En akıllı Windows geliyor

MICROSOFT'un yeni işletim sistemi Windows XP, 25 Ekim'de tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de satışa çıkıyor. Daha güvenli ve yeni bir görünüm ve özelliklerle donatılan XP, yüklendiği bilgisayarı tanıyor ve bir başka bilgisayara kopyalanamıyor.

DÜNYANIN en büyük yazılım kuruluşu Microsoft, bilgisayar işletim sistemlerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Adı, İngilizce ‘‘Experience’’ (Deneyim) kelimesinden türetilen Windows XP, 25 Ekim'de tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de satışa çıkıyor.

İlk olarak ev kullanıcılarına ve profesyonel kullanıcılara yönelik olmak üzere iki farklı versiyon ile piyasaya çıkacak olan Windows XP, görünümü ve özellikleri ile bilgisayarlara yeni bir yüz kazandıracak. Yakın gelecekte ise XP'nin 64-Bit adı verilen bir versiyonu daha çıkacak.

XP'nin en dikkat çeken özelliği, bilgisayar korsanlarından en fazla zarar gören şirket olan Microsoft'un, bu konudaki ‘‘deneyimlerini’’ de yeni işletim sistemine aktarmış olması. XP, kopyalanmaya karşı çok etkili önlemler içeriyor. XP, bilgisayara yüklendikten sonra kullanıcının, 30 gün içinde ‘aktivasyon’ adı verilen bir işlem yapması gerekiyor. Aktivasyon işleminde, internet üzerinden, modemle veya telefonla Microsoft'tan bir kod numarası alınıyor.

Windows XP için ‘‘akıllı’’ tanımlamasına neden olan özellik ise, bu işletim sisteminin yüklendiği bilgisayarı tanıyabilmesi. Satın aldığınız bir XP'yi bilgisayarınıza yüklediğinizde, bu işletim sistemi bilgisayar donanımlarınızla ilgili bilgileri kaydediyor. Bunun amacı, bir XP'nin birden fazla bilgisayara yüklenmesini önlemek. XP, yüklendiği bilgisayarda aynı anda 4'ten fazla donanım değişikliği olduğunda, yeni bir bilgisayara yüklendiğinden şüpheleniyor ve çalışmasını durduruyor. Eğer, siz gerçekten 4'den fazla donanım değiştirme ihtiyacı duyduysanız veya evinizdeki bilgisayarı değiştirdiyseniz, aktivasyon işlemini yeniden yapmanız gerekiyor.

Windows XP'nin bir diğer önemli özelliği ise, Windows 98 ve Windows ME'nin devamı değil, NT tabanlı olan Windows 2000'in devamı niteliğinde olması. Bu şu anlama geliyor; Artık yeni Windows hem bilgisayar ağı ortamında çok daha yetenekli, hem de çok daha güvenli.

Windows 2000 konusunda yaşanan en büyük sorun, bilgisayar donanımları ile olan uyumsuzluklardı. Microsoft, yeni işletim sisteminde bu sorunu da büyük ölçüde ortadan kaldırmış. Eğer bilgisayarınız internete bağlı ise, Windows XP, siz farkında bile olmadan internetten ihtiyaç duyduğu donanım sürücülerini buluyor ve yüklüyor.

Sanayi çevreleri, Windows XP'nin uzun süredir durgun olan bilgisayar satışlarını kamçılayacağı inancını taşıyor. Compaq, Dell ve Gateway gibi bilgisayar üreticileri geçtiğimiz haftadan itibaren, Windows XP ile çalışan modellerini sipariş yoluyla kullanıcılara ulaştırmaya başladı.

Windows XP’nin yenilikleri

Birden fazla kullanıcıyı tanıyan açılış menüsü.

CD'ye kayıt yapabilme.

Dijital fotoğraf makinası ve kameralarla çalışabilme.

MSN Messenger ile gerçek zamanlı mesajlaşma.

Dijital görüntülerle film hazırlayabilme.

Bilgisayar saldırılarına karşı kişisel Firewall.

Bilgisayarı, bir başka bilgisayar ile kumanda edebilme.

Kablosuz bağlantı desteği.

İnternet bağlantısı paylaşımı.
Yazarın Tüm Yazıları