Aydın Candabak: Sivil toplumun eğitim gönüllüleri

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

İki sivil toplum örgütünden sözetmek istiyorum bugün. Biri, New York'taki Türk - Amerikan Dernekleri Federasyonu.

Diğeri de, İstanbul'daki Siirtliler Derneği.

New York'taki federasyon, ABD'- deki Türkler’in sesi. 40'tan fazla kuruluşu bünyesinde barındırıyor.

Oradaki Türk topluluğunun haklarını korumanın yanı sıra, Türkiye veya KKTC aleyhine bir eylem veya faaliyet olduğunda, hemen devreye giriyor.

Başkanlığını genç bir Türk'ün, Egemen Bağış'ın yaptığı federasyonun, özellikle son yıllarda Türkiye'nin tezlerini Amerikan toplumuna anlatmada alınan mesafedeki katkısı büyük oldu.

Egemen Bağış, ABD Başkanı Bill Clinton'ın son Türkiye gezisinde tercümanlığını yaptı, TBMM'de de Türkçe sesi olarak karşımıza çıktı.

Egemen ve arkadaşları, şu sıralar KKTC'deki Doğu Akdeniz Üniversitesi ile Connecticut Eyalet Üniversitesi arasındaki akademik işbirliğini içine sindiremeyen Kıbrıs Rumları'na karşı koymaya çalışıyor.

Rumlar, bu işbirliğinden dolayı Amerikan üniversitesinin yöneticilerini taciz ediyor, neredeyse tehdit ediyor.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu, Connecticut Eyalet Üniversitesi Başkanı Richard Judd'a bir mektup göndererek, bilime dahi siyaset bulaştırmaya çalışan Kıbrıs Rumla-rı'nın taciz ve tehditlerine aldırılmamasını istiyor.

Federasyon, üyelerinden de aynı şekilde Amerikan üniversitesi yöneticilerine destek mesajları göndermeleri çağrısında bulunuyor.

İlgilenenler için adres şöyle:

Mr. Richard Judd

President

Central Connecticut State University

1615 Stanley Street

P. O. Box 4010

New Britain, CT 06050-4010

Fax: (860) 832-3033

Web Page: www.ccsu.edu

*

Kısa adı SİDER olan Siirtliler Derneği ise İstanbul'daki kimine göre 300 bin, kimine göre 700 bin Siirtli'ye hitap etmeye çalışıyor.

Başkanlığını fizik doçenti Başar Akyürek'in yaptığı dernek, öncelikli olarak sağlık konferansları düzenliyor, hemşehrilerini bilgilendirmeye çalışıyor.

Kemik erimesi ve kireçlenmeden korunma ve tedavi konulu konferansı, Op. Dr. Nurettin Ümit Özak veriyor. Op. Dr. Oktay Turgay prostat hastalığında erken teşhisin önemini anlatırken, bir başka konferansta da, Prof. Dr. Ümit Özekici tüp bebek ve kısırlık konusunda hemşehrilerini bilgilendiriyor.

SİDER, 10 öğrenciye öğretim süresi boyunca burs sağlıyor.

Merter'deki dernek lokalinde, halk oyunları kursu açılıyor.

Öber yandan Fahri Aral, şu sıralar harıl harıl internette WEB sayfası hazırlamaya çalışıyor. www.siirtder.org adresinden Siirt ile ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

*

Toplumun eğitiminde, doğru bilgilendirilmesinde, yönlendirilmesinde siyaset dışında kalmayı başarabilen sivil örgütlere büyük görevler düşüyor.

Amaç bu olduktan sonra da mekan New York olmuş, İstanbul olmuş, Siirt olmuş farketmiyor.

e-mail: acandabak@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları