Bir şans daha istiyorum

Basketbol Federasyonu'na 16 yıldır başkanlık yapan Turgay Demirel, "Genel kurul delegeleri projelerin tamamlanması için bize bir dönem daha şans vereceklerdir. Bunu 2010 Dünya Şampiyonası için istiyorum" dedi.

1992'den bu yana 16 yıldır Basketbol Federasyonu'na başkanlık yapan Turgay Demirel, 24 Kasım Pazartesi günü yapılacak olağan genel kurulda son kez adaylığını koyup 4 yıl daha göreve talip olacak. Basketbol Federasyonu'nun en uzun soluklu başkanı Demirel, iki gün sonra Ankara'da yapılacak genel kurul öncesi HÜRRİYET'e konuştu.

 Dört kez başkanlık seçiminden galip çıkmış bir başkan olarak bu seçimdeki şansınız nedir?

"Özerk Basketbol Federasyonu olarak 2. kez bir seçimli genel kurula gidiyoruz. 4 yıl içerisinde bu özerk yapı Türk basketbolunun gelişmesine, gelirlerin artmasına ve başarılarının yükselmesine yardımcı oldu. Bu sistemin bakanlık ve genel müdürlüğümüz tarafından desteklenmesinin yararları ikinci dönemde daha çok gözükecek. Kurumsal olarak gelişen, güçlenen Basketbol Federasyonu hem kulüpler, hem de Milli Takımlar düzeyinde başarılı neticelerin alınmasına ön ayak oldu. Bundan tüm basketbol camiası gurur duymalıdır. İnanıyorum ki, Türk spor kamuoyunu tarafından da bütün bu gerçekler doğru şekilde değerlendirilmekte ve takdirle karşılanmaktadır. Genel kurul delegeleri devam etmekte olan projelerin tamamlanması için bize bir dönem daha şans vereceklerdir. Ve özellikle Türk basketbolunun elindeki en önemli fırsat olan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı en iyi şekilde gerçekleştirme çalışmalarımıza imkan tanıyacaklardır."

 Avrupa başkanlık seçimine de gireceksiniz. Bu yüzden Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığını da bırakacaksınız. Bu koltuğun sahibi kim olacak?

Karar basketbol camiasının


"Avrupa'da yer alan 50 federasyonun 47'sinin oyu ile Avrupa Başkan Yardımcısı seçilmiş olmam önümüzdeki süreçte Avrupa başkalığı görevini üstlenmem için büyük bir destek olmuştu. Ancak benim Avrupa başkanı olma kararım sadece bana ait bir karar olmayacak. Tüm basketbol camiası ve spor camiası desteklediği takdirde böyle bir çalışma içine de girebilirim. Basketbol camiasına ileride önderlik ve hizmet edecek doğru işler yapacak doğru kişileri mutlaka sağduyulu bir şekilde belirleyecektir."

 Bu dönemdeki projelerinizden söz eder misiniz?

"Basketbol liglerinin daha da gelişmesini sağlayacağız. Beko ile yaptığımız isim sponsorluğu anlaşması ve basketbol yayın gelirlerini 6 kat artırmamız kulüplerimizin basketbola olan büyük yatırımlarının bir sonucu oldu. Burada Beko Basketbol Ligi'ne destek veren kulüp yöneticeleri ve sponsorlara teşekkür ediyorum. Avrupa Basketbol Ligi'nin TV ve isim geliri olarak ilk sırada yer alıyoruz. Bu Beko Basketbol Ligi'nin ne kadar doğru geliştiğini gösteriyor. Bayanlar ve Basketbol İkinci Ligi için benzer çalışmalarımız da var. Basketbol Milli Takımlarımız da 2009 ve 2010 Avrupa ve Dünya Şampiyonaları'nda başarılar için mücadele edecekler."

 Türk basketbolunda acil çözümlenmesi gereken projeler nelerdir?

"Kulüplerimizin daha profesyonel idari ve pazarlama alanında gelirlerini arttırmasıdır. 2010'dan itibaren yeni salonlarla birlikte Türkiye'de basketbolun daha ilerleyeceğini düşünüyoruz."

Başarının sırrı bilimsel çalışmada

BASKETBOL Milli Takımlarımızın son dönemlerdeki başarılarının bilimsel çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Turgay Demirel, şunları söyledi: "Bu uzun soluklu istikrarlı kadrolarla uzun vadeli çalışmaların bir eseridir. Bunu daha ileri boyutlara taşımak istiyoruz. 12 Dev Adamlar Basketbol Milli Takımlar Eğitim Merkezi adında bir tesisimiz gerçekleşecek. Buradan birçok yıldız ve başarılı sporcu milli takımımızı başarı ile temsil edeceklerdir.

2006’a başlattığınız alt yapı Milli Takım oyuncuları seçimlerinde bilimsel değerlendirmelerin ön plana çıktığını görüyoruz. Seçmelerde önemli isimler çıkıyor. Bugün Enes Kanter, Ankara'daki seçmelerde tespit edildi. Kulüpleri gençlere sahip çıkıp yetişmeleri için uzun oyun süreleri vermelerini tavsiye ediyorum."
Yazarın Tüm Yazıları