Çevre için üç yıl geciken oy birliği

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li üyeleri hafta başında dikkat çekici bir teklifi gündeme getirdiler, verdikleri önerge ile İstanbul’da plastik poşet kullanımının yasaklanmasını istediler.

Verilen önerge, Belediye Meclisi üyelerinin oy birliğiyle Başkanlık Makamına gönderildi.
Aslında plastik poşet yerine bez file ya da çevre dostu poşet kullanılması ile ilgili tartışmalar yeni değil..
Hatta tartışmanın başladığı yerin Ankara ve başlatanların da Hürriyet Ankara’nın gönüllü muhabirleri olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bundan tam üç yıl önce 2007 yılında, kent habercisi Soner İnce “Haydi hanımlar, pazar filesi kullanmaya” diyerek çağrıda bulunmuştu. İnce’den yaklaşık 5 ay sonra, Türkiye Belediyeler Birliği aynı konuyu gündeme getirmiş ve siyah poşetlerin yasaklanmasını istemişti.
O günden bugüne zaman zaman farklı illerde, farklı platformlarda konu tartışmaya açıldı.
Son olarak Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Bisiklet Derneği’nin de desteği ile 17 Nisan’da “iklim için YEŞİL FİLE” adı altında bir kampanyayı Ankara’da başlattı.
Kampanyanın başlamasından iki ay sonra iki sivil toplum örgütünün üyeleri, bu sefer eylem için Kızılay’da toplandılar. Eylemin amacı, kampanyaya destek vermeyen belediyeleri protesto etmekti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde verilen önerge ile ilgili haberi okurken ilk dikkatimi çeken, ‘oybirliği’ kelimesi oldu.
Demek ki kent yönetiminde söz sahibi olan farklı siyasi partiler, insan ve doğanın yararına bir konu önlerine geldiğinde tek yürek olabilmişlerdi.
Keşke bundan üç yıl önce plastik poşetlerin yarattığı tahribat Ankara’da gündeme geldiğinde, Ankara’nın yerel yönetimleri İstanbul’da olduğu gibi konuyu sahiplenebilseydi.
Ankara daha sağlıklı bir yaşam için 3 yıl kazanabilir, belki İstanbul ya da diğer şehirlere de üç yıl kazandırabilirdi.
Siyasetçiler, oya tahvil edilebilen proje ve hizmetlerin yanı sıra, insanlık yararına olacak evrensel kararlara da imza atabilmeli..
Derler ya, “Zararın neresinden dönülse kardır” diye..
Hala geç kalınmış değil..
Yazarın Tüm Yazıları