Çürük ve eksik diş obezite nedeni

OBEZİTE günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Dişlerin estetik, konuşma ve gıdaları öğütme gibi görevleri vardır. Sindirim sisteminin ilk aşaması ağızda başlar. Özellikle besinlerin ağızda öğütülerek mideye ulaşması gerekir. Ağızda çürük, eksik (çekilmiş) ve sağlıksız dişlerin bulunması, gıdaların çiğnenmeden yutulmasına neden olur. Bu durum mideyi gereksiz şekilde yorar ve obeziteye neden olabilir.
Japonya’da yapılan araştırma, yemeğini hızlı ve çiğnemeden yiyenlerin şişmanlama ihtimallerinin diğerlerine nazaran 3 kat fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Günümüzde “fast food” tipi beslenme şeklinin artması ve geleneksel yemek alışkanlıklarının azalmasıyla bir sorun halini alan şişmanlığa, hızlı ve çiğnemeden yemek yeme alışkanlığının katkıda bulunduğuna ilişkin araştırma kapsamında, 30 ile 69 yaşları arasındaki 3 binden fazla Japon’a yemek alışkanlıkları konusunda soru sorulmuştur.
İMPLANTLA TAMAMLANMALI
Sonuçları İngiliz Tıp Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre,  yemek yeme alışkanlığı ve gıdaları öğütme şeklinin obeziteyi nasıl etkilediğine ışık tutmuştur. Gıdalar hızlı ve yeterince öğütülmeden yenilmesi durumunda, mideden tokluk sinyali beyne gidene kadar mide çoktan fazlasıyla dolmaktadır. Bu yüzden de hızlı yemek alışkanlığı şişmanlatmaktadır.
Diş, dişetleri problemleri ve ağızdaki eksik olan dişler çiğneme fonksiyonunun yetersiz kalmasına neden olur.  Besinler öğütülmeden ve parçalanmadan mideye ulaşır. Bu sakıncalı durum gereğinden fazla yemeğin mideye gitmesiyle sonuçlanır. Çiğneme fonksiyonunun etkin olabilmesi için eksik dişler implant veya protezlerle tamamlanmalıdır. Çürük dişlerin tedavileri bitirilmeli, diş etleri sağlıklı hale getirilmelidir. Artık modern diş hekimliğindeki gelişmeler implant ve protez uygulamalarını kolaylaştırdığı unutulmamalıdır.
Eskilerin “her lokmanın 40 kez çiğnenmesi gerektiği” sözü şişmanlığı engellemek için ne kadar doğru olduğunu anımsanmalıdır. Sağlıklı günler dileğiyle….
Yazarın Tüm Yazıları