Depresyona karşı dekorasyon

Modern zamanların hastalığı depresyondan kurtulma konusunda konusunda; ilaç, doktor desteklerinin yanı sıra yaşam alanlarında yapılan mimari düzenlemelerin de büyük önemi var. Elips Tasarım’ın kurucusu ve sahibi Feza Ökten Koca dekorasyonda yapacağınız değişikliklerle depresyondan nasıl kurtulacağınızı anlattı

Şehircilik, mimari ve iç mimari; toplumların mutluluğunda çok önemli bir rol oynuyor. Yollarınızın sorunsuz olması, bahçelerinizin güzelliği, iç mekanlarınızın yaşam tarzınıza uygun tasarlanması mutlu eden mimari detaylardan sadece birkaçı. Mimaride moda her ne kadar önemli olsa da, en önemlisi yaşadığınızda mutlu olacağınız ortam ve kişiliğinizi yansıtan tasarımlar.
İlk iş eşya karmaşıklığından kurtulmamız gerekiyor. Hareket kabiliyetimizi kısıtlayan mobilyalara veda etmeliyiz. Bazı eşyaların değeri farklıdır ama her kullandığımız eşyaya fazlaca anlam yüklemek, onlardan hayat boyu kurtulamamanıza neden olur, böylelikle de kendimiz yenileyemeyiz. Unutmamalıyız ki, eşyalar sadece hayatımızı kolaylaştırmak için vardır, hayat boyu bizimle olamazlar.

CANLI ÇİÇEKLERE YER VERİN

Doğal malzemeler bizi depresyondan uzaklaştırır. Genelde şehir insanı elektrik yüklü. Plastik esaslı ve sentetik malzemeler de daha fazla elektrik yüklenmemize neden oluyor. Bu nedenle zemin kaplamalarında doğal ahşap kaplamalar; mobilyalarda da mümkün olduğunca ağaç kullanmak, tekstilde pamukluyu tercih etmek öncelikle bedenimiz için çok önemli. Evlerimizde canlı çiçeklere yer vermek de kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olur. Bizim ve sevdiklerimizin en neşeli pozlarıyla dolduracağımız resim çerçeveleriyle oluşturduğumuz köşeler de bizi neşelendirir. Değişik renk ve desenlerde yastıklar kullanmak ve bunları zaman zaman değiştirmek de depresyonda etkilidir.

SİZİ ANLATAN MEKANLAR YARATIN

* Evde en çok vakit geçirdiğimiz yaşam alanımızla işe başlamak en uygunu. İş sonrası rahatlamamızı, TV seyredip, müzik dinlememizi, kitap okumamızı, sevdiklerimizle sohbet edip oyun oynayabilmemizi, yemek yiyebilmemizi sağlayacak mekanda farklı fonksiyonlara izin verecek tasarımlar yapmak gerekiyor. İstendiğinde çok aydınlık, istendiğinde loş, yalnızken çok sıcak, kalabalıkken hareket edebilecek kadar ferah ve kullanılacak aksesuvarlarla bizi anlatabilecek kişisel bir mekan olmalı. Mesela baharın sıcaklığını ve enerjisini taşıyacak bir aydınlatmayla işe başlanabilir. Renklerini de içeri almak mutlu eder.
* Yatak odası hem dinlendiğimiz, hem kitap okuduğumuz, hem de kişisel eşyalarımızı koyduğumuz alanlar. Hayatın yoğun koşuşturmasına ara vermek için en uygun mekan. Fonksiyonel dolap tasarımı yatak odasında çok önemli bir rol oynarken, yatağın ergonomisi ve mekanda kullanılan kaplamaların hijyenikliği kaliteli bir uyku için önemli.
* Mutfak da diğer mekanlar kadar önem taşıyor. Özellikle mutfakta geçirilen zaman düşünülürse fonksiyonel dolapların yanı sıra, mutfakta çalışma sırasında oturma alanları yaratmak, yemek hazırlayan kişinin keyifli çalışmasını sağlar.
* Banyonun içinde barındırdığı malzemelerin derli toplu olması, mümkün olduğunca doğal kaplamaların seçilmesi ve sevilen kokuların kullanılması temizliğin yanı sıra ferahlığı da sağlar.

ENERJİK RENKLER AGRESİFLEŞTİRİYOR

pek çok araştırma renklerin, insanların ruhsal durumlarını doğrudan etkilediğini gösteriyor. Ancak renklerin olumsuz etkilerini yok etmek çok zor değil. Aslında doğru yerde ve oranda kullanılırsa her renk dekorasyonda yer alabilir. Ancak genel kullanılacak renklerle küçük detaylarda kullanılacaklar arasında farklar vardır. Mesela kırmızı ve turuncu enerji verir ancak mekanın büyük bir yüzdesinde yer alırsa agresifliğe neden olur. Bu renkler yatak odası duvarında kullandığınızda uyku düzeninizi bile etkileyebilir. Toprak tonları ve bejler mekanda rahatlığa ve dinginliği sağlarken, daha canlı renklerde küçük dokunuşlar yapılmazsa bıkkınlığa ve enerji düşüklüğüne de yol açabilir.

DEKO-ÖNERİ

Mutfağı ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyin. Küçük bir alana sahipseniz eşyaları azaltın ya da depolama alanları kullanın. Raflar da alandan kazanmanızı ve daha rahat çalışmanızı sağlar. Mutfak gereçlerinin de dizilimi önemli. Ya hepsini en az alanı kaplayacak ya da ortamı renklendirecek şekilde dizebilirsiniz.

ÇIKIYOR
* Dijital duvar kağıtları özel bir teknolojiyle üretiliyor. Duvar kağıdına benzer fakat kumaş dokulu özel bir malzeme, dijital ortamda gerçek gibi görünen bir resim olarak basılıyor

İNİYOR
* Eski model duvar kağıtları

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Samsun Demir (DMC Genel Müdürü)


* Büyük müzik kutusu
* Pikapım
* PlayStation ve Guitar Hero oyunum.
* Masajlı televizyon koltuğum.
Yazarın Tüm Yazıları