Bedenlerde rasta efekti

Moda, podyumlarda başlattığı şovunu zaman zaman sokaklara da taşıyor. Metalik yansımaların, volümlü tasarımların göze çarptığı koleksiyonlarda rasta efektli yün detaylar, bizlere modernizm anlayışını yeniden sorgulatıyor.

Kopyalanması gereken bir öneri... Yünlü rastalar... Estetik kaygısı güdenlerin hemen karşı çıkacağı bu görsellik, avangard ruhların hoşuna gidecek. Ama biraz yakından bakarsanız, kalın el örgüleri ve yünlü dokuların ağırlık verildiği kış modası arasında farklı ve esprili bir yoruma sahip. Dolgun, abartılı ve dikkat çeken bir görünümü var. Yakından baktığınız zaman yünlerle yaratılmış bir detay olarak çıkıyor karşınıza. Hatta "tüylerin" de bu oyuna dahil olduğu koleksiyonlarda renkler önemli bir yere sahip.

Yumak yumak ayrıcalık

Jamaikalıların rasta saç stillerine benzeyen bu detay, "couture" bir yorumla tanınmış moda markalarının koleksiyonlarında yerini almış. Sarıp sarmalanan kabanlar, kazaklar ve elbiselerin ya omuz ya da etek uçlarına yerleşmiş. Benetton’un triko elbiselerinin etek uçlarında kullanılan yünlü rastalar, yenilenen modern tasarım anlayışına uyum sağlıyor.

Fendi, çanta modasına yön veren ve yapılan araştırmalarda kadınların en sevdiği aksesuvarlara imza atan bir marka olarak, gözden kaçan bu rastalara şık bir yorum getirmiş. Logosunun büyükçe yer aldığı yeni çantalarında, deri sapları yünlerle karıştırmış. Adeta bir "lüks" yumağı yaratmış.

Hollywood’un izinde

Geceleri ise bedeni saran zarif elbiseler, kat kat danteller, kalem etekler, saten ve ipek taftalar, bluzlar ve yüksek belli bol kesimli pantolonlarla yaratılan "lady" şıklığı, kuralcı olmayan özgür bedenler için yerini büyük taşlar, tüyler, parlaklık ve rastaların yer aldığı deneysel bir şova bırakıyor. Ama dozunda bir detaycılık anlayışıyla...

İtalyan tasarımcı Giambattista Vali, hiç şüphesiz yünlerle yaratılan bu karmaşık oyunun önemli bir temsilcisi. Panço modeli uzun kabanı hem formu, hem de dokusuyla oldukça "hip" bir görünüme sahip. Tıpkı Malo’nunki gibi... Ve fark arayanlarda sahip olma isteği uyandırıyor. Emilio Pucci’nin kazakları ise her ne kadar karmaşık görünseler de, renk bütünlüğü içinde son derece kadınsı bir etki bırakıyor.

Moda markalarıyla sıkı bir işbirliği içinde olan Hollywood yıldızları, yeni sezon trendlerine de ışık tutuyorlar. Belini saran kalın siyah deri kemeri ve rastalı "couture" gece elbisesi içinde Mary - Kate Olsen... Son birkaç yıldır sahip olduğu hippie görüntüsünden kurtulmuş, avangarde bir tarzda. Minyon vücut hatlarına seçimlerini çok yakıştıramayan moda takipçisi rüküş ikizler için yenilikçi tanımını yapabiliriz. Mary Kate’in, konsepti moda olan özel bir davette giydiği bu elbise Vali imzalı.

Podyumlardan sokaklara taşınan modada trendleri bire bir not edebilmek mümkün değil. Tasarımcıların koleksiyonlarının bu özel parçaları, ulaşaşılabilir lüks anlayışı kapsamına da girmiyor. Ama en azından değişikliği reddetmeyenler için bir ipucu. Bu sezon, hálá varlığına şaşırdığımız "leoparın" artık moda dünyasına veda etmesini dilerken (bunun için bir network açılabilir mi: D&G’ye yalvaralım leoparı kullanmasın!), el örgülerine ve trikoya teşekkür ediyoruz. Bizleri rastalar, atkılar, bone ve uzun hırkalarla, stil sahibi ve rahat bir kışa davet ettikleri için...

MODA HABER

Tasarımları "simli" ama kullanımı kolay

Red Apple, yeni koleksiyonunda özel olarak tasarlanan sim ile dokunmuş kadife ve jean kumaşlarla dikkat çekiyor. Bakımı oldukça zor olan simli giysilerden vazgeçemeyen kadınlar için yeni bir üretim tekniği geliştiren Red Apple, bu teknik sayesinde kadife ve jean kumaşları simle birlikte dokuyor. Böylece simli kumaşların yıkama esnasında yıpranmaları ve simlerin dökülüp cilde yapışmaları önleniyor.

1920’lere dönüş

Wrangler 2007 sonbahar-kış sezonunda Hotel Chealsea ve 1920’lerin fabrika yaşantısından etkileniyor. Koleksiyonunun ilk bölümüne 1905’te New York Hotel Chelsea’de kalan, paraları olmadığı için kiralarını yarattıkları eserlerle ödeyen sanatçılardan Bob Dylan, Jimi Hendrix, Mark Twain gibi dünyaca ünlü sanatçılar ilham veriyor. İkinci bölümde ise fabrika endüstrisinin etkisi var. Tasarım ekibi, koyu renk tonlar ile farklı kumaş ve doku karışımlarını yalın bir kontrast oluşturacak şekilde bir araya getiriyor.

İlham perisi

Tasarımları ve Milanolu kimliği ile dikkat çeken İtalya’nın öncü saat ve takı markası Breil Milano’nun yeni reklam kampanyasının yüzü Charlize Theron oldu. Amerikan basını tarafından "Hollywood Tanrıçası"olarak anılan, Oscar ödüllü, Güney Afrikalı eski model Charlize Theron, şıklık, cazibe ve duygusallığın vurgulandığı kampanyanın ilham perisi olmuş. Ünlü yıldız, doğal güzelliği ve şıklığıyla listelerin hep zirvesinde.

En "sıcak" renk: Karamel

Saç modasında karamel ve çikolata tonlarının öne çıktığı yeni sezonda, kılık kıyafetimizde de şıklığın simgesi bu sıcak rengi görüyoruz.

Koyu tonların etkisindeki moda, parlak dokularla bu ağırbaşlı tavrını biraz yumuşatıyor. Canlı renk ve couture baskıların da gardıroplara getirdiği pozitif enerji, siyahlar içinde bir sezon geçirmek istemeyenlerin imdadına yetişiyor. Peki ya klasikler: Bejler, kahve ve karamel tonları? Sezonda yine hemen hemen her tasarımcının "karamel tonları" üzerine güçlü denemeleri var. Renk dünyasının kesinlikle en aristokrat rengi, şıklığı sembolize ediyor. Biraz İngiliz, biraz bon ton, ama kesinlikle şık... Sonbahar- kış aylarında tepeden tırnağa bir bütünlük içinde ele alınıyor. Prada’nın deri etek ceket kombinasyonu, hiç şüphesiz "örnek" ikililerden biri. Roberto Cavalli ise yine pantolon ceket takımında aynı tarzda bir yaklaşım sergilemiş. Özellikle aksesuvarlarda mutlaka kullanılan karamel tonları, Tod’s yeni çanta modellerinde de vazgeçilmez. Bunun yanı sıra uzun deri eldivenler, kısa bot ve çizmelerde tercih ediliyor.

Öneri: Eğer gece karamelin sıcak tonlarında bir elbise seçerseniz, siyah yerine, bu kez gümüş rengi aksesuvarları deneyin.
Yazarın Tüm Yazıları