Nükleer çalıştayı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Nükleer çalıştayı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 12:01

2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında gerçekleştirilen Nükleer Yapı, Astrofizik ve Reaksiyonlar Çalıştayı (Workshop on Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions) Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde yapıldı.

Haberin Devamı


Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Niğde Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi işbirliği ve TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilen çalıştayda iki ülke arasında bilim alanında var olan işbirliğinin artırılması ve çeşitlendirilmesini amaçlandı.

Almanya'daki GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research merkezinde yapımına başlanan FAIR (Facilitiy for Antiproton and Ion Research) ve NUSTAR (Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions-Nükleer Yapı, Astrofizik ve Reaksiyonları) projeleri ve bu projeler kapsamında Türk ve Alman araştırmacıların bilimsel ve teknolojik alanlardaki mevcut işbirliğini artırmayı da amaçlayan çalıştayda hem Türk hem de Alman nükleer ve parçacık fizikçileri arasında ortak işbirliği yolları arandı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda yüksek teknoloji ürünü olan ve endüstriyel uygulama alanları da bulunan dedektör ve hızlandırıcı bileşenlerinin Türk bilim insanlarının da katkısıyla geliştirilmesi, yeni ve yüksek teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi konusunda fikir birliği sağlanarak bu konudaki işbirliğinin yol haritası belirlendi. Bu çalıs¸tay süresince FAIR ve NUSTAR projeleri kapsamında yapımı sürdürülen bilimsel çalışmaların ve bunların endüstriyel uygulamalarının nasıl yürütüleceği belirlendi. Nükleer fizik, dedektör ve hızlandırıcı fiziği gibi alanlarda çalışan Türk katılımcıların sunumlarıyla Türkiye'nin bu konulara yapabileceği katkıların neler olduğu tespit edildi.

Yapılan çalışmlaar sonucunda NUSTAR için Türk araştırmacıların dedektör tasarımı ve hızlandırıcı gibi yüksek teknoloji içeren çalışmalara aktif katılımı sayesinde, özellikle sağlık, güvenlik ve endüstriyel alanlarda kullanılabilecek ekipmanların Türkiye'ye getirilmesi, bir kısmının testlerinin, üretimlerinin ve Ar-Ge çalışmalarının Türk araştırmacılar tarafından yine Türkiye'de yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!