Assange davası uluslararası şova mı dönüyor?

Hakkındaki tecavüz iddialarıyla Londra’da, City of Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bir kez daha yargıç önüne çıkan Julian Assange nam-ı diğer ‘ Bay Sızıntı’ nın, İsveç’e iade edilip edilmeyeceği düğümü çabuk çözülmeyeceğe benziyor.

Haberin Devamı

aekinci@hurriyet.com.tr

Julian Assange davası uzadıkça karizmatik Wikileaks liderinin popülaritesi katlanarak artacak. İsveç otoriteleri, Assange’a zor günler yaşatıyor ama ‘Bay Sızıntı’ ya destek veren ünlüler geçidi arasında oldukça ilginç isimler de var. Uluslararası bir şova dönüşeceğe benzeyen ‘ Assangecase- Assange Davası’ en az Wikileaks dokümanları kadar konuşulacak gibi.

Mahkeme salonunda başından sonuna kadar izlediğim duruşmayı, camdan panellerle çevrili sanık bölümünde göz göze geldiğim Julian Assange ile karar açıklandıktan sonra aramızda geçen işaretli diyalogu anlatayım..

- - -

Julian Assange davasını izlemek isteyen çok sayıda basın temsilcisi vardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme binasına akın eden basın mensupları, Asssange’in iade edilip edilmeyeceği yönünde nasıl bir karar çıkacağını merak ediyordu. Davanın görüleceği mahkeme salonuna önce Julian Assange’in yakın arkadaşı ve Wikileaks’in basın sözcüsü Kristinn Hrafnsson geldi. Hrafnsson ile ayaküstü sohbet ettik. ‘ Sıkıntılı günler geçiriyoruz. Hiç hak etmediği şeyler yaşıyor’ dediği Assange için tedirgindi. Wandsworth Hapishanesi’ndeki koşulların iyi olmadığından bahsetti.

Haberin Devamı

İlerleyen dakikalarda Assange’in avukatları Mark Stephens ve Geoffrey Robertson geldiler. Savunma yakınları arasında tanıdık bir yüz beni şaşırttı. Pakistan Eski Başbakanı ve Pakistan Halk Partisi Eski Lideri merhum Benazir Butto’nun yeğeni Fatma Butto,  Assange davasını izlemek ve destek vermek için Pakistan’dan gelmişti. Fatma Butto ile 2007 yılında gittiğim ve bir dönem kaldığım Pakistan’daki günler üzerine konuştuk. Fatma da, özgürlük yolunda türlü mücadeleler veren Butto Ailesi’nin sıkıntılar çeken bir üyesiydi. İşte tam da bu yüzden Julian Assange’in davasına yürekten inanıyordu. Biz, Fatma Butto ile konuşurken Bianca Jagger, Jemima Khan, gazeteci- yazar Tarık Ali, John Pilger duruşmanın yapılacağı salonun dışında toplanmışlardı.

Salman Rüşdi’yi savunduğu için terörist tehditlerine aldırmayan gözü kara avukat Assange’a özgürlük kapısını aralayacak mı?

Haberin Devamı

Duruşmanın yapılacağı salona parti parti alındık. Mahkeme salonu yeterli olmadığı için bir ara Julian Assange için teminat veren yakın arkadaşı Vaughn Smith’e bile oturacak yer kalmadı. Smith ile  Julian Assange’in sanık koltuğunda oturacağı camlı bölmenin yanındaki koltuklarda yan yana oturduk. Saatler, 14.00’ü gösterirken salonda büyük bir sessizlik hakimdi ve çıt çıkmıyordu. Julian Assange’in gelmesi bekleniyordu.

Lacivert takım elbise ve beyaz gömlekli Julian Assange gergin görünüyor

Julian Assange, mahkeme salonuna girdiği zaman haliyle tüm gözler ona çevrildi. Lacivert takım elbisesi ve beyaz gömleğiyle ciddi görünen Assange’in gergin olduğu dikkatimden kaçmadı. Julian Assange, İngiliz Yargıç Howard Riddle tarafından okunan ismi, doğum tarihi ve Avustralya adresine, ‘ Doğrudur’ yanıtını verdi.  Sonra da oldukça düşünceli bir tavırla avukatların savunmasını dinledi.

Haberin Devamı

Julian Assange’in savunmasını aldıktan sonra basına hiç konuşmayan ünlü avukat Geoffrey Robertson, duruşmada oldukça etkileyici bir savunma yaptı. İlk duruşmada mahkemeye sunulan 40 bin sterlin teminatın yanı sıra 150 bin sterlin bir teminat daha önerdi. Ancak, yargıç teminat miktarının 200 bin sterlin olmasını öngördü. Yaklaşık bir buçuk saat süren duruşmanın karar anları, Julian Assange için belki de en zor anlardı.

Hakkında verilecek kararı son 5 dakikada ayakta dinleyen ‘ Bay Sızıntı’, önce kefaletle serbest bırakılma kararını duyunca sevindi. İsveç otoritelerinin, karara itiraz etme hakkını düşünmedi bile. Camlı bölmeden çıkmadan önce selamlaştık. Kefaletle serbest kalma sonucuna sevindiği her halinden belli olan Julian Assange bana zafer işareti yaptı. O’na, ‘ Her şey düzelecek’ dedim. ‘ Umarım’ dedikten sonra yere bıraktığı dosyasını alarak, korumalar eşliğinde salondan çıktı..

Haberin Devamı

Julian Assange’in her ne kadar kefalet ve şartlı olarak serbest kalması yönünde karar çıksa da, İsveç otoriteleri dünyayı karıştıran Don Kişot’a sıkıntı vermekten geri kalmayacak görünüyor. Wandsworth Cezaevi’ndeki koşullardan etkilenen Assange ise yakında çok sevdiği laptopuna kavuşacak..Ve dünyayı karıştırmaya devam edecek…

Yazarın Tüm Yazıları