Bafa’da kirliliğin DNA’sını çıkardılar

YİNE mi Bafa Gölü diyeceksiniz.
Evet, yine Bafa gölü.

Haberin Devamı

Memleketimin en büyük doğal kaynaklarından biri olan Bafa gölü tehlike altında ise, gündemimiz yine Bafa gölü.
Gölü koruyup kollamakla görevli olanlar işini ağırdan alıyorsa, bilim adamlarının çalışmalarına kulak vermiyorsa, alg patlamasının DNA’sına çıkartanları dinlemeyip bir de hakaret ediyorsa, bilimsel toplantıyı sabote ediyorsa konumuz elbette Bafa Gölü.

*** 
Hürriyet Ege’de yazdığımız Bafa Gölü haberlerine bu kez Isparta’dan da destek geldi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erol Kesici, “İbrahim Bey, Bafa Gölü ağır hasta ve ölüyor. Acilen kurtarma eylem planı uygulanması gerekiyor” dedi. 5 yıldır inceledikleri göldeki alg patlamasına neden olan bakterinin DNA’sını çıkardıklarını söyleyen Doç. Dr. Kesici, “mavi-yeşil algler, gölü kaplamış halde. Sığ bölgelerde su yüzeyinde çok yoğun olarak görülen algler, gölün dip kısımlarında da var. Yıllardır göle gelen ağır metallerle bu algler adeta kerpiç olmuş ve gölün tabanını kaplamış. Bunlar yüzünden yeraltından göle gelen tatlı su kaynaklarının da üstü kaplanmış” dedi.
Göl için Aydın Valiliği’nin oluşturduğu komisyonun iyi niyetle kirliliğin nedenlerini araştırdığını söyleyen Kesici, “Göl hasta. Hastalığı da yüzüne vurmuş halde. Biz beş yıldır araştırma yapıyoruz ve hastalığın nedenini kesin olarak biliyoruz. DNA’sını da çıkardık. Şimdi yapılması gereken acilen gölün kurtarılması. mavi-yeşil alglerin temizlenmesi” dedi.
Not: Bafa gölü ağır hasta. Kurtulması için reçete de belli. Aydın Valiliği devrede. Onun çabaları, bütçesi yetmeyebilir. Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da bu önemli sulak alan için seferber olması gerekebilir. O nedenle Bafa kurtuluncaya kadar yazılara devam.

NASIL KURTULUR

Haberin Devamı

Sulak alanlarda, göllerde yıllardır araştırma yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Erol Kesici, Bafa Gölü’nün kurtuluşu için yapılması gerekenleri anlattı.
1- Göl mekanik yöntemle temizlenmeli. Göl yüzeyindeki ve dibindeki mavi-yeşil algler hemen toplanıp göl ortamından uzaklaştırılmalı.
2- Bafa’ya derelerden, ırmaklardan, çaylardan gelen sular  halk arasında hendek ot vb. adlar verilen çeşitli su bitkileriyle oluşturulacak biyolojik arıtma havuzlarında arıtıldıktan sonra göle verilmeli.
3- Verilen atık sularla adeta akvaryuma dönen gölde su sirkülasyonu acilen sağlanıp, güneş ve sıcaklıkla hızla üreyen ve peltemsi hale gelen bakteriler dağıtılmalı.
4- Göl kenarına hemen bir laboratuvar kurulup yılın 365 günü gölün değişik bölgelerinden alınan suların
analizleri yapılmalı.
5- Göl önce korunmalı, sonra kullanılmalı.

Haberin Devamı

Mavi-yeşil Algler çok tehlikeli  


Bafa Gölü’nde görülen mavi-yeşil algler’in (cyanophyta) çok tehlikeli olduğu belirtildi. Alglerin balıkların dışa açılan can damarları olan solungaçlarını sarıp oksijensiz kalıp  ölümüne yol açtığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Bafa’da görülen alg tipi, içen ve temas eden canlılarda sorunlar oluşturabilir. Azap Gölü’nde mavi-yeşil alglerin toksik etkileri sonucu çok sayıda  balık ve su kuşlarının öldüğü belirlenmiştir. Sudan içen ördekler, hiçbir tepki vermiyor. Yanına yaklaştığınızda kaçmıyor. Sersemliyor ve zaten bir süre sonra da toksik etki nedeniyle ölüyor” dedi.

İŞTE KİRLİLİĞİN BELGESİ

Bafa gölünde yüzülmemesi, hayvanlara buradan su içirilmemesi kaymakamlık yazısıyla civar köylere duyuruldu. Yani Bafa’daki kirlilik “DSİ’de çalışan Amerika’da Master yapan mühendisin kirlilik yok demesine rağmen) resmi kayıtlara geçirildi.

Haberin Devamı

BİR ŞİKAYET Söndürün şu  elektrikleri

Ayşegül Gazioğlu İzmir Karşıyaka 1746 sokak No:14’te oturan duyarlı bir vatandaş. Küçük bir şikayeti var. Diyor ki, “Sokak lambaları saat 08.00’e kadar yanıyor. Oysa havalar saat 06.00’da aydınlanıyor. Bu büyük bir israf. Derdimi anlatmak için aradığım elektrik işletmesinin her bölümü şu numarayı arayın, bu numarayı arayın diye beni dönme dolaba çevirdi. Bazıları da yüzüme kapadı. Şu israfı ne olur yazın da memleketimizin kaynakları boş yere harcanmasın” diyor. İzmir ve diğer illerin sokak aydınlatma müdürleri Ayşegül Gazioğlu’nun feryadını duydunuz mu. Duymadıysanız, Ayşegül ablamız kararlı, bu israfı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a anlatacak. Benden söylemesi.

Yazarın Tüm Yazıları