Ankaralı gözüyle Ankara

HÜRRİYET Yazarı Ahmet Hakan hafta sonunda, Ankara’ya ilişkin gözlemlerini ‘Yabancı Gözüyle Ankara’ başlığı altında köşesine taşıdı.

Ben de onun gözlemlerini, ‘Ankaralı gözüyle’ gözden geçirdim ve fikirlerimi paylaşmak istedim:
Çakma bakanlar
“AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinin, en az bakanlık kadar havalı bir iş olduğunu öğrendim... Bakınız: Hüseyin Çelik’in şık makam otomobili...”
Bir ekleme yapmak gerekiyor. Ankara’da devlet ricalinin havalı makam otomobili furyası öyle bir noktaya geldi ki, polis geçtiğimiz günlerde operasyon yapmak zorunda kaldı. Arabasının ön panjuruna kırmızı mavi çakar lamba takan pek çok kendini bilmez, yollarda ‘çakma bakan’ olarak terör estiriyor. Ben gözlerime inanamadım ve siz de inanmayacaksınız ama, geçenlerde ‘resmi plakalı’ bir kamyonetin önünde çakar lamba gördüm. 06 plakalı ve harf grubu yanlış hatırlamıyorsam ‘BN’..
Bir de öneri..
En azından Ankara’da TÜV tarafından yapılan muayenelerde, araçlar bu tür aksesuarlar açısından da denetlensin..
Tezek harekatı
“Ankara’dan İstanbul’a dönerken uçağın ön kısmında eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Oğuz Satıcı ile “Atatürk Konyalı mı idi?” konulu çok koyu bir muhabbetin çevrilebileceğini gördüm.”
Gerçekten de Ankara’dan kalkan ve inen uçakların VIP ve Business Class bölümünde önemli kişilerle karşılaşmak sıradan bir olaydır. Üzücü olan, gündem maddeleri içinde Ankara’nın sorunlarının hemen hemen hiç yer almamasıdır.
Geçtiğimiz aylarda bir devlet büyüğümüz, Esenboğa Havaalanı VIP salonunda otururken, “Bu nasıl koku..?” diyerek yetkilileri harekete geçirdi.
Sonuç: 99 yaralı, 185 ölü..
Nasıl mı..?
Önemli kişilerin kullandığı VIP salonunu, Çubuk’taki besi çiftliklerinden gelen tezek kokusunun sardığı ettiği belirlendi. Devlet büyüğü kokudan rahatsız olunca, görevini ihmal edip bu çiftlikleri zamanında organize hayvancılık bölgesine taşıyamayan devlet, büyükşehir belediyesi aracılığıyla ve kelimenin tam anlamıyla besicinin tepesine bindi.
Kapatılan 284 çiftlikten sadece 99 tanesi yeni kurulan bölgeye transfer edilebildi. Diğerleri gözyaşları içinde devlet için kepenk indirdi.
Ruhuna fatiha
“Ankara Adliyesi’nin mimari yapısını inceledim... Berbat mı, işlevsel mi, anıtsal mı olduğuna karar veremedim ama “tuhaf” olduğu kesindi.”
Aslına bakarsanız, Ahmet Hakan hem sormuş hem cevabını vermiş..
Aynı anda hem berbat, hem işlevsel, hem anıtsal..
Ne yazık ki Ankara’da içler acısı çok sayıda bina var..
Belki de söylenebilecek tek şey, “Şehirciliğin ruhuna el Fatiha..”
Acaba öyle mi
“En iyi balığın Ankara’da yendiğini biliyordum ama elektronik oyuncakların en iyi Ankara’da satın alınacağını bilmiyordum. Hürriyet Ankara’nın her şeyi Barbaros sayesinde Ankara’dan büyükler için hazırlanmış bir elektronik oyuncak satın aldım ve çok mutluyum.”
Barbaros’un Hürriyet Ankara’nın her şeyi olduğu doğru.. Hatta eksik, Doğan Grubu’nun her şeyi..
En iyi balığın Ankara’da yeneceği de çok doğru ama, ben bu elektronik oyuncak işine fena takıldım.
En iyisi Ankarada olan bir elektronik oyuncağa, bu yaşıma kadar rastlamadım..
Demek ki Barbaros beni, Ankara’nın bu yüzünden mahrum bırakmış..
Lezzet tavanı
“Bilkent’teki Mezzaluna’nın özellikle öğle yemeklerinde bir tür İstanbul Sunset muamelesi gördüğünü ve bu muameleyi de kesinlikle hak ettiğini fark ettim.”
Ankara’da bir çok insan birbirinin başını yemekten, kuyusunu kazmaktan bu denli zevk alırken, gerçek bir Ankara lezzetini bir İstanbullu’nun keşfetmesi gayet doğal..
Mezzaluna Bilkent şubesiyle, Çankaya şubesiyle emeği hizmete, özeni lezzete dönüştüren gizli bir Ankara markası..
Esinlenebilmek
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanında yapımı süren dört minareli büyük caminin, Selçuklu mimarisinden mi, Osmanlı mimarisinden mi esinlenerek yapıldığını çözemedim.”
Ankara Başkent olmasına rağmen, belki de mimari karakteri üzerine vahşi deneylerin yapıldığı tek kent oldu..
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanındaki caminin esinlendiği mimarinin, çok da önemli olmadığını düşünüyorum.
Gerçek kent katliamı, o caminin şehir merkezine doğru yaklaşık 2 kilometre ilerisinde duruyor.
Büyükşehir Belediyesi Kongre Kafesi..
Yazarın Tüm Yazıları