Eğitimde özgüvenin önemi

Orion Eğitim Vakfı, 10 yılı geride bıraktı.

Bu süreçte eğitim dünyasında önemli yenilik ve uygulamaların da adresi olmayı başardı. Bu hafta, özgüvene dayalı eğitim anlayışını temel felsefeleri haline getiren ve başarının anahtarını sosyalleşme olarak gören Orion Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İclal Kardıçalı ile söyleştik.

Æ Okulunuzun ismi olarak Piri Reis’i tercih etmenizin nedeni nedir?

Æ Piri Reis Okulları, Güzelbahçe ve Karşıyaka’daki ilköğretim okullarıyla, İzmir’in iki yakasında yarının büyüklerine ve cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz gençlerimize çağdaş gelecek kazandırmaya çalışıyor. Okullarımıza tarihimizdeki çok önemli amirallerden olan Piri Reis adını verdik. Çünkü Piri Reis, yüzyıllar önce hazırladığı haritalarla bilim dünyasını şaşırtmıştı. O dönemde keşfedilmemiş olan Güney Kutbu’nu da çizmişti. Biz de okullarımızda Piri Reis gibi zamanının ötesine geçebilen bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Æ Günümüzde eğitimde başarının en önemli ölçütleri sizce nelerdir?

Æ Yabancı dil ve teknoloji hakimiyeti çok önemli. Bunu göz önünde bulunduran eğitim sistemi sunuyoruz. Dil eğitimini verdiğimiz ülkelere geziler düzenleyerek pekiştiriyoruz. Dil öğrenmek, o ülkenin kültürünü de öğrenmek anlamına geliyor. Üniversitede öğrendiğim çok önemli ayrıntı var. Diğer dilleri yabancı değil de, ikinci dil kabul etmemiz gerekiyor. Öncelikle bizde de böyle bir kavramın gelişmesi için uğraşıyoruz. Bu yüzden yeni eğitim sistemlerini bilen insanları eğitimci olarak davet ediyoruz, anaokullarımızda da Fransız usulünü kullanıyoruz. Yapılan her oyun ve etkinlikte bir eğitim hedefi var.

Æ Orion Eğitim Vakfı okullarının temel felsefesini anlatır mısınız?

Æ Yaşam sosyal bir olgudur. Yaşamda başarılı olmak için sosyalleşme anahtar rol oynuyor. Sıralarda verilen eğitimin yanında sosyal aktivitelerle zengin okul dönemi sunarak öğrencilerimize özgüvene dayalı anlayış aşılıyoruz.

Æ Karşıyaka’da yeni bir eğitim kurumu açtınız. Biraz bahseder misiniz?

Æ Özel Karşıyaka Piri Reis, Eylül 2007’de resmen İzmirliler’le buluştu. Böylece Özel Piri Reis İlköğretim Okulları, nüfus yoğunluğunu barındıran iki noktada, Güzelbahçe-Yelki ve Karşıyaka-Şemikler’de eğitime başladı. Piri Reis’in Karşıyaka Kampusu, 8 dönüm alana kurulu, 6 bin metrekare eğitim, 500 metrekare modern donanımlı spor salonu bulunuyor.

Æ Piri Reis’in eğitim yaklaşımı hangi ilkeler doğrultusunda şekilleniyor?

Æ Piri Reis Okulları’nda derslikler çağdaş ve geleceğe yönelik yüksek teknoloji altyapısıyla donatıldı. Okulun konser ve konferans salonu, laboratuvar, resim ve bilgisayar atölyeleri, çok amaçlı toplantı salonu, etkinlik alanları ve kütüphanesi de aynı hedeflere yönelik planlandı. Binanın tasarımı ve donatımında enerji tasarrufu, çevreci tasarım ve yaklaşımlara önem verildi. Güzelbahçe’de 5-6, Karşıyaka’da ise 4,5- 6 yaşa yönelik okul öncesi eğitim veriliyor. İngilizce eğitiminin de daha erkene çekilerek pekiştirilmesi amaçlanan bu projeyle gelişim ve öğrenim için ideal bir dönem olan 7 yaş öncesinde, çocuklar daha kalıcı yabancı dil eğitimi alıyor.

Kimdir

Gazi ilköğretim Okulu’nun ardından Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini, evlilik nedeniyle İzmir’den ayrılmak zorunda kaldığı için bıraktı. Montreal’de mütercim tercümanlık okuyarak dil alanında gelişime yöneldi. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca öğrendi, konservatuvara da giderek piyanoda ustalaştı. İzmir’in ilk kadın orkestra şefi. 1997’de sekiz yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle ailenin üç üyesini mezun eden Saint Joseph Lisesi’nin orta kısmının kapanmasıyla 11 Saint Joseph’li ile Orion Eğitim Vakfı’nı kurdu. İclal Kardıçalı, evli ve iki çocuk annesi.
Yazarın Tüm Yazıları