli değil.
Arap Birliği, Esad’a karşı bir şey söylemek yerine, geçen hafta Suriye’yi Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliği için önerdi.
İlk öneri Birleşmiş Milletler Asya grubundan gelmişti.
Düşünebiliyor musunuz, silahsız kalabalığın üzerine gözünü kırpmadan ateş açan Suriye, eğer mayıs ortasındaki oylamada olumlu oy alırsa dünyadaki insan hakları ihlallerini izleyecek.
Ondan sonra da bize tartışacak bir şey kalmayacak. 

* * *

AMERİKAN Yönetimi’nin, Beşar Esad ve çevresindekilerin mal varlıklarını dondurma kararı da büyük bir anlam taşımıyor. Esad ailesinin ya da herhangi bir Suriyeli yetkilinin parasını pulunu ABD’de tutacağı düşünülebilir mi?
Bu adımın etkili olabilmesi için başka ülkelerin de kervana katılması gerekiyor.
Avrupa Birliği’nde de yaptırımlar konusunda tam bir görüş birliği yok.
Büyükelçiler düzeyinde yapılan ön toplantıda Kıbrıs’ın karşı koyması sonucu yaptırımlar konusunda ortak bir irade ortaya çıkmadı. Bu ay sonuna doÄŸru bakanlar düzeyinde yapılacak toplantıya kadar ne olacağı henüz belirsiz. Â
Zaten Washington da Esad ve çevresinin mal varlığını dondurma kararından sonra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de hava farklı değil.
Onca olaya rağmen BM’den de güçlü açıklama gelmedi. Rusya, Çin ve Hindistan rezervlerini koydular.
Beşar Esad’a, durumu düzeltmesi için zaman tanınıyor... Ama başarı ihtimali zayıf.
Çünkü Esad kendisine tanınan fırsatı kullanamıyor.

* * *

Haberin Devamı

SURİYE Devlet Başkanı, olağanüstü hali kaldırmasına, reform vaatlerini tekrarlamasına rağmen şu anda sadece ve sadece sokaktaki halkı sonsuza kadar susturma saplantısı içinde. Göstericilere ateş açıyor.
Vaatler çoktan havada kaldı, Esad’ın gösterilere karşı izlediği, gösterileri şiddetle bastırma  çizgisinden hiçbir sapma görülmüyor.
Ülke gazetecilere kapalı olduğu için sağlıklı haber alınamasa da, ölenlerin yanı sıra çok sayıda tutuklama ve kayıplar olduğunu duyuyoruz.
Esad zamanı kötü kullanıyor.
Bu Türkiye açısından çok önemli. Çünkü Suriye’de durumun kontrol altına alınamaması, ucunu görmeye başladığımız buzdağı ile çok hızlı bir biçimde karşı karşıya bırakabilir Türkiye’yi.
Göçü kast ediyorum. Bugün Suriye güvenlik güçlerinin muhalefeti en ağır biçimde bastırmaya çalıştığı kuzey bölgeleri, Bayır Bucak Türklerinin ve Suriyeli Kürtlerin yaşadıkları yerler. Bu insanlar kapımıza geldiklerinde, geri mi göndereceksiniz?

* * *

Haberin Devamı

SURİYE’deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye’nin önceliği artık göç meselesidir, bu da ancak uluslararası toplumla birlikte çözülebilecek bir sorundur.
Türkiye kendisini bu ağır sorun ile karşı karşıya bırakan Suriye Devlet Başkanı’nı, durumun ağırlığına uygun bir ciddiyetle uyarmalı,
Esad ailesinin değil, Türkiye için Suriye’nin önemli olduğunu derhal hatırlatmalıdır.

1 MAYIS DEMOKRASÄ° SINAVI

HER yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs Türkiye’de demokrasinin turnusolu olacak. Halkın isteklerini doğrudan yöneticilere duyurabileceği 1 Mayıs gösterilerinde, bu sesi susturmak yerine kulak verilmesini, doğru siyasetin bu talepleri dikkate almak olduğunun hatırlanmasını diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları